20 / 04 / 2024

Ortadoğulu turizm bakanları İspanya Uluslararası Turizm Fuarı'nda buluştu!

 Ortadoğulu turizm bakanları İspanya Uluslararası Turizm Fuarı'nda buluştu!

İspanya Uluslararası Turizm Fuarı' nda ( FITUR ) bir araya gelen Mısır, Tunus, Fas ve Lübnan Turizm Bakanları ''ulaşım sorunu, güvenlik ve enformasyon kirliliğinden'' yakındı...



İspanya Uluslararası Turizm Fuarı'nda  (FITUR) bir araya gelen Mısır, Tunus, Fas ve Lübnan Turizm Bakanları ''ulaşım sorunu, güvenlik ve enformasyon kirliliğinden'' yakındı.


Başkent Madrid'de düzenlenen 2014'ün ilk önemli uluslararası turizm etkinliği olan fuarda, ''Aşağı yukarı hepimizin zorlukları benzer. Aynı gemideyiz ve birlikte büyüyeceğiz'' görüşünü ortak bir şekilde dile getiren Mısır, Tunus, Fas ve Lübnan Turizm Bakanları, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da turizmin geleceğini değerlendirdi.


''Nobel kriz ödülü bize verilmeli'' diyerek esprili bir konuşma yapan Mısır Turizm Bakanı Hişam Zazu, 2010'da 12,5 milyar doları bulan turizm gelirlerinin ülkede yaşanan olayların ardından 5 milyar dolara kadar indiğini söyledi.


''2010'da turist sayısında yüzde 21 artış olmasına rağmen 2011'de yüzde 33'lük bir düşüş yaşadık'' diyen Zazu, 2013'ün ülkede zorlukların yaşandığı bir yıl olmaya devam etmesine rağmen 2012'ye göre artıya geçtiklerini'' ifade etti.


Mısır Turizm Bakanı, yapılması gerekenleri ''acil imaj değişikliği, sektörel promosyon ve aldıkları kararları turizmi de ele alarak bir kez daha düşünmeleri için üst düzey siyasetçilere baskı yapmak'' olarak sıraladı.


-''Lübnan'a gelecek bir turistin 'ölme olasılığım yüzde 5' diye düşünmesine gerek yok"-


''Turizmde dünyanın en zor bölgesindeyiz'' diyen Lübnan Turizm Bakanı Fady Abboud da 2010'da 2,2 milyon olan turist sayısının 1 milyon 400'e indiğini, 8 milyar dolar olan turizm gelirinin 2013 itibarıyla yarıdan fazla düştüğünü vurguladı.


Ülkesine uygulanan boykot, pahalı uçuşlar ve ülkesi hakkında yabancı basında çıkan haberlerden şikayetçi olan Abboud, ''Evet zor bir durum yaşadığımız gerçek ama Lübnan'a gelecek bir turistin 'ölme olasılığım yüzde 5' diye düşünmesine de gerek yok! Gerçek öyle değil. Benim çağrım gördüğünüz, okuduğunuz ve duyduğunuz şeylere inanmayın'' dedi.


-''Tunus halkı, turizmin milli bir mesele olduğunu gösterdi''-


Tunus Turizm Bakanı Jamel Gamra da ülkesindeki durumu anlatırken, ''Tunus halkı, Arap Baharı'nın ardından bir şeyi çok net öğrendi: O da turizmin ülkedeki en büyük sektör olduğudur'' ifadesini kullandı. ''Aslında geçen bu zor dönem turizm için avantaj oldu çünkü Tunus halkı turizmin milli bir mesele olduğunu gösterdi'' diyen Gamra, Turizm Bakanlığı olarak İçişleri, Çevre, Ulaştırma, Dışişleri ve Tarım  bakanlıkları ile ortak çalıştıklarını kaydetti. Gamra, turizmdeki önceliklerini ''çevre için seferberlik, güvenlik, hizmet kalitesi ve promosyon'' olarak sıraladı.


2013 yılında yaklaşık 10 milyon turistin gittiği Fas'ın Turizm Bakanı Lahcen Haddad ise ''son 3 yılda hem Arap Baharı hem de Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen Fas turizmin ciddi bir direniş göstererek büyüdüğünü'' ifade etti. 


Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Talep Rifai ise Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun geleceği için umut verici rakamlar verdi. Bu bölgelerde turist sayısının 1990'lı yıllarda toplamda 18 milyon olduğunu belirten Rifai, 2010'da bu sayının 81 milyona kadar çıktığını daha sonra 60 milyona indiğini ifade ederek UNWTO'nun 2030 yılındaki tahminlerinin 195 milyon turist olduğunu söyledi.


AA