19 / 04 / 2024

Nijer'de Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi hizmete açıldı!

 Nijer'de Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi hizmete açıldı!

Deniz Feneri Derneği, Nijer'de tadilatını yaptırdığı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ni hizmete açtı.



Deniz Feneri Derneği, Nijer'de tadilatını yaptırdığı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ni hizmete açtı. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak hizmet veren hastanenin, tüm ihtiyaçları giderildi.


Dernekten yapılan açıklamaya göre, Başkent Niamey'in Saga bölgesinde yoksul bir mahallede açılan hastane, 30 kişi kapasiteli iki bloktan oluşuyor. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak hizmet veren hastanenin, tüm ihtiyaçları giderildi.


Hastanenin açılışına Genel Müdür Ali Karayılan,  Ankara  Şube Yönetim Kurulu Üyesi Dinçer Yetiş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Nijer Koordinatörü Metehan Özer, Niamey Belediye Genel Sekreteri ile burada yaşayan Türk vatandaşları katıldı.


Törende konuşan Ali Karayılan, derneğin, yıllardır yoksullara gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık gibi insani yardımlar ulaştırdığını anlattı. Savaş, afet, kıtlık gibi nedenlerle temel ihtiyaçlarını karşılayamayanlar için binlerce kilometre yol kat ettiklerini aktaran Karayılan, bu ülkelerin başında Nijer'in geldiğine dikkati çekti.  


Derneğin yıllardır Nijer'de çeşitli yardım çalışmaları yaptığını belirten Karayılan, şu bilgileri verdi: 

"2013'te Nijer'de Deniz Feneri Derneği tarafından yapılan insani yardım yatırımlarını yerinde görmek ve açılışlarını yapmak için bu ülkeyi ziyaret eden Genel Başkan Mehmet Cengiz Bey'e bir hastane gezdirilir. Hastane içler acısı durumdadır. Genel Başkanımız bu hastanenin hem tadilatını hem de eksik olan kısımlarını tamamlama sözü verir. Bugün Genel Başkanımızın verdiği sözü yerine getirdik. 


Bölgede başka hastane yok. Kadın ve Çocuk Hastanesi'nde hastalar, açık arazide güneşte bekliyorlardı. Bir bekleme salonu yoktu. Tuvalet, lavabo yoktu. Sık sık su kesintisi sorunu ile karşılaşıyorlardı. Ayrıca nehirden gelen su klorlanmadan, dinlendirilmeden çeşmelere veriliyordu. Şimdi metruk haldeki hastaneye bayanlar ve erkekler için ayrı ayrı dörder tuvalet-duş, bekleme salonu, 5 tonluk su deposu yapıldı ve sıcak su sistemi kuruldu. Zemin, kapılar, pencereler yapıldı. Elektrik tesisatı yenilendi."


Nüfus 17 milyon, doktor sayısı 105


Kadın doğum kliniğine Nijer'de hiç olmayan ikisi elektrikli, biri basınçlı üç kadın doğum yatağı temin edildiğini kaydeden Karayılan, klinik için gerekli tüm tıbbi materyallerin Türkiye'den getirildiğini anlattı. 


Karayılan, hastanede dört hasta odası tefriş edildiğini, nevresim, karyola, yatak gibi ihtiyaçların giderildiğini belirterek, "Çöp kovası dahi bulunmayan hastanenin temizlik malzemesi ihtiyacı karşılandı. İç kanamalar için aspiratör, sterilizasyon ve ameliyat malzemeleri ile doktor önlüklerine varıncaya kadar eksikler tamamlandı" bilgisini verdi.


Deniz Feneri Derneği Genel Müdürü Ali Karayılan, Nijer'in, sağlık imkanları açısından dünya sıralamasında en alt seviyede bulunduğunu aktararak, 17 milyon nüfuslu ülkede toplam doktor sayısının 105 olduğuna işaret etti. 


Karayılan, "Deniz Feneri Derneği'nin yaptırdığı hastane, şu an Nijer'in en iyi kadın doğum hastanelerinden biri" değerlendirmesinde bulundu. 


AA