29 / 03 / 2024

New York'ta konut fiyatları artışta!

New York'ta konut fiyatları artışta!

ABD genelinde konut satışları azalsa da, duraklasa da, New York’ta konut satışları canlı. Fiyatlar çıldırmış durumda. Bu yılın rekoru eski Sony binasının tripleksi imiş. 150 milyon dolara satılmış.


ABD genelinde konut satışları azalsa da, duraklasa da, New York’ta konut satışları canlı. Fiyatlar çıldırmış durumda. 2007 yılında Central Park’ın karşısındaki Plaza Hotel’in bir bölümü rezidansa dönüştürüldüğünde, dubleks bir daire 52 milyon dolara satılmıştı. Çok kişi bu fiyatı yüksek bulmuştu. Bu yılın rekoru eski Sony binasının tripleksi imiş. 150 milyon dolara satılmış.


Bugünlerde Plaza binasında 3 yatak odalı, tavanları 3.80 m yükseklikte, Park manzaralı 300 m2 daire 15 milyon TL’den satışa çıkarıldı.Park manzaralı, 90 katlı “One 57” isimli bina şimdilerde pek ilgi görüyor. Türklerin de bu binadan konut satın aldıkları söyleniyor. Manzaraya ve kullanılan malzemeye göre metrekare fiyatları farklı. En üst katlarda balkon bahçeli daire, 100 milyon dolar dolayında satılmıştı. Geçen hafta 550 m2’lik 5 odalı bir konut bölümü 30 milyon dolara satıldı.


Fiyatlar devamlı artıyor

Hudson Nehri manzaralı daireler, Park manzaralı dairelere göre ucuz! “One Riverside” isimli yeni gökdelende yarım kat 300 m2 daire 8.3 milyon dolara satılıyor. The Carlton House’da 450 m2 de 4 yatak odalı, oturma salonu, yemek odası ve kütüphane odası olan bir dairenin fiyatı 21 milyon dolar.

New York’ta bütün daireler bu fiyatlardan satılmıyor. Bölge ve manzara önemli. İlgi gören 6 bölge, Upper East Side, Upper West Side, Harlem, Chelsea, West Village ve Greenwich bölgeleri.


Manhattan diye adlandırılan yaşam bölgesinde ortalama daire satış fiyatı 1.3 milyon dolar. (ABD genelinde ortalama daire satış fiyatı 230 bin dolar). Ortalama m2 satış fiyatı 15 bin dolar. Bu yıl fiyatlarda ortalama yüzde 3.6 artış oldu. Beş yıllık artış yüzde 31.4 oranında. Şu anda 4 bin daire satışta. Daireler ortalama 2 ay satışta kalıyor. Satılamayan veya fiyatı düşen daire yok.


Çocuğu olanın işi zor

Manhattan bölgesindeki dairelerde ortalama aylık kira 2.800-4.000 dolar arasında. Ülke genelinde aylık ortalama kira 1.173 dolar. İyi bir semtte, doğru dürüst, güvenli bir binada bir veya 2 odalı daireler 600 bin-1.3 milyon dolara satılıyor. 120-200 bin dolar peşin ödeniyor. Kalanı için yıllık yüzde 4.5 faizle banka kredisi kullanılıyor.

New York’taki yeni, yüksek binalardaki pahalı daireleri genelde Asya, Yakındoğu ve Rusya’nın milyonerleri alıyor. New York’ta fiyatları çıldırtanlar yabancı alıcılar. Bu gelişme karşısında New York’ta işi olan çocuklu aileler mecburen şehrin 30-60 km çevresindeki yerleşim yerlerinde bahçe içi ahşap evlerde yaşıyorlar. Bu gibi evlerin ortalama fiyatı 750 bin dolar, 1.5-3 milyon dolar arasında.

Dönelim İstanbul’a... İstanbul’da  yeni yapılarda ortalama m2 satış fiyatı 2.654 TL olarak belirlenmiş. Zorlu binası gibi binalardaki dairelerin manzarasına göre m2’sinin 9.5 ile 18 bin dolar arasında satıldığı “söyleniyor”. Kayıtlara göre İstanbul’da ortalama daire fiyatı 395 bin TL imiş. Nişantaşı’nda, Bağdat Caddesi’nde yeni binalarda daireler ortalama 1.5-4 milyon dolar olmuş.


Güngör Uras-Milliyet