20 / 04 / 2024

Kırgızistan'da hidroelektrik santrali kurulacak!

Kırgızistan'da hidroelektrik santrali kurulacak!

Kırgızistan ile Rosneft AŞ. arasında Bişkek Manas Uluslararası Havaalanı'na yatırım memorandumu ve yine, Manas Uluslararası Havaalanı AŞ. ile Rosneft AŞ. arasında kesintisiz yakıt sağlanmasını öngören çerçeve sözleşmesi kabul edildi.



Kırgızistan'da Rus enerji şirketlerinin yatırım faaliyetlerinin geliştirilmesi için bazı projelerin ele alındığı bildirildi.


Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edilen Rus heyeti ile enerji alanındaki işbirliği konuların arasında özellikle ülkenin kuzeyindeki Narın Nehri üzerine hidroelektrik santralin ortak yapımı ve işletmesi ile Kambara Ata-1 adlı hidroelektrik santralinin ortak yapımı ve işletmesinini öngören projelerin görüşüldüğü belirtildi.


Rusya Federasyonu Federal Gümrük Hizmetleri Başkanı ve Kırgız-Rus Hükümetlerarası Komisyonu Eşbaşkanı Andrei Belyaninov, Rosneft Başkanı İgor Seçin, Rusgidro AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ebgeniy Dod ve İnter RAO UES AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Boris Kovalçuk'un hazır bulunduğu toplantı sonrasında imza töreni düzenlendi. Buna göre, Kırgızistan ile Rusya arasında enerji işbirliği çerçevesinde, Narın nehri üzerine hidroelektrik santralin ortak yapımı ve işletmesi ve Kambara Ata-1 hidroelektrik santralinin ortak yapımı ve işletmesi ile ilgili görüşmelerin sonucunda işbirliği protokolü imzalandı.


Rusya ile enerji işbirliğini derinleştiren Kırgızistan Hükümeti ile Rosneft AŞ. arasında Bişkek Manas Uluslararası Havaalanı'na yatırım memorandumu ve yine, Manas Uluslararası Havaalanı AŞ. ile Rosneft AŞ. arasında kesintisiz yakıt sağlanmasını öngören çerçeve sözleşmesi kabul edildi.


Cumhurbaşkanı Atambayev, bir yıl önce Rusya'ya ülkede hidroelektrik santarallerin yapımı ve işletmesine izin vermiş, Narın Nehri üzerine Rusgidro şirketi tarafından 28 Ekim 2012'de 4 elektrik santrali inşa edeceği barajın temeli atılmıştı. 


Kırgızistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı, Rusya'nın yaklaşık 2 milyar ABD doları tutarında yatırım yapması beklenen Narın Nehri üzerine hidroelektrik santralin ve Kambara Ata-1 adlı hidroelektrik santralin inşaatının tamamlanmasının ardından, Özbekistan ile Kazakistan'ın da kullandığı Kırgızistan'daki Togtogul adlı su barajında kış aylarında boşa akan su miktarını azaltmak suretiyle sulama mevsimlerinde komşu ülkelerinin su ihtiyacını yeterli düzeyde karşılamayı öngörüyor. Böylece, ülkedeki 7 hidroelektrik santralindeki suyun dengeli kullanılmasına olanak vereceği bu iki proje sayesinde kuzeydeki Narın ve Issıkgöl eyaleti ile güneydeki Celalabad eyaletinin sosyo-ekonomik durumunun iyileşmesine katkı sağlayacağı düşünülüyor.


AA