28 / 03 / 2024

Kenya'dan Türk müteahhitlere davet!

Kenya'dan Türk müteahhitlere davet!

Türk-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı'na katılan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türk inşaat ve müteahhitlik sektörünü ülkesine davet etti. Kenyatta, “Türk müteahhitlerini ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız" dedi...


Türk-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı'na katılan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türk inşaat ve müteahhitlik sektörünü ülkesine davet etti.

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen Türk-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda konuşan Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, Türk şirketlerini Kenya'ya davet ederek, “Türk müteahhitlerini ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız" dedi.

 

Kenya'nın yüzde 35'lik bir nüfusuna enerji ve elektrik sağlayabildiklerini ifade eden Uhuru Kenyatta, bu oranı yüzde 90'lara çıkarmak için mücadele verdiklerini, bu hususta Türk özel sektörüne fırsat doğabileceğini kaydetti.

 

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değindi. Kenya'nın alt yapı yatırımları konusunda, Türk müteahhitlik sektörünün başarılı işler çıkaracağını belirten Zeybekci, "Bizim müteahhitlerimizin orada aldığı işlerin finansmanıyla ilgili Kenya hükümetinin yaşayacağı sorunları, aramızdaki görüşmelerle Eximbank kredileriyle desteklemek istiyoruz. İnşallah bunu da nisan sonu veya mayıs başında Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapacağımız ziyaretle çok daha net bir noktaya getirmiş olacağız" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

Nisan sonu ya da mayıs ayı başlangıcında Kenya'ya geniş katılımlı bir iş gezisi düzenleneceğini ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kenya ile Türkiye arasındaki fırsatları en üst düzeyde değerlendirmek üzere iş dünyası temsilcilerimizle bir gezi yapılacaktır. Bu gezi inşallah Kenya ve Türkiye arasındaki yeni dönemin başlangıcı olacaktır. 2003 yılında uygulamaya koyduğumuz 'Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi stratejisi' kapsamında Doğu Afrika'nın kapısı olarak gördüğümüz Kenya'ya büyük önem atfetmekteyiz. Bu strateji ile yalnız kıta ülkeleriyle ticaret hacmimizi artırmakla kalmamış Afrika ülkelerinin kalkınması da desteklenmiştir. Bu çabalarımıza destek sağlayan kıtadaki temsilciliklerimizi artırdık. 2002 yılında Afrika'da 12 büyükelçimiz mevcut iken bu sene şu an itibarıyla Afrika'da 35 ülkede büyükelçimiz var. 2014 yılı sonu itibarıyla bunu 39'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, nisan ya da mayıs ayında Kenya'ya yapılacak geniş kapsamlı ziyarete değindi. Fatih Projesi ile ilgili Kenya'da planlarının olduğunu ifade eden Avcı, "Kenya ziyaretimizde, dünyanın en büyük eğitim teknolojileri projesi olan Fatih Projesi'nin birikimini, deneyimini, sizin de çok önem verdiğiniz çocukların bilgisayarla tanıştırılması, bilgisayar destekli eğitime yönlendirilmesi konularında iş birliği olanaklarını birlikte geliştirebileceğimiz bu konuyu enine boyuna çalışma fırsatımız olacak" diye konuştu.



Toki Haber





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler