29 / 03 / 2024

Hırvatistan Balkanlar'da en çok yatırım yapılan ülke!

Hırvatistan Balkanlar'da en çok yatırım yapılan ülke!

Balkan ülkeleri arasında 2014 yılı içerisinde en fazla yabancı yatırım çeken ülke Hırvatistan olurken, Bosna Hersek bu konudaki son sırada yer aldı.


Balkan ülkeleri arasında 2014 yılı içerisinde yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği ülke, Hırvatistan oldu.


Ekonomik kriz, artan işsizlik oranları ve diğer mali sıkıntılar nedeniyle Balkan ülkelerindeki hükümetler ülkelerine yabancı yatırımcıları çekebilmek için yoğun çaba harcarken, özellikle zengin doğal kaynakları ve turizm potansiyeli ile bilinen Balkan ülkeleri son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği ülkelerin başında geliyor.


2013 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olan Hırvatistan yabancı yatırımlar anlamında geçen yıl Balkan ülkeleri arasında en gözde ülke oldu. Yabancı yatırımcılar, ülkedeki işçilik maliyetinin yüksek olmasına rağmen, Hırvatistan'a yatırım yapmayı sürdürdü.


Hırvatistan Ulusal Bankası'nın verilerine göre, 2014 yılının ilk dokuz aylık diliminde ülkeye yapılan yabancı yatırımların miktarı 1 milyar 880 milyon avro.


Ekonomi uzmanları, Hırvatistan'daki yüksek işçilik maliyetlerinin ve diğer giderlerin ülkenin daha fazla yabancı yatırım çekmesinin önündeki en büyük engel olduğunu belirtirken, diğer Balkan ülkelerindeki düşük maliyetlerin yabancı yatırımları bu ülkelere kaçırabileceği görüşünde birleşiyor.


Yabancı yatırımlar konusunda son yıllarda büyük gelişme kaydeden bir diğer Balkan ülkesi Sırbistan oldu.


Sırbistan Yabancı Yatırımlar ve İhracat Ajansı'nın (SIEPA) verilerine göre, 2014 yılının ilk 10 ayında ülkeye yapılan yabancı yatırımların tutarı 1 milyar 300 milyon avro değerinde. 


SIEPA'da danışman olarak görev yapan Aleksandar Miloradoviç, ülkedeki yabancı yatırımların büyük oranda otomotiv endüstrisine yapıldığını belirtirken, AB ile üyelik müzakerelerine devam eden Sırbistan'ın, bu kapsamda yabancı yatırımcılarla ilgili reformları uygulamasının ülkedeki yabancı yatırımları olumlu yönde etkilediğini vurguladı.



- Karadağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek


Balkanlar'ın en küçük ülkesi konumundaki Karadağ'da 2014 yılı içerisinde önemli miktarda yabancı yatırım çekmeyi başardı.


Yaklaşık 650 bin nüfuslu Adriyatik ülkesi, 2014 yılının ilk 11 ayı içerisinde 446 milyon avro değerinde yabancı yatırım çekti.


Karadağlı ekonomi uzmanı Ana Nives Radoviç, Karadağ'a gelen yabancı yatırımların büyük bir bölümünün ülkedeki siyasilerle bağlantılı olduğunu ileri sürerek, ülkedeki iş ortamının hala yeterince şeffaf olmadığını savundu.


Bir önceki yıla oranla yabancı yatırımlarda önemli bir düşüşün yaşandığı Arnavutluk'ta, 2014 yılının ilk dokuz aylık bölümünde 526 milyon avro değerinde yabancı yatırım gerçekleşti.


Arnavutluk Merkez Bankası'nın verilerine göre, bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 24 oranında azaldı.


Yabancı yatırımları ülkeye çekme konusunda Balkanlar'ın en zayıf ülkesi olan Bosna Hersek'te, 2014 yılının ilk dokuz aylık diliminde ülkeye yapılan yabancı yatırımların değeri 260 milyon avro.


Uzmanlar, son derece karmaşık bir politik sisteme sahip olan ve şirket kurmanın iki ayı bulduğu Bosna Hersek'te, yabancı yatırımları ülkeye çekmek adına "çok az şey yapıldığı" görüşünde.


Bosna Hersek Dış Ticaret Odası'nda ekonomi analisti olarak görev yapan İgor Gavran, ülke düzeyinde yabancı yatırım çekme konusunda kayda değer bir gelişme yaşanmadığını söyledi.


Yabancı yatırımlar için ülkedeki koşulların kötü olduğunu öne süren Gavran, ülkedeki iş ortamının çeşitli vergilerden dolayı olumsuz olduğunu kaydetti.


AA