25 / 04 / 2024

Hedasi Barajı inşaat çalışmaları devam ediyor!

Hedasi Barajı inşaat çalışmaları devam ediyor!

Hedasi Barajı inşaat çalışmaları devam ediyor. Sudan Parlamento Başkanı Fatih İzzeddin el-Mansur, söz konusu projenin daha iyi bir gelecek vadettiğini ve küreselleşmeye karşı kendilerine yardım edeceğini belirtti.


Sudan Parlamento Başkanı Fatih İzzeddin el-Mansur, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa etmekte olduğu Hedasi (Nahda) Barajı'nın, Afrika'daki yoksul halkın hayallerini gerçekleştireceğini söyledi. 

Hedasi Barajı inşaatını ziyaret eden Mansur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ziyaret boyunca Afrika'nın hayallerinin gerçekleşmek üzere olduğunu gözlerimle gördüm" dedi. 

6 bin MW elektrik enerjisi üretecek barajın inşa çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ifade eden Mansur, "Baraj, Mısır ve Sudan başta olmak üzere tüm bölge ülkelerinin hayrına olacak. 

Buradan Cape Town'a elektrik ihtiyacımız karşılanacak" diye konuştu. 


Hedasi Barajı'nın dev bir proje olduğunu ve yaptığı ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Mansur, söz konusu projenin daha iyi bir gelecek vadettiğini ve küreselleşmeye karşı kendilerine yardım edeceğini belirtti. 


Projenin Afrika'yı ve bölge ülkelerini başkalarına muhtaç olmaktan kurtaracağını belirten Mansur, Hedasi barajından Sudan'ın doğrudan istifade edebileceğini, tarım ve gıda temini açısından entegrasyona yardımcı olacağını, selleri engelleyebileceğini ve kıtlık ile kuraklığın önünde geçilebileceğini söyledi. Mansur, Kongo'da da başka bir baraj projesi bulunduğunu ve bunun Afrika'daki stratejik projelerden olduğunu ifade etti. 

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, baraj hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı. 


Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan ve Nil havzası ülkelerini karşı karşıya getiren Nahda Barajı konusunda anlaşma sağlanması için Sudan'ın başkenti Hartum'da 25-26 Ağustos'ta müzakere görüşmeleri yapılmış, 3 ülke tarafından atılacak adımları öngören program üzerinde mutabakat sağlanmıştı. 


Bizim Gazete