28 / 03 / 2024

Gardabani Kombine Çevrim Santrali’nin temeli törenle atıldı!

 Gardabani Kombine Çevrim Santrali’nin temeli törenle atıldı!

Başkent Tiflis’e 45 km uzaklıktaki Gardabani Kombine Çevrim Santrali’nin temeli Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Enerji Bakanı Kahka Kaladze ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından törenle atıldı


Başkent Tiflis’e 45 km uzaklıktaki Gardabani Kombine Çevrim Santrali’nin temeli Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Enerji Bakanı Kahka Kaladze ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından törenle atıldı


Çalık Enerji'nin yapacağı Gürcistan'ın ilk kombine doğalgaz çevrim santralinin temeli Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili tarafından törenle atıldı. 


Çalık Enerji, Gürcistan Yatırım Fonu ve Gürcistan Enerji Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilecek projenin temel atma töreninde konuşan Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, "Gürcistan'ın enerjide dışa bağımlılığını bitirecek ve komşu ülkelere ihracatı başlatacak önemli bir yatırımı daha başlatıyoruz" diye konuştu.


Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise, 230 Megawatt gücündeki enerji santralini 2015 yılı sonbaharında hizmete açmayı planladıklarını ifade ederek, "Bu bizim Gürcistan'daki ilk projemiz. Sayın Başbakan’ın, Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı’nın ve diğer yetkililerin çok pozitif ve samimi yaklaşımları bizi oldukça etkiledi. Burada kendimizi evimizdeki gibi hissediyoruz. Bu nedenle Gürcistan Yatırım Fonu ile yüzde 50-50 ortaklık kurduk ve birlikte başka projelere ve yatırımlara bakıyoruz. Gürcistan’da kalıcı olmak ve yatırım yapmak istiyoruz" diye konuştu.


 “Gürcistan evimiz, yatırım yapacağız”


Çalık Enerji tarafından inşa edilecek Gardabani Kombine Çevrim Santrali'nin temel atma töreni Gürcistan Başbakanı İrakli Garşbaşvili, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Gürcistan Yatırım Fonu Başkanı İrakli Kovzanadze, Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçiliğinde görevli müsteşarı Aydın Açıkel, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ve çok sayıda Gürcü yetkilinin katılımıyla yapıldı. Törende konuşan Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Çalık Enerji'ye "ikinci evinize hoş geldiniz" diyerek yapılan yatırımın Gürcistan için kritik öneminden bahsetti. Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kahka Kaladze de, asıl hedeflerinin Gürcistan’ı enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu ve sonrasında komşu ülkelere elektrik ihraç etmek istediklerini bildirdi. Gürcistan Yatırım Fonu Başkanı İrakli Kovzanadze de, toplam 600 kişinin istihdam edileceği son teknoloji ürünü Santralin devreye girmesi ile Gürcistan'ın yıllık enerji üretimin 1.7 milyar kilowattsaate yükselmesini hedeflediklerini kaydetti. Törende konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ta, Gürcistan’nın özellikle son dönemde yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar tablosundan övgü ile bahsederek, “Gürcistan’da kendimizi evimizdeki gibi hissediyoruz. Özellikle önceki Başbakan Sayın İvanişvili ile başlayan ve Başbakan Garibaldi ve kabinesiyle devam eden samimi ilişkilerimiz söz konusu. Onların yaklaşımlarından oldukça etkilendik. Ve Gürcistan Yatırım Fonu ile yüzde 50-50 ortaklık kurarak müşterek projeler geliştirmeye karar verdik. Bu ilk projemiz ama biz burada kalıcı olmak istiyoruz. Birçok alanda işbirliği için görüşmelerimizi yürütüyoruz” dedi.


“Tükiye bizim için stratejik bir ülke"


Törenden sonra Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve beraberindeki heyeti Başbakanlık’taki ofisinde de kabul eden Garibaşvili, Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiklerini belirterek; “Gürcistan’ın stratejik işbirliği yaptığı ülkeler arasında Türkiye en önde gelmektedir. Biz Türkiye üzerinden ekonomik açılımlarımızı yapmak istiyoruz. En kısa zamanda da Türkiye’ye gelip Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edeceğim” dedi. Çalık Holding’in faaliyetleri hakkında bilgi alan Başbakan Garibaşvili, sadece enerji alanında değil birçok sektörde işbirliğine açık olduklarını ifade ederek, “Ülkemizde üstleneceğiniz her türlü projede elimizden ne geliyorsa her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.


Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ta,  Gürcistan’da Başbakan Garibaldi ve kabinesinden oldukça etkilendiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin strateji odaklı gelişebileceğinden bahsetti.




Dünya