01 / 05 / 2024

Çinli ICBC, Tekstilbank'ın yüzde 75,5 hissesi için GSD Holding ile el sıkıştı!

Çinli ICBC, Tekstilbank'ın yüzde 75,5 hissesi için GSD Holding ile el sıkıştı!

Satışı uzun zamandır konuşulan Tekstilbank, sonunda muradına eriyor. Dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC, Tekstilbank'ın yüzde 75,5 hissesi için GSD Holding ile el sıkıştı.




Dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC, Tekstilbank'ın yüzde 75,5'i için anlaştı. Değerleme 669 milyon lira üzerinden yapılırken, kalan hisseler için de 'çağrı' planlanıyor


GSD Holding'in Tekstilbank'ta sahip olduğu yüzde 75.5 hissesinin tamamının 669 milyon liraya Çinli Industrial and Commercial Bank of China Limited'e (ICBC) satılması için sözleşme imzalandı.


GSD Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, GSD Holding ile ICBC arasında bugün imzalanan sözleşmeye göre, satış bedelinin, işlemin kapanış tarihinden kısa bir süre önceki dönemde gerçekleşen TCMB döviz kuruna göre hesaplanarak dolar olarak tahsil edileceği ifade edildi.


Açıklamada, sözleşmenin, Çin ile Türkiye'deki yetkili mercilerden gerekli izinlerin alınmasıyla geçerlilik kazanacağı belirtildi.


ICBC tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu Tekstilbank hisseleri için değerlemenin 669 milyon lira üzerinden yapılacağı ve kalan hisseler için de çağrı yapılabileceği kaydedildi.


ICBC, anlaşmanın haziran başına kadar yapılması beklenen GSD Holding genel kurulunda hissedarların onayına sunulacağını da açıkladı.


Hisseler 'tavan' oldu


GSD Holding'in Tekstilbank'ta yüzde 75.5 payı bulunurken, kalan yüzde 24.5 hisse ise halka açık işlem görüyor.


Anlaşma haberinin duyurulması amacıyla Borsa İstanbul'da işlem gören GSD Holding ve Tekstilbank'ın sıraları kısa süreliğine işleme kapatıldı. Saat 15:00'ten itibaren yeniden işleme açılan hisseler 'tavan' fiyattan işlem gördü. Tekstilbank yüzde 8.84 primle 1.60 lira ve GSD Holding yüzde 8.85 yükselişle 1.23 lira seviyesinde günü tamamladı.


Tekstilbank hisseleri ilk seansta yüzde 0.68 düşüşle 1.46 liradan, GSD Holding hisseleri ise yüzde 0.88 düşüşle 1.12 liradan kapanmıştı.


Dünya devinin 395 milyon müşterisi var


1984 yılında Pekin'de kurulan ICBC, 'Big Four' olarak bilinen Bank of China, Agricultural Bank of China ve China Construction Bank'tan oluşan 4 büyükler arasında lider. 3 trilyon doların üzerinde aktif büyüklüğüyle dünyanın en büyük bankası olan ICBC, piyasa değeri açısından da dünyanın en büyük yedinci kurumu. ICBC'nin 17 bin 125 şubesi bulunuyor ve bunların 383 ise Çin dışında faaliyet gösteriyor. ICBC'nin dünya genelinde 4.38 milyon kurumsal müşterisi ve 393 milyon bireysel müşterisi  var. 



Dünya