29 / 03 / 2024

Atina Fethiye Camii'nin yenileme çalışmaları başladı!

Atina Fethiye Camii'nin yenileme çalışmaları başladı!

Atina'daki en eski ve özgün Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilen Fethiye Camii'nin restorasyonuna başlandı. Camideki çalışmalar, Ekim 2015'te bitirilecek.


Atina Fethiye Camii, 1456 yılında fethedilen Atina'yı Fatih Sultan Mehmed'in 1458 yılında ziyareti anısına inşa edildiği kabul ediliyor. Bir başka görüşe göre ise Fethiye Camii, 17'nci yüzyılda daha önce varolan ibadethanenin yerine inşa edilmiş. Fethiye, Atina'daki Osmanlı eserlerinin kümelendiği ülkenin simgesi Akropolis eteklerindeki 'eski Atina' diye anılan bölgede yer alıyor. Atina'nın 1835'li yıllarda Yunanistan'ın eline geçmesi ile birlikte Fethiye Camii, okul, hapishane, un ambarı, kışla ve fırın olarak kullanılmış. 


Camii, 1963 yılında içi boşaltıldıktan sonra 2011 yılına kadar arkeolojik eserler deposu olarak hizmet vermişti. 


Yunanistan'ın başşehri Atina'daki en eski ve özgün Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilen Fethiye Camii'nin restorasyonuna başlandı. Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı Bizans ve Bizans Sonrası Eserleri Koruma Müdürlüğü tarafından tarihî dokusu korunarak turizme kazandırılması planlanan camideki çalışmalar, Ekim 2015'te bitirilecek. Yunanistan, Osmanlı döneminden ayakta kalan yüzlerce tarihî eseri koruma ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 


Ekonomik kriz dönemine rağmen AB destekli fonlarla devam eden çalışmalarda sıra, uzun yıllardan bu yana harap durumu dolayısıyla acil müdahale bekleyen başşehir Atina'daki Fethiye Caıuii'ne geldi. Yunan hükümeti, Atina'da ayakta kalan iki Osmanlı dönemi camisinden biri olan Fethiye Camii restorasyonuna büyük önem veriyor, ihale, geçen Aralık avında yapılmıştı. Restorasyon bedeli ise nın Fethiye Camii'nin restorasyonu 2015 yılının Ekim ayında bitirilecek. Restorasyon için bir milyon üç yüz 80 bin Euro harcanacak. 


'Atina'nın mücevheri olacak' Restorasyonu üstlenen 'Medusa inşaat' temsilcisi ve yönetim kurulu üyesi Yorgos Athanasoulis, yaptığı değerlendirmede, "Mükemmel bir eser. Restorasyonu bitliğinde Atina'nın gerçek mücevherlerinden biri olacak. Çok kültiirlüğe önemli bir katkı sunacak. Bu eseri çok sevdik." dedi. 


İhale saldırıya uğramıştı Fethiye Camii restorasyonu ihalesi, geçen Aralık ayında üçüncü kez tekrarlandığı bir sırada cami karşıtı ırkçı bir grubun saldırısı ile gündeme gelmişti. Fanatik grup lideri, ihalenin yapıldığı binanın zemin katma bir minibüsle girmişti. 


Büyük paniğin yaşandığı saldırıda polis, saldırganı kıskıvrak yakalamıştı. Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı, ihaleyi kazanan Medusa inşaat ile Nisan ayında sözleşme imzalamıştı. Atina / cihan 


Yeni Asya