Küçük taşeronluk işleriyle girdiği Rusya pazarını kriz yıllarında terk etmeyerek ülkedeki yerine sağlamlaştıran Ant Yapı, 2000'li yıllardan itibaren üstlendiği büyük projelerle bu ülkedeki pazar payını yükseltti.rn
Küçük taşeronluk işleriyle girdiği Rusya pazarını kriz yıllarında terk etmeyerek ülkedeki yerine sağlamlaştıran Ant Yapı, 2000'li yıllardan itibaren üstlendiği büyük projelerle bu ülkedeki pazar payını yükseltti.
Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, Rusya pazarını 1998 yılındaki krizde dahi terk etmediklerini belirterek, "Bunun sonucunda markamıza kayda değer bir prestij kazandırdık.
2006 yılından itibaren gökdelen inşaasına başlamamızın ardından da kendi döneminin en yüksek binası olan 305 metrelik Moskova &St Petersburg’da Ant yapı imzası var. Ayrıca 2012 yılında kendi rekorumuzu kıracağımız yeni bir gökdelen inşaatına daha başladık ve 2015 yılı içinde tamamladık. Plot 16 olarak da anılan OICO Towers ise 352 metre uzunluğu ile şu anda Avrupa'nın en yüksek binası unvanına sahip” ifadelerini kullandı.
Sektöre 1990’lı yıllarda inşaat malzemeleri ticareti ile adım attıklarını anlatan Mehmet Okay, ilk etapta küçük taşeronluk işleriyle girdikleri Rusya’da zamanla genel müteahhitlik hizmetleri verdiklerini söyledi. 1998 yılında büyük krize giren Rusya’yı birçok firma terk ederken, Ant Yapı olarak kalmayı tercih ettiklerini dile getiren Okay, “2000’li yıllardaki yeniden yapılanmamız sonrasında faaliyetlerimizi hem yurtiçi hem de yurtdışmda; çeşitli konut, residence, otel, okul, kültür merkezi, iş merkezi, alışveriş merkezi, eğlence merkezi gibi projelerle devam ettirdik. Bugüne kadar 7 milyon metrekarenin üzerinde projeye imza attık” şeklinde bilgi verdi.
Terminal projeleri de var
Yurtdışmda devam eden projelerin gökdelenlerle sınırlı olmadığını dile getiren Mehmet Okay, 20 civarında devam eden proje bulunduğunu, anlaşmasını geçen yıl yaptıkları Rusya’nın en büyük havalimanı Domodedovo Terminal 2 projesi ve yine Moscow City bölgesinde inşaatı devam eden IQ-Quarter Merkez Terminal projesini örnek olarak verdi. Toplam büyüklüğü 230 milyon dolar olan Soçi Olimpiyat Köyü projesini de 18 ay gibi rekor bir sürede tamamladıklarını hatırlatan Okay “Proje kapsamında 3 bin 600 odalı üç ve dört yıldızlı otel ve apaıt oteller, idari bina, spor kompleksleri ve sosyal alanlar yer alıyor” dedi.
Okay, Rusya dışında devam eden projeler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Londra’da Bucking'ham Sarayı ve Green Park’ın yakınında 10 bin metrekare büyüklüğünde ve 40 milyon pound yatırım bedeli ile süper prime kategorisinde yer alan lüks butik konut projesi devam ediyor. Aynı zamanda Amerika-Miami’de faaliyete başlamak üzere şirket kuruluşumuzu yaptık ve ön görüşmelerimize devam ediyoruz.”
Mehmet Okay, Türkmenistan’da ise Ant Çevre Teknolojileri aracılığıyla evsel atık su ve içme suyu arıtma tesisleri kurduklarını vurguladı. Dinamik ve yeraltı kaynakları bakımından zengin bir ülke olan Rusya’nın aynı zamanda gelişmeye de açık bir pazar olduğunu belirten Okay, “Bu bağlamda Sovyetler Birliği döneminin eski yapılarından kurtulmayı hedefleyen dönüşüm projeleri de Türk Müteahhitleri için büyük bir pazar oluşturuyor. Özellikle Ant Yapı gibi Rusya’da tecrübe kazanmış ve uzun yıllardır orada yerleşik kadroları bulunan firmaların önünün açık olduğunu düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
2015 yılı sonunda yaşanan uçak krizinin ardından ilişkilerde iyileştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Okay, Rusya’da bugüne kadar genellikle özel sektörle birlikte iş geliştirdiklerini; gümrük, lojistik, istihdam konularında karşılaştıkları sorunların çözümünde devletlerarası ikili ilişkilerin çok iyi yönetilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Rusya’nın sektörleri için zor bir pazar olmakla birlikte, bugüne kadarki olumlu referansların, yaşanan zorlukların aşılmasında önemli bir etkin olduğunu dile getiren Okay, “Hem yurtiçinde hem de yurtdışında faaliyet gösteren bir firma olarak, içerde veya dışarda oluşabilecek zorlukları rahatlıkla dengelemek bizim gibi çalışan firmalar için mümkün olabiliyor ve riski mümkün olduğunca asgariye indiriyor” ifadelerini kullandı.
Okay, önümüzdeki dönemde yıllık 1 milyar dolarlık ciro ortalamasının altına düşmeden Uluslararası Müteahhitler sıralamasındaki yerlerini ilk 100’den ilk 50’ye çekmeyi hedeflediklerini paylaştı. Rusya ile ilişkilerde eski sürece dönme çalışmaları sürerken önümüzdeki iki yılın zorlu geçmesini beklediklerini de sözlerine ekleyen Okay, bu süreçte petrolün 50 doların altına düşmemesi ve Türk şirketlere uygulanan yaptırımların kalkmasının ilişkileri hızlandıracağını vurguladı.
Dünya Bölge
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler