28 / 03 / 2024

ABD'de fazla su kullanımına ceza mı veriliyor?

 ABD'de fazla su kullanımına ceza mı veriliyor?

Kuraklıkla mücadele eden California şehirlerinin işe aldığı su polisleri israf eden halkın kapısına dayanıyor, 'Arabanı neden fazla yıkadın', 'Çimini neden fazla suladın' diye hesap soruyor.



ABD susuzlukla savaşta sınır tanımıyor. Kuraklıkla mücadele eden California şehirlerinin işe aldığı su polisleri israf eden halkın kapısına dayanıyor, 'Arabanı neden fazla yıkadın', 'Çimini neden fazla suladın' diye hesap soruyor.


DÜNYA son dönemin en kurak dönemlerinden birini geçiriyor. Sadece  İstanbul  'da değil dünyanın birçok büyük şehrinde susuzluk tehlikesi baş göstermiş durumda. Üstelik hızlı bir artışla...


SUYU 'YÜZDE 20 KISIN' UYARISI


Vatandaş topu her zaman yetkililere atsa da susuzlukla mücadele aslında tüm toplumun görevi. ABD'de bu bilinç oturmuş durumda. Hatta Amerikalılar işi bir adım ileri taşıyarak halk arasında şikayet yöntemini de devreye sokmuş. Ülkenin California Eyaleti, birkaç yıldan bu yana susuzlukla mücadele ediyor. Fakat büyüyen tehlike 2014 yılında tavan yapmış durumda. 


500 BİN DOLAR BÜTÇE AYIRDI


Bazı şehirlerde yetkililer su şirketlerinden yüzde 20'lik tasarruf yapmalarını isterken, çağrılar karşılık bulmamış. Çoğu şehirde geçtiğimiz yılki rakamlar aynen devam ediyor. Bunun üzerine Santa Clara Meclisi, geçtiğimiz gün ilginç bir karara imza atarak, 500 bin dolarlık bir bütçe belirledi ve bu bütçenin su israfını önlemek için kullanılmasını kararlaştırdı. Fakat işin ilginç yanı bu değil. Şehirde bu görevi icra etmeleri için de 10 'su polisi' göreve başlarken, yetkililer kısa sürede bu sayının artacağına işaret ediyor. Diğer şehirler de bu uygulamaları nedeniyle hızla Santa Clara'yı takip etmeye başladı.  


ŞİMDİLİK CEZA UYGULANMIYOR 


Su polisleri, çimlerini gerektiğinden fazla sulayan, suyu israf eden halkın kapısına dayanacak ve onları uyaracak. Yetkililer şimdilik ceza kesmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını fakat amaca ulaşılamaması halinde ileride cezanın da bir araç olabileceğini belirtiyor. 


Resimlerini çekecekler 


KİMİN suyunu israf ettiği ise halkın şikayetleriyle belirlenecek. Bunun için telefon hatları oluşturulurken, akıllı telefonlara aplikasyon bile hazırlandı. Yetkililer israf eden komşularının fotoğraflarını çekerek aplikasyona ekleyebilecek.


Evlerdeki israf arttı


SU israfı son yıllarda tüm dünyada hızla artıyor. Benzer bir tablo Türkiye'de de göze çarpıyor. Türkiye Su Vakfı'nın verilerine göre her gün evlerden toplam 10 bin ila 20 bin arası su tankerini dolduracak kadar su boşuna akıp gidiyor.


Akşam