28 / 03 / 2024

Yelda Süren Elmas: Eve, ofise özel kütüphaneler tasarlıyoruz!

 Yelda Süren Elmas: Eve, ofise özel kütüphaneler tasarlıyoruz!

Habertürk Gazetesi'nden Kübra Par; Nişantaşı’nın yeni kitap butiği Magnolia ’nın sahibi Yelda Süren Elmas ve Assouline Türkiye’nin kurucusu İrem Kınay ile kitapçılığın lüks halini konuştu...


Teşvikiye Meydan’dan Hüsrev Gerede Caddesi’ne inen yolun başındaki 50 yıllık eczane yükselen fiyatlara dayanamayıp kapandı. Yerine kitapçı açılacağını duyunca pek sevindim. “Eve geçerken bir kitap alıp akşam karıştırırız” dedim. Öyle olmadı çünkü alışık olduğumuz kitapçılardan biri değildi bu... Lüks kitap butiği trendi son birkaç yıldır yayılıyor. Büyük boyutları, kaliteli baskıları ve özel dizaynlarıyla her biri bir koleksiyon parçası sayılabilecek kitaplara ev sahipliği yapan bu dükkânlar, bir kitapçıdan çok tasarım mağazası işlevi görüyor. Kitapların fiyatı da el yakıyor. 100 lira olan da var 2 bin 500 lira olan da... Okuyup rafa kaldıracağınız türden değil; salon sehpanızın üstüne koyup sanata, modaya, mimariye ne kadar da meraklı olduğunuzu göstereceğiniz, vazo niyetine kullanabileceğiniz dekoratif kitaplar bunlar! Peki normal kitapçılardan farkları ne? Bu kadar pahalı kitapları kimler alıyor? Avrupa’nın ünlü yayınevi Assouline’ın İstanbul şubelerini açan İrem Kınay ve Magnolia Culture’ın sahibi Yelda Süren Elmas ile lüks kitapçılığın ABC’sini konuştuk...




‘Eve, ofise özel kütüphaneler tasarlıyoruz’


İstanbullular lüks kitap butiğiyle ilk kez 2010’da Avrupa’nın ünlü yayınevi Assouline’ın Bebek şubesinin açılmasıyla tanışmıştı. Markanın Türkiye’deki sahibi İrem Kınay ile geçen süreçteki gelişmeleri konuştuk. 


Assouline’ın Türkiye’deki ilk butiği 2010 yılı sonunda Bebek’te kapılarını açtı. Nasıl bir serüven yaşadınız?

Bebek mağazasının yanı sıra 3 butik daha açtık. Biri Nişantaşı’nda City’s Alışverişveriş Merkezi Mahalle katında, diğeri Akatetler’de Autoban Konsept Mağazası içinde. Beymen Zorlu Center içerisinde de farklı bir “Lounge” yarattık. Kitaplarımızın yanı sıra vintage obje ve mobilya da satıyoruz.


Umduğunuz karşılığı buldunuz mu bari? 

Markayı Türkiye’ye getirdiğimizde pek çok kişi Assouline’a aşinaydı zaten. Geçen 3 yılda da birçok yeni, sadık müşterimiz oluştu. Şimdiye kadarki süreçten gayet memnunuz. Satışlar her geçen gün artıyor. “Özel hediye” algısı da satışlarımızı olumlu etkiliyor.


Nasıl bir müşteri profiliniz var? 

Öğrencilerden üst düzey firma yöneticilerine, ev hanımlarından mimarlara birçok sadık müşterimiz var. Ortak yanları stil ve vizyon sahibi olmaları. 


Evlere özel koleksiyon kitaplığı da hazırlıyormuşsunuz galiba... 

Evet, bu konuda özel bir hizmetimiz var. “Culture Lounge” dediğimiz servisle yaşam alanlarına özel kütüphaneler tasarlıyoruz. Dekorasyonundan ışıklandırmasına, objelerden mekânın kokusuna her detay özenle oluşturuluyor. Sadece evlerde değil, oteller, özel lounge’lar ve yönetici odalarına özel projeler de uyguluyoruz. 


Fiyat aralığı nasıl? 

Assouline’da her bütçeye uygun, geniş fiyat aralığında kitap bulmanız mümkün. 70 TL’den 2 bin TL’ye kadar değişebiliyor ama çoğu 100-300 TL arasında. 


Kitapların fazla pahalı olması insanları ürkütmüyor mu? 

Bazen “lüks kitapçı” konsepti ürkütücü olarak algılanabiliyor ama Assouline’ın ulaşılabilir bir lüks olduğunu düşünüyorum. Citys Mahalle’deki butiğimiz açık bir alanda yer alıyor. Mağaza önünden geçen herkes Assouline’ı kolayca deneyimliyor, müşteri sayımız artıyor.


The Grand Bazaar ve The Light of İstanbul kitaplarını basmıştınız. Türkiye’ye has yeni yayınlar var mı? 

Bir de Nurhan Atasoy’un kaleme aldığı Sultans kitabımız var. İlk etapta 5 bin adet basılan The Grand Bazaar kitabı şu anda tüm dünyada tükenmiş durumda. 


En çok hangi tür ilgi görüyor? 

Assouline’da modadan mimariye, gastronomiden seyahate ve çeşitli hobilere kadar her çeşit kitap var ama “lifestyle” kitapları daha çok ilgi görüyor. 


Yeni çıkanlar arasından ne tavsiye edersiniz?

Cipriani restoranın yemek tariflerini içeren “Simply Italian”, Chanel’in moda, parfüm ve mücevher koleksiyonlarını tanıtan yepyeni kitabı “Chanel-set of 3”, Coca Cola’nın müzik, sinema ve spor alanındaki geçmişini özetleyen 3 kitaptan oluşan seti “Coca Cola-Music, Film, Sports” ve dekorasyon konusunda Miles Redd’den ilham alabileceğiniz “Big Book of Chic”i tavsiye ederim!




‘Kitapçılık bu mu, diye eleştirenler var’


G alatasaray Kulübü eski Başkanı Faruk Süren’in kızı Yelda Süren Elmas ve Zeynep Özcan ortaklığında açılan Magnolia Culture mağazalarında, Taschen ağırlıklı olmak üzere lüks kitap konusunda öne çıkan çeşitli yayınevlerinin kitapları bulunuyor. Yelda Süren’i Hüsrev Gerede Caddesi’nde açtığı yeni mağazasında yakaladım, niye bu işe kalkıştığını sordum...


Cemiyet hayatında sizi Faruk Süren’in kızı ve Burak Elmas’ın karısı olarak tanıyoruz. Bugüne kadar nerelerdeydiniz? 

Cenevre’de siyasal bilimler okuduktan sonra bir süre aile şirketinde çalıştım, bir süre de Odeon Cineplex Sinema salonlarının genel müdürlüğü görevinde bulundum. Çocuklar doğunca iş hayatına ara vermiştim. Bir süredir Fransızca’dan Türkçe’ye kitap çevirisi yapıyorum. Ekim 2012’de çok yakın arkadaşım Zeynep Özcan’la beraber Galata’da Magnolia’nın ilk şubesini açtık. 


Böyle bir kitapçı açma fikri nereden çıktı? 

Okumanın önemsendiği bir evde büyüdüm, küçüklüğümden beri kitaplara meraklıydım. Yeni bir iş kurma fikri çıkınca kitaptan hareket ederek bir “concept store” oluşturmaya karar verdik.


“Niye normal kitapçı değil” diye kızanlar oluyor mu?

“Kitapçılık bu mu” diye eleştirenler var ama biz kitapçı olma iddiasında değiliz, kitap merkezli bir “concept store” olarak görüyoruz kendimizi. Ayrıca dekoratif amaçlı bile olsa kitabın evlere girmesine vesile oluyoruz.


Tasarım dışında diğer türleri neden satmıyorsunuz?

Sadece tasarımla ilgili değil, sanat, mimari, dekorasyon, moda, tarih, popüler kültür, sinema, hobi, yemek ve şehir kitapları da satıyoruz. Yakında dergi ve gazete de satmaya başlayacağız. Galata’daki dükkânımızda Elif Şafak, Orhan Pamuk gibi yazarlarımızın İngilizce kitaplarını satıyoruz, turistlerden çok ilgi görüyor.


İlk şube Galata’da açılmıştı, ikincisi Teşvikiye’de... 

Evet, ilk göz ağrımız Lüleci Hendek Caddesi’ndeki İstanbul’un dokusunu yansıtmaya çalıştığımız küçük dükkânımız. Kolay ulaşılabilir ve şehrin kalbi olduğunu düşündüğümüz için Nişantaşı’nda da olmak istedik. 


Müşteriler kim? 

30 yaş üstü orta ve üst gelir grubuna hitap ediyoruz.


“Zenginlere satıyoruz” diyorsunuz yani! 

Yok, herkese açığız ama daha çok mimarlarla çalışıyoruz. Müşteriler arasında tanınan simalar da oluyor tabii...


Satış düzeyi nasıl? Beklediğiniz ilgiyi görüyor musunuz? 

Umduğumuz gibi gidiyor diyeyim... 


Fiyat aralığı nasıl? 

40 TL’den başlayıp 2 bin 500 TL’ye kadar çıkan kitaplarımız var. 


Pahalı olduğunu düşünüp mağazaya girmekten çekinenler var mı? 

Bazen çekinenler oluyor tabii ama onları hemen içeriye davet edip misafir etmeye çalışıyoruz. Satış çok önemli ama insanların burada vakit geçirmesi, kitapları karıştırarak farklı bir deneyim yaşaması da çok değerli.


Yeni neler çıktı? Mağazaya geleceklere ne önerirsiniz? 

Sınırlı sayıda basılmış özel kitaplar var. Taschen Yayınları’ndan çıkan Elvis Presley, Marilyn Monroe, The Beatles serilerini tavsiye ederim. Ahmet Ertuğ’un eserleri de şahane...


Türkçe kitap var mı? 

Evet, Boyut Yayınları ve Corpus Yayınları’yla çalışıyoruz


Bu tur kitapçıların sayısı artar mı? 

Özel bir alan olduğu için çok yayılacağını düşünmüyorum.



Habertürk/Kübra Par 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler