29 / 03 / 2024

Hangi ülke vatandaşı hangi tip konut alıyor?

Hangi ülke vatandaşı hangi tip konut alıyor?

Alanya’da konut satın alan Avrupa ülkelerinin vatandaşları yaygın olarak 2+1 kullanımlı konutları tercih etmiştir. Ruslar 1+1 kullanımlı konutlara talep göstermektedir. Bölgeye talepleri olan Araplar ise tercihlerini 3+1 ve 4+1 kullanımlı konutlardan yana


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Ulaş Coşkun, Alanya bölgesini www.emlakkulisi.com için değerlendirdi! 

 Alanya konut sektöründe son söz yabancıların!

Alanya, sahip olduğu potansiyellerle Akdeniz Bölgesi’nin öne çıkan yerleşim alanlarından biri olup bu potansiyellerini bir çok sektörde yatırım odağı haline getirmeyi de başarabilmiştir. 


Şüphesiz ki, özellikle sahip olduğu tarihi mirasları, doğal güzellikleri ve iklimsel özelllikleri söz konusu yatırımların merkezine turizmi yerleştirmiştir. Alanya, bünyesinde güney sahilleri içerisindeki en uzun plaj şeridini ve mavi bayraklı sahilleri barındırması, bölgede uzun yaz mevsiminin yaşanmasından dolayı yüksek deniz suyu sıcaklığının ve uzun güneşlenme süresinin olması ve bir çok Avrupa ülkesine göre daha ekonomik fakat kaliteli yaşam standartlarına sahip olması sebebiyle turizm sektöründe sadece yerli değil yabancı yatırımcıların da dikkatini çekmeyi başarmıştır.


Alanya’ya dinlenme amaçlı turistik geziler ile gelen bir çok yabancı ülke vatandaşı, bölgenin cazibesine kapılıp Alanya’da yaşamaya, hatta burada mülk satın alıp kalıcılığını pekiştirmeye karar vermiştir. Bölgeye yerleşmeye karar veren yabancı ülke vatandaşlarının, satın alınacak gayrimenkul tercihlerinde arazilere pek talep göstermediği, tercihlerini % 99 oranında konut vasfındaki taşınmazlardan yana kullandığı gözlenmektedir. Bu da bölgedeki konut sektörünün, turizmin tetikleyici unsurları arasına girerek önem kazanmasına ve yabancı ülke vatandaşlarının konut sektöründe belirleyici rol almasına sebebiyet vermiştir.


Alanya Rotasını Ortadoğu’ya Çevirecek...

Alanya Belediyesi kayıtlarına göre; Alanya kent merkezi nüfusu 103.673 kişi iken, ilçede yaşayan Avrupalı  nüfus 15.400 kişi, ilçede mülk edinen yabancı uyruklu sayısı ise 23.045’tir. Türkiye’de mülk satılan yabancıların uyruklu vatandaşların dörtte biri Alanya’dan mülk satın almaktadır. Bu rakamlar Alanya’nın yabancıya mülk satışındaki potansiyelini ve önemini bir kez daha göstermektedir. 

 Alanya konut sektöründe son söz yabancıların!

Alanya’da yaşayan yabancı ülke vatandaşlarında ilk sırayı Ruslar yer almakta iken, Almanlar, Danimarkalılar, Norveçliler, Ukranyalılar ve Hollandalılar Rusları takip etmektedir. Fakat Alanya’daki mülk satın alımların da ise ilk sırada Almanlar yer almakta olup Danimarkalılar, İrlandalılar, Hollandalılar ve Norveçliler  Almanların ardında yer almaktadırlar.

2005 yılından beri durağan bir dönem geçiren Alanya konut sektörünün, son 1-2 yıllık dönemde gerçekleşen hareketlenmenin ardından, yabancılara konut satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartını kaldıran düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesi ile yeniden canlanması ve talep artışının fiyatlara da yansıması beklenmektedir.

Bölge yatırımcılarının büyük sorunlarından, Mütekabileyet Yasası’nın kabulünün ardından ortadan kalkacağı düşünülmektedir. Bölgedeki konut stoklarını eritebilmek için yasanın kabul edilmesini bekleyen yatırımcı sayısı bir hayli fazla olup ilçede yer alan ve satılamayan konut stoklarının özellikle Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Gürcistan, Azerbaycan ve diğer Türk Cumhuriyetleri dahil 42 ülke vatandaşına satış kısıtlamasının kalkmasıyla tüketileceği beklenilmektedir. Özellikle Suudi Arabistan, Libya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve İran vatandaşlarının bölgeye olan ilgisi bilinmekte olup, bölgede yer alacak yeni projelerin hedef kitlesinin merkezinde Ortadoğu ve Araplar olacaktır. Alanya  konut sektörünü tekrar canlandırabilmek için bu yeni hedef kitlesinin taleplerine uygun projeler ve pazarlama stratejileri ile alternatif bir yola yönelecektir.

Yeni Projelerde Konut Tipleri Değişecek...

Bölgede yer alan konut stoklarının eritilmesiyle yeni projelere ve yatırımlara ihtiyaç duyulacaktır. Satışların yapılacağı hedef kitlede meydana gelecek değişiklik, inşaa edilecek konut tipleri ve büyüklüklerine de yansıyacaktır. Bölgede yaşayan Avrupalı vatandaşlar daha küçük konutları tercih ederken bölgeye ilgili olan Arapların ise daha büyük konut talepleri olacaktır.

Alanya’da konut satın alan Avrupa ülkelerinin vatandaşları yaygın olarak 2+1 kullanımlı konutları tercih etmiştir. Bu nedenle de son yıllardaki projelerde 2+1 kullanımlı konutlar yoğunluktadır. Fakat son dönemdeki konut satışlarında Ruslar 1+1 kullanımlı konutlara talep göstermektedir. Bölgeye talepleri olan Araplar ise tercihlerini 3+1 ve 4+1 kullanımlı konutlardan yana kullanmaktadırlar.

Son dönemde Avrupa ekonomi piyasalarındaki olumsuz atmosferden de kaynaklı sebeplerle risk almaktan kaçınan ve yatırımlarına sınırlama getiren Avrupalıların bölgedeki mülk alımları düşüş göstermekte olup Rusların alımlarında artış görülmektedir. Arapların bölgeye olan ilgisinin yatırıma dönüşeceği de göz önüne alınınca bölgede yer alan yeni projelerde, 2+1 kullanımlı konutların tercih edilmemesinden dolayı 3+1, 4+1 ve 1+1 kullanımlı konutlar yoğunluk gösterecektir. Kentin doğu ucunda doğa içinde, deniz manzaralı ve özel havuzlu villa tarzında projeler yaygın iken merkezde ise çok katlı prestijli konutlar ve rezidans projeleri yoğunluk göstermektedir.

Konut Projeleri Alanya’nın Doğusunda Yoğunlaşacak...

Yabancı ülke vatandaşlarına yönelik konut satımlarının ve gerçekleceşek yeni projelerin özellikle Alanya’nın doğusunda yer alacağı düşünülmektedir. Bu bölgenin, güçlü ulaşım bağlantıları ve denize yakınlığıyla var olan potansiyeli, Gazipaşa Havalimanı’nın aktif bir şekilde faaliyete geçmesi ile beraber artacaktır. Şehire gelen yabancı ülke vatandaşlarının Antalya Havalimanı-Alanya ulaşım süresi 2 saat iken, Gazipaşa Havalimanı-Alanya ulaşım süresi yarım saate iniyor olması bölgenin cazibesini daha da arttıracaktır.

Alanya’nın doğusunda yer alan Mahmutlar Beldesi’nin yabancı ülke vatandaşlarına mülk satışına liderliğini koruması beklenirken, Kargıcak ve uzun vadede Tosmur beldeleri de ilerleyen dönemlerde ön plana çıkacaktır. Alanya, Oba, Mahmutlar ve Kargıcak’ta yer alan ve inşaaları devam eden projelerin tamamlanması ve bölge altyapısında gerçekleştirilecek düzenlemeler ile bu bölgelerde yer alacak konut ve arsa yatırımları sahiplerini kazançlı çıkaracaktır. 


Alanya konut sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki eğilimlerinin yabancı ülke vatandaşlarının taleplerine ve tercihlerine bağlı olarak şekillenmeye devam edeceği düşünülmektedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.




Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri