Türkiye’nin tek imarlı adası olarak bilinen kaplıca suyu ile denizin içiçe olduğu Garipada’nın geçtiğimiz yıllarda Fiyapı’ya satışı üzerine adada öngörülen lüks otel projeleri de Dikili’nin geleceği için olumlu sinyaller vermektedir
TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şubesi Değerleme Uzmanı Berk Ünsal, Dikili bölgesini www.emlakkulisi.com için değerlendirdi!
HAREKETE GEÇİRİLMEYİ BEKLEYEN BİR POTANSİYEL: DİKİLİ
Dikili, İzmir ilinin kuzeyinde, Ege Denizi’nin kıyısında, Midilli Adası karşısında yer alan küçük bir ilçedir. 2008 yılı TÜİK verilerine göre İzmir ilçeleri arasında Çeşme, Güzelbahçe ve Karaburun’dan sonra en fazla nüfus artışının yaşandığı ilçe olan Dikili’de 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre yerleşik nüfus 34.358 kişidir. Nüfusun % 50’sinden fazlasını 40 yaş ve üzeri kişiler oluşturmakta olup yaz aylarında Dikili’de nüfus ziyaretçilerle birlikte 200.000 kişiye kadar çıkmaktadır.
Dikili’de özellikle Salihleraltı bölgesinde bulunan birçok yazlık site, her yaz birçok ailenin uğrak yeri olmaktadır. Dikili’nin havasının temiz olması ve sakin bir yerleşim yeri olması tercih edilmesindeki önemli etkenlerdir. Bunun yanında özellikle yazın artan nüfusun da etkisiyle yaşanan su sıkıntısı ve ulaşım sağlanan yolların bozuk olması Dikili’nin en büyük sorunları arasındadır. Son dönemde Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılan yol çalışmaları, Dikili’nin kanayan yarası olan yollarına merhem olmaya başlamıştır. Dikili’nin yollarının dar olması ve merkezde 5 kata kadar imar izni verilmesi sonrasında oluşan otopark sorunu da bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta olmuştur.
Dikili, sahip olduklarından ziyade sahip olacağı yeni yatırımlarla beklentileri üst düzeye çıkarmıştır. Bu beklentilerden ilkini Dikili’deki termal turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Dikili; Balçova, Bergama, Çeşme, Aliağa, Seferihisar, Bayındır ve Urla ilçeleri ile birlikte jeotermal enerjiye sahip İzmir ilçelerinden birisidir. Dikili’de jeotermal enerji evlerde ısıtma ve sıcak su amaçlı olarak kullanılmaya başlasa da, soğuk günlerin sayısının az olduğu bir iklime sahip olan Dikili’de jeotermal enerji kullanımının 5000-6000 TL maliyeti olması dolayısıyla beklenen talebi henüz görememiştir. Termal turizmine ilişkin ise jeotermal su kuyuları ihalelerinin tek elden yapılması ve ihale sonrasında bu kuyuların genellikle seracılık alanında kullanımı termal turizmin gelişimini engellemektedir. Ancak son dönemlerde Hayıtlı Koyu’nda devremülk konseptiyle inşa edilen Kamu-Sen Tatil Sitesi ve hem devremülk hem de 4 yıldızlı oteli barındıran “Hayıtlı Merada”nın inşası sonrasında Dikili’nin 2 aylık turizm sezonunun 12 aya yayılması beklenmektedir. Ayrıca Türkiye’nin tek imarlı adası olarak bilinen kaplıca suyu ile denizin içiçe olduğu Garipada’nın geçtiğimiz yıllarda Fiyapı’ya satışı üzerine adada öngörülen lüks otel projeleri de Dikili’nin geleceği için olumlu sinyaller vermektedir.
Beklentilerden bir diğeri bölgedeki liman projeleridir. Bunlardan ilki bütün bölge halkını heyacanlandıran “Çandarlı Limanı Projesi”, bir diğeri ise yaklaşık 150 yat bağlama kapasitesine sahip olacağı öngörülen “Yat Limanı Projesi”dir. Bilindiği gibi Çandarlı Limanı tamamlandığında Türkiye’nin en büyük limanı, Dünya’nın ise en büyük ilk on konteyner limanından birisi olacaktır. Çandarlı Limanı’nın temeli 15 Mayıs 2011 tarihinde atılmış olup ana mendirek inşaatının Haziran 2013’te tamamlanması öngörülmektedir. Liman çevesinde tarla ve arsa fiyatlarında, liman inşasının kesinleşmesinden sonra ciddi artışlar yaşanmıştır. Yaklaşık 4-5 sene önce liman 15-60 TL/m2 arasında el değiştiren araziler, günümüzde 150 TL/m2 civarında satış rakamlarına ulaşmıştır. Yakın zaman içinde limanın tamamlanmasıyla bölge nüfusunda yaşanacak artış ve bu doğrultuda artan talebin gayrimenkul değerlerinin artmasına yol açacağı öngörülmektedir. Gerçekleştirilmesi beklenen “Yat Limanı Projesi”nin de ilçede ticari faaliyetleri ve ilçedeki talebi olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.
Ayrıca Midilli Adası’na yakın olan Dikili, buradan günübirlik turistik gezilere de ev sahipliği yapmaktadır. Sakız-Çeşme örneğindeki gibi Midilli-Dikili arasında da benzer bir turizm potansiyeli de harekete geçirilmeyi beklemektedir. Dikili’de mevcutta en fazla 4 yıldızlı, 144 odalı ve 350 kişi kapasiteli 1 adet otel bulunmaktadır. Dikili’de ağırlıklı olarak pansiyon tipi kullanım bulunmakta olup yaklaşık toplam 1000 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Liman inşaları ve turizm yatırımları ile birlikte ziyaretçi sayısının daha fazla artması beklenen Dikili’de öncelikli olarak altyapının yeterli seviyeye ulaştırılması ve yol çalışmalarının hızlandırılması beklentilerin yarattığı olumlu havayı ve ticari yatırımları önemli ölçüde etkileyecektir.
*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri