19 / 04 / 2024

Bankacılık sektörü, konut kredisinde üç ay içinde en az 2 milyar TL artış bekliyor! İşte grafiklerle konut kredileri!

Bankacılık sektörü, konut kredisinde üç ay içinde en az 2 milyar TL artış bekliyor! İşte grafiklerle konut kredileri!

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, Temmuz'da yavaşladığı görülen konut kredilerinin son üç ay içinde en az 2 milyar TL bakiye artışı beklediklerini açıkladı. Güven, konut kredileri aylık bakiye artışı tablosunu www.emlakkulisi.com için yo


Haziran ayına kadar hızlı bir büyüme gösteren sektörün, Temmuz ayı itibarıyla oldukça yavaşladığının açıkça görüldüğüne dikkat çeken Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, "Burada faizlerin artışının bir nebze etkisi olmakla beraber, mevsimsel faktörler, genel olarak kredileri yavaşlatmak yönünde alınan tedbirler, Ramazan ayı, tatil sezonu gibi pek çok diğer faktör de devreye girmiştir. Bizim beklentimiz, yılın üç ayında, sektörün belirli bir ivme kazanması ve son üç ayda en az 2 Milyar TL civarında bir bakiye artışı olması yönündedir." dedi.

Güven, Tasfiye Olunacak Konut Kredileri tablosu ile ilgili olarak da "Sorunluluk oranlarıyla ilgili grafiğe baktığımızda da, biz Türk bankacıları olarak, mortgage konusunda da, özellikle Amerika'daki meslektaşlarımıza göre, işimizi iyi yaptığımızı görüyoruz" yorumunu yaptı.


"Krizin zirve noktasında, %2'ler seviyesine çıkan konut kredisi sorunluluk oranı, ki bu oran dahi son derece makuldur, hızlı bir şekilde %1'ler seviyesine inmiştir" diyen Güven, "Bu grafikte önemli olan diğer konu, sorunlu kredi bakiyesindeki azalıştır. Yani tahsilatlar yeni sorunlu kredi girişlerinden daha fazla olmaktadır. Tahsilat demek ise, hem müşteri hem de banka açısından sorunun ortadan kalkması anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Güven, bu tahsilatların bir kısmının evlerin satılmasıyla yapılmakta olduğun hatırlatarak, müşterinin bir şekilde bankaya olan borcunu kapattığını ve hatta ev satışından gelebilecek ek bir bedel de alarak hayatına borçsuz olarak devam edebildiğini sözlerine ekledi.