29 / 03 / 2024

AVM Endeksi Aralık cirosu rekor kırdı!

AVM Endeksi Aralık cirosu rekor kırdı!

Her ay düzenli olarak yayınlanan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Aralık ayı sonuçları belli oldu.


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Aralık ayı sonuçları açıklandı.  Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Aralık 2014 döneminde 2013 Aralık ayına göre %10,9 yükselerek 193 puana ulaştı. Ciro endeksinin ulaştığı 193 puan aynı zamanda AVM endeksinin yayınlanmaya başladığı 2009 yılından beri ulaştığı en yüksek puan olma özelliğini taşıyor. 


AVM'LER İÇİN REKOR YILI

 

AVM Ciro Endeksi, yılı yüzde 8'lik artışla kapatırken Aralık performansı, yıllık verimlilik ve kişi başına harcama tutarlarında rekor kırıldı. AVM'lerde ciro endeksi son 5 yılda hemen hemen enflasyon kadar büyüme gösterdi, cirolardaki 5 yıllık büyüme ise yüzde 200 oldu.  

 

GÜÇLÜ ARALIK PERFORMANSI

 

Alışveriş merkezleri açısından 2014 yılı oldukça kuvvetli bir performansla noktalandı. Kasım ayında görülen ciro büyümesi kendini Aralık ayında da gösterince, seri toplanmaya başlandığından bu yana ilk kez Aralık ayında endeks rakamı 160 seviyesine kadar tırmandı. Aralık ayında 7 endeksin 6'sında son 5 yılın en kuvvetli performansı yakalandı. Yine de ciro endeksindeki yıllık artış oranı dikkate alındığında, performans yüzde 8.17'lik tüketici enflasyonunun altında kaldı. 

 

TEKNOLOJİYE ÇİFTE KISKAÇ

 

Aralık ayında ciro endeksinde daralma yaşanan tek endeks, teknoloji oldu. Bir yandan kurların yükselişi diğer taraftan taksit sayısının düşürülmesi nedeniyle teknoloji endeksi geçen yılın Aralık ayının gerisinde kaldı. 


 

5 YILLIK PERFORMANS

 

AVM'lerde yıllar itibariyle bakıldığında 2010-2014 arasında ciro endeksi artışı yüzde 53.8 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ziyaretçi endeksindeki artış nispeten sınırlı kaldı ve yüzde 5.2 oldu. 

2010-2014 yılları arasındaki 5 yılda kümülatif tüketici enflasyonu tutarı ise yüzde 44.9 oldu. Dolayısıyla ciro endeksindeki büyüme son 5 yıllık periyotta kümülatif enflasyonun sadece 9 puan kadar üzerinde gerçekleşti. 

 

Diğer yandan 2010 yılında 25 milyar TL olan AVM'lerin toplam ciro tutarı, 2014 sonu itibariyle 75 milyar TL'ye çıktı ve 5 yılda yüzde 200 artış gösterdi. Son 5 yıl içinde metrekare başına ciro artışı ise yüzde 49.8 olarak gerçekleşti. 

 

VERİMLİLİKTE DE REKOR

 

AVM Ciro Verimlilik Endeksi ise geçen yılsonu itibariyle rekor kırdı. İstanbul'da 871, Anadolu'da ise 649 TL'ye ulaşan ciro verimliliği, endeks hesaplanmaya başladığı tarihten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 

 

KİŞİ BAŞINA HARCAMA REKORU

 

AVM'lerde 2014 yılında kişi başı ortalama 39 TL ile bugüne kadarki en yüksek harcama rakamına ulaşıldı. Bu rakam 2010 yılında 26.8 lira düzeyinde bulunuyordu. Son 5 yılda AVM'lerdeki kişi başına harcama tutarında yaşanan yükseliş oranı 45.5 olarak gerçekleşti. Aslında yüksek görünen bu rakam, aynı dönemdeki enflasyon dikkate alındığında, hemen hemen enflasyon oranında bir yükselişe işaret etti. 

 

EN İYİ PERFORMANS GİYİM-AKSESUARDA

 

Son 5 yıllık performans dikkate alındığında, ciro endeksinin en fazla artış gösteren sektörü 96 ile giyim ve aksesuar oldu. Bu sektörü ayakkabı-çanta sektörü yüzde 94 ile izlerken, yiyecek içecek kategorisinde 5 yıllık ciro endeks artışı yüzde 70 olarak gerçekleşti.  Geçtiğimiz yıla kadar ciro endeksi büyümesi giyim ve aksesuarın üzerinde olan teknoloji sektörü ise alınan önlemler ve kur etkisiyle bu ivmesini önemli ölçüde kaybetti. 5 yıllık ciro endeksi büyümesi teknoloji segmentinde yüzde 77 ile sınırlı kaldı.