18 / 04 / 2024

Tarımsal sit alanlarına çivi dahi çakılamayacak!

Tarımsal sit alanlarına çivi dahi çakılamayacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım arazilerindeki daralmaya yönelik,“Şu an itibarıyla 184 ova tespit ettik. Bunların 140’ı şu anda Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Buraları tarımsal sit alanı olarak ilan ediyoruz ve buraya bir çivi dahi çakılamayacak” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım arazilerindeki daralmaya yönelik önlemler almak gerektiğini belirterek, “Şu an itibarıyla 184 ova tespit ettik. Bunların 140’ı şu anda Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Buraları tarımsal sit alanı olarak ilan ediyoruz ve buraya bir çivi dahi çakılamayacak” dedi.


Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2017 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, özetle şunları söyledi:


 “Dünyada 2030’a kadar 700 milyon insanın yaşadığı yeri terk edeceği tahmin ediliyor. 2050’de dünya nüfusu 9,5 milyara ulaşacak, tarımsal üretimin yüzde 60 oranında artmaması halinde dünya insanlığının daha büyük açlıklarla, büyük felaketlerle karşı karşıya kalacak. Bugün petrol ve gaz için kopan fırtınaların çok yakın bir gelecekte gıda ve su için kopacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız.



 Bizim 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazimiz, 14.6 milyon hektarlık meramız, 1 milyon hektarlık su alanımız, 2 milyonun üzerinde kayıtlı çiftçimiz var. 115 milyon ton bitkisel üretim, 24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. 147 milyar TL’lik tarımsal hasılamız var, 16,8 milyar dolarlık da ihracatımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunları yaparken 14 yıllık dönem içerisinde tarım kesimine 90 milyarlık bir destek verdik.


Fındık uyarısı


Yemden yüzde 8, gübreden yüzde 18’lik KDV’leri kaldırdık. Fındıkla ilgili, üreticilere dekar başına 170 TL destek vermeye devam ediyoruz. Şu anda fındık fiyatları çok iyi. Fındıkla oynayanlarla oynayacağımızı açıkça ifade ediyorum.


Deniliyor ki, ‘topraklarımızın korunması gerekiyor’. 1989-2002 arasında yani on üç yıllık dönemde tarım dışı kalan arazinin toplamı 1.5 milyon hektar. Bizim dönemde de 1,2 milyon hektarlık arazi tarım dışı kalmış. Tarım arazileri gitgide daralıyor. Önlem almamız gerekiyor. Şu an itibarıyla 184 ova tespit ettik ve bu tespitlerimiz devam ediyor. 184 ovanın 140’ı şu anda Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı ve buraları tarımsal sit alanı olarak ilan ediyoruz ve buraya bir çivi dahi çakılamayacağını özellikle belirtmek istiyorum.


Tarımsal ürünlerin ihracatıyla ilgili sorun yaşandığı...Bu doğrudur, etrafımız ateş çemberi. Irak, Suriye ve Rusya’yla yaşadığımız krizlerden dolayı bazı sıkıntılar yaşandı. Bu çerçevede destekler önemlidir. Bu destekleri sürdüreceğiz ama Tarım İş Forumu çerçevesinde Ukrayna’yla, Gürcistan’la, İran’la ve Çin de başta olmak üzere diğer ülkelerle şu anda pazar çeşitlenmesi konusunda yoğun bir çalışma içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum.”


Milliyet