Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yazıkonak beldesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Özlü, büyük sanayi yatırım alanlarının belirlenmesi ve planlanmasında daha aktif rol oynayacaklarını belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜİK'in açıkladığı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin, sanayi üretiminin önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artış gösterdiğini, büyüme rakamları için önem taşıyan arındırılmamış endekste de artışın yüzde 4,2 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bütün bu olumlu gelişmelerin arkasında iki faktör yer alıyor. Birincisi, ekonomimizin çok sağlam temellere sahip olması, ikincisi ise hükümetimizin doğru zamanlarda doğru tedbirleri hayata geçirmesidir." dedi.
Yazıkonak beldesinde esnaf ziyareti gerçekleştiren Özlü, Fırat Üniversitesi Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Maden Meslek Yüksekokulunun açılışını yaptı.
Özlü, açılışın ardından iş adamlarıyla düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülke olarak petrol veya doğalgaz gibi rezervleri olmadığını, bunun yerine genç, dinamik ve büyük bir nüfusları bulunduğuna işaret eden Özlü, şöyle dedi:
"Türkiye'nin zenginliği üretimden kaynaklanıyor. İhracatımızın yaklaşık yüzde 95'ini sanayi ürünleri oluşturuyor. İhracat gelirini artırmak için daha fazla üretmek daha fazla pazara açılmak gerekiyor ancak bunun da ötesine geçmemiz, daha nitelikli, daha yüksek katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor.
Bunu sağlamak için de yoğun bir gayret içindeyiz."
Geçen yıl Ar-Ge reform paketini hayata geçirdiklerini anımsatan Özlü, Ar-Ge merkezi kurulmasını kolaylaştırdıklarını ve Ar-Ge merkezi sayısının 402’ye ulaştığı bilgisini paylaştı.
Özlü, Elazığ’da Ar-Ge merkezi olan firma bulunmadığını ifade ederek, şunları dile getirdi:
"Bakanlık olarak, bu konuyu çok önemsiyoruz. TÜBİTAK'ı ve Bakanlığımızı yeniden yapılandırmak amacıyla bir kanun teklifi hazırladık. Bu tasarı, bu hafta TBMM’nin ilgili komisyonunda kabul edildi. Bu tasarıyla öncelikle Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıyor, yerine daha hızlı ve etkin çalışacak bir yapıda tasarladığımız Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz. Bu kurulun alacağı kararları etkin bir şekilde uygulayabilmek amacıyla Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı'nı da kuruyoruz.
Ayrıca, TÜBİTAK bünyesindeki araştırma merkezi ve enstitüleri de yeni kuracağımız Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezine devredeceğiz."
- Sanayi siteleri kent dışına taşınacak
Büyük sanayi yatırım alanlarının belirlenmesi ve planlanmasında daha aktif rol oynayacaklarını ifade eden Özlü, şehir içlerinde kalan sanayi sitelerini, şehir dışına taşımak amacıyla destek ve kredi mekanizmaları getireceklerine dikkati çekti.
Özlü, şöyle konuştu:
"Böylelikle daha modern ve verimli alanlarda üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretim için tahsis ettiğimiz alanlarda eğer belli sürelerde üretime geçilmemişse tahsisi iptal edeceğiz. Sanayi parselini emlakçı mantığında olanlara değil, gerçek sanayiciye tahsis edeceğiz. Yine OSB’lerdeki arsa tahsisleri için bir üst limit belirleyeceğiz. Arsa fiyatlarının şişmesine izin vermeyeceğiz. Üretim reform paketiyle, bunlara benzer daha birçok önemli adımı hayata geçireceğiz."
- TÜİK'in sanayi üretim endeksi
Geçen yıl yaşanan sıkıntıların ardından ekonomide gözle görülür toparlanma süreci yaşandığını vurgulayan Özlü, ihracatın artmaya, iç pazarın canlanmaya başladığını gösteren sinyaller aldıklarını vurguladı.
Özlü, "Ekonomik güven endekslerinde de bir artış gözlemliyoruz. Bu hafta TÜİK, sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre ocak ayında sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 oranında artış gösterdi. Büyüme rakamları için önemli olan arındırılmamış endekste artış yüzde 4,2 olarak gerçekleşti. Bütün bu olumlu gelişmelerin arkasında iki faktör yer alıyor. Birincisi, ekonomimizin zaten çok sağlam temellere sahip olması, ikincisi ise hükümetimizin doğru zamanlarda doğru tedbirleri hayata geçirmesidir." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine de değinen Özlü, ilave olarak istihdam edilen kişiler için 773 liraya denk gelen sigorta, fon ve vergi ödemelerini işverenlerden almadıklarını, bunun da asgari ücretli çalışanların maliyetinde yüzde 35’e varan indirim anlamına geldiğini kaydetti.
Özlü, milletin özellikle 15 Temmuz’da gerçekten büyük fedakarlık gösterdiğini, herkesin bu fedakarlığın ve bu borcun karşılığı olarak istihdam seferberliğe katılacağına, hele hele Elazığ’da, şehit kahraman polis Fethi Sekin’in memleketinde bu seferberliğe yoğun katılım olacağına inandığını dile getirdi.
- Referandum süreci
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, 16 Nisan'daki referandum sürecine ilişkin, anayasa değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğu ve referandumda neden "Evet" demeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı.
Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci hükümetinin görev yaptığını anımsatan Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:
"1923’ten bugüne kadar 94 yılı geride bırakmışız. 94 ile 12'yi çarpın, sonra da 65'e bölün, sonuç 16 ayı biraz geçiyor. Yani bu ülkede hükümetlerin ortalama ömrü 1,5 sene bile değil. Soruyorum size, en iyisi bile olsa, bir hükümet 1,5 yılda ne yapabilir? Şimdi biz diyoruz ki: 'Yüzde 20, 25, 30 oy alan bir parti, hükümet olamasın. Koalisyon hükümetleri dönemi son bulsun.' diyoruz. 'Halkın oylarının yarısından bir fazlasını alan, hükümet etme görevini üstlensin.' diyoruz. 'Bu hükümetin ömrü de beş yıl olsun.' diyoruz. 'Yürütmedeki iki başlılık son bulsun.' diyoruz.
Şimdi sizlere soruyorum, bu tekliflere cevap olarak ne denir? Tabii ki 'Evet’ denilir. Bu sistem değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunu en iyi iş dünyamızın ve sanayicilerimizin idrak ettiğini düşünüyorum. Belirsizliklerin tamamen ortadan kalkmasıyla ekonominin de yeni bir şahlanış dönemine geçeceğine inanıyorum. İş dünyamızın bu sürece büyük destek ve katkı vereceklerini biliyorum. Referandumun şimdiden iş dünyamız ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyoruz."
Özlü, konuşmasının ardından iş adamlarının sorunlarını cevapladı.
AA