16 / 04 / 2024

İzmir Sarnıç'taki 2B arazisiyle ilgili sorun çözüldü!

İzmir Sarnıç'taki 2B arazisiyle ilgili sorun çözüldü!

İzmir Gaziemir Sarnıç bölgesinde orman vasfını yitirmiş 268 hektar 2B arazisinin kullanıcılarına satılmasının önündeki engeller kaldırıldı. 10 bine yakın hak sahibinin dört gözle beklediği güzel haber Ak partili vekillerden geldi.


AK Parti  İzmir  Milletvekilleri Aydın Şengül ile Rifat Sait Gaziemir Sarnıç'ta krize neden olan 268 hektar 2B arazisi ile ilgili sorunun çözüldüğünü açıkladı. Sarnıçlılara seslenen Şengül, "Hazirana kadar tapularınıza kavuşacaksınız" dedi. 

Kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği olarak orman vasfını kaybetmiş arazilerin kullananlarına satılması gündeme gelmiş ve Sarnıç'taki halk da kullandığı arazileri almak için harekete geçmişti. Ancak bu sırada ortaya çıkan İstanbullu işadamı İbrahim Cevahir zabıt kayıtlarını gösterip arazilerin aslında kendine ait olduğunu gerekçe göstererek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne satış işleminin durdurulması için dava açmıştı. Sorun bugüne kadar büyüyerek devam etmişti. 

Yaşanan bu mağduriyeti gidermek için harekete geçen AK Partili İzmir Milletvekilleri çalışma başlatmıştı. Sarnıç'ta yaşayan ve sayıları 10 bini bulan vatandaşın merakla beklediği müjdeli haber dün AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül ile Rifat Sait'ten geldi. Kaplan Düğün Salonu'nda Sarnıç sakinleriyle bir araya gelen iki milletvekili yoğun ilgiyla karşılaştı. Şengül, kanun değişikliğine gerek kalmadan Gaziemir'e özel düzenlemeyle sorunu çözdüklerini açıkladı. 

Şengül, isim vermeden bölgede tapulu arazisi olduğunu söyleyen İbrahim Cevahir'i kastederek "Mecliste yalan senaryoyla bu iş olmaz. Binlerce dönüm arazi var birisi geliş almış, peşkeş çekilmiş. O adam bizim hiç umurumuzda değil. Benim gariban vatandaşım daha çok umurumda olur. Devlet de gariban vatandaşın yanında olur" dedi.


Konunun çözümü için Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştüklerini ifade eden Şengül, CHP'yi de eleştirdi. Şengül, "Bugün bu konuyu sizle paylaşırken siyasete girip daha önce bize yalancılıkla suçlayanlara bir şey söylemeyeceğim. En güzel cevabı siz vereceksiniz. Samimiyetimle söylüyorum biz bu işin peşine düşmeseydik 5-6 yıl daha çözülemezdi. Uzun mücadelelerden sonra Torba Yasa olmayınca, bürokratlara saatlerce toplantı yaptık, 'bunu çözmemiz gerekiyor' dedik. Cumhurbaşkanı, başbakanla da paylaştık. Bütün çalışmalar sonucunda bundan önceki davalar kazanılmış durumda olduğu için iç yönetmelik değişikliğiyle buradaki sorunu tarif eden, yarım kalan çalışmaların devam etmesiyle ilgili tapu kadastroya gönderildi. Hemen çalışmalar başlayacak" dedi. 


Müdürden söz istedi

Şengül, toplantıya katılan İzmir Tapu ve Kadastro 3. Bölge Müdürü Habil Oğan'dan Mayıs'a kadar bölgenin kadasro çalışmalarının bitmesi için söz istedi. Oğan da "Teknik ve hukuki anlamdaki eksikliklerimizi tamamlayarak bugün fiziki olarak başlayacak. Mayıs'ta askıya çıkacak. Haziran ayından önce tüm çalışmaları bitmekler ilgili bir ekip kuracağız" dedi. Tapu töreni için de Şengül, Sarnıçlılara aynı salonda buluşma sözü verdi. 


2B Nedir?

2B, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerin kadastro ile orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılmayan arazileri içeriyor. 2009 yılında bu arazilerin satışına imkan veren yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylamasıyla 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybeden ve tekrar orman haline getirilemeyeceği bilimsel açıdan onaylanan arazilerin kadastro çalışmaları yapılabilecek. 


CHP iptal ettirmişti

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ise "2B, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü iptal ettirdiği bir yasadır. Bunu asla unutmayın. Biz her seçimde oyumuzu arttırarak geliyoruz. Sizlerin arasında, vatandaşın arasında olduğunuz zaman böyle oluyor" diye konuştu. 

Gaziemir İlçe Başkanı Hüseyin Uzun da 30 Mart öncesi verilen sözlerin tutulduğunu ifade ederek "Sarnıç'a Kültür merkezi yapılacaktı, yapıldı mı? Kapalı spor salonu söz verildi, yapıldı mı? Spor kulübü kurulacağı denildi, yapıldı mı? Kapalı Pazar yeri yapıldı mı? Biz bir söz verdik. Onların sözünün üstünden 6 yıl geçti. Biz ise verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Yerel seçimlerde AK Parti Gaziemir Belediye Başkan Adayı olan Kerem Baykalmış da "Yerel seçimlerde sizin aranızda bu sorunun biz çözeriz diyenler ilçe başkanımızın söylediği vaatlerin hiçbiri gerçekleşmedi" dedi. 



Yeni Asır