29 / 03 / 2024

Gıda güvenliği tehlikede olanlar arazi alıyor!

Gıda güvenliği tehlikede olanlar arazi alıyor!

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada gıda güvenliği tehlikede birçok şirket ve ülkenin, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmediğini, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya satın alarak üretim yaptığını belirtti...


Bakan Eker, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bünyesine ataması yapılan 244 yeni personelin göreve başlama törenine katıldı. 


GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada birçok şirket ve ülkenin, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmediğini, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya satın alarak üretim yaptığını belirterek, "200 milyon hektar alanın üzerinde şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda. Ne yazık ki arazilerin kiralandığı ülkelerden önemli bir kısmı dünyada gıda güvenliğinin en yüksek düzeyde tehlikeli olduğu ülkelerdir" dedi. 


Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde 244 personelin göreve başlaması nedeniyle Milli Kütüphane'de düzenlenen törene katıldı. Kuruluşun 5 milyar 300 milyon liralık krediyi 0-8 faiz oranlarında kullandırabilen muazzam bir organizasyona dönüşmesinin onurunu ve gururunu yaşadıklannı dile getiren Eker, 2002 yılı öncesinde ortak başına 3 bin lira ve yüzde 70'e varan faizle kredi kullandmlabildiğine dikkat çekti. Kuruluşun, 2002 yılındaki toplam kredi miktanmn 200-250 milyon lira olduğunu ve verilen kredinin geri alınamadığını anlatan Eker, o dönemde Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kapatılmasına yönelik tartışmaların yaşandığını ancak bugün başarılı faaliyetlere imza attığını kaydetti. Bakan Eker "Ekonomi, siyasi istikrarla büyür. 


Son 11 yıl içerisinde dikkat edin, içeriden dışarıdan birileri sürekli Türkiye'nin istikrarını hedef alıyor çünkü biliyorlar ki siyasi istikrar bozulursa peşinden ekonomik istikrar bozulur, peşinden bütün parametreler, bütün göstergeler değişir, olumsuz etkilenir. Onun için biz, Türkiye'nin ekonomisini büyütme, kalkınmasını sağlama ve 2023 hedeflerine ulaştırmak için siyasi istikrarı her zamankinden daha fazla sahiplenmeliyiz" diye konuştu. 


Star Gazetesi