Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Alanya ve Didim gibi gözde tatil bölgelerinde yazlıklar kelepir fiyata satılıyor
Bu günlerde, Ege ve Akdeniz'in en popüler tatil beldelerinde hangi emlakçıyla konuşsanız hepsi aynı şeyi söylüyor: Piyasa durgun, Yaprak dahi kıpırdamıyor... Üç-dört yıl öncesine kadar emlak piyasasının en şaaşalı günlerini yaşadığı Bodrum, Marmaris, Didim, Çeşme, Alanya, Kuşadası ve Marmaris gibi tatil beldelerinde o günlerden eser yok. Özellikle yabancıların ilgisinin tavan yapmasının ardından gerçekleşen emlak patlaması, şimdilerde yerini büyük bir durgunluğa bırakmış durumda. İnşaat firmaların elinde satılmayı bekleyen onbinlerce konut var. Buna karşılık talep ise yok denecek kadar az. Bir yandan da birbiri ardına konut projeleri yükseliyor.
Yaşanan durgunlukta, konut kredisi faiz oranlarının hala yüksek seviyelerde olması, mortgage'ın tam olarak oturamaması gibi genel problemlerin yanı sıra, art arda yapılan seçimler, K.Irak'a operasyon ve riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan kriz gibi dönemsel faktörlerin etkisi var. Emlak piyasasının son yıllarda özellikle yabancıların talebiyle beslendiği bu bölgelerde talebin etkisi gibi olmaması da en önemli etken.
Bu bölgelerdeki emlakçılar şimdilerde ağız birliği etmişçesine başka bir şeyden daha söz ediyorlar: İhtiyaçtan ya da yatırım amacıyla konut almak istiyorsanız şimdi tam sırası ...Evet, emlakçılara göre durgun olan emlak piyasası, alıcılar için büyük bir fırsat. Çünkü arz fazlası, yetersiz talep nedeniyle bazı yerlerde emlak fiyatları 2-3 yıldır yerinde sayarken bazı yerlerde ise yüzde 30-40'lara varan düşüşler yaşanıyor. İstanbul'da gecekondu dahi almak mümkün değilken bugün Ege ve Akdeniz'deki gözde tatil beldelerinde denize yakın, bahçeli havuzlu, site içerisindeki konutlar 50-60 bin YTL'den başlayan fiyatlardan satılıyor. Peki, bu bölgelerde yazlık fiyatları nerede, ne kadar? Konutlar ne kadardan kira veriliyor? Arsa fiyatları nasıl? Yıldızı parlayacak ve prim yapacak yerler nereler? Ege ve Akdeniz'de kıyı şeridindeki popüler tatil bölgelerinde emlak piyasasını mercek altına aldık...
ÇEŞME
Yatırım için en uygun dönem
Emlak piyasasının en hareketli günlerini yaşadığı sırada yerli ve yatırımcılara arasında oldukça revaçta olan Çeşme'de şu aralar piyasa oldukça durgun. Turpa Emlak'tan Murat Erdoğan, bu durumu art arda gerçekleşen seçimler, K.Irak'a operasyon ve döviz piyasasındaki belirsizlik nedeniyle yatırımcıların yatırım kararlarını askıya almasına bağlıyor. Konut fiyatlarda bir artış yaşanmadığını belirten Erdoğan, Yatırımcılar arsa ya da konut almayı düşünüyorsa 2008'in Şubat-Mart ayına kadar tam zamanı. Fiyatlarda artış yok. Pazarlık yapma şansları çok yüksek diyor.
Örneğin Çeşme merkezde 2+1, 3+1'den oluşan apartman dairelerinin fiyatı 80-150 bin YTL arasında. Çiflikköy mevkiinde villa tipindeki yazlıkların fiyatı 100-250 bin, Dalyan'da 150-350 bin YTL arasında. Boyalık-Ilıca-Paşamlimanı'nda ise fiyatlar 400 bin YTL'den başlayıp 1 milyon YTL'ye kadar çıkıyor.
Bölgede villa yapılacak arsaların parsel fiyatı da 120-350 bin YTL aralığında bulunuyor. Örneğin tarım arazilerinin bulunduğu Ovakcık'ta arsaların m2 fiyatı 30-50 YTL arasında. Dört yıldızlı otellerin yapılmaya başladığı Süzer Otel'le Alaçatı Sörf bölgesi civarında ise arsaların m2 fiyatı 400-600 YTL'den gidiyor. Kiralık fiyatlarına gelince... Alaçatı'da eşyalı villalar, sezonluk olarak 7-25 bin YTL arasında değişen fiyatlardan kiraya verilebiliyor. Çarşı'da ise 20-30 m2 büyüklükteki dükkanların yıllık kiralık fiyatı 35-75 bin YTL arasında değişiyor.
DİDİM
45 bin YTL'ye dubleks ev...
Özellikle İngiliz ve İrlandalıların gözdesi olan Aydın'ın Didim ilçesinde ise durum Çeşme'den çok farklı değil. Durgunluktan dolayı bölgede emlak fiyatları oldukça düşmüş. Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, Son dört-beş aydır konut fiyatları yüzde 30-40'lara varan oranlarda düştü. Neredeyse maliyetine satılıyor diyor.
Bölgedeki arz fazlası da fiyatların düşmesinde etkili olmuş. Coşkun'un söylediğine göre Didim'de satılmayı bekleyen 5-6 bin civarında konut bulunuyor. İnşaatı devam eden konutların
sayısı ise 7-8 bin civarında. Bu durumun yazlık almak isteyenler için büyük bir fırsat olduğunu belirten Coşkun, gelecek yıl fiyatların yüzde 30-50 oranında artabileceğini söylüyor.
Didim'de 45 bin YTL'ye ikinci el dubleks yazlık satın almak mümkün. Coşkun, Didim merkeze 500 m uzaklıktaki Karakuyu'da, site içerisinde bahçeli ikinci el, biraz bakıma muhtaç 2+1'den oluşan, havuzlu dubleks bir konutun fiyatının 45 bin YTL'den başladığını belirtiyor.
Yeni yapılan projelerdeki sıfır dubleks ve tripleks konutların fiyatı ise 140 bin YTL'den başlayıp 300 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Didim merkeze yakın yerlerde ikinci el olan triplekslerin fiyatı ise 75-90 bin YTL arasında. 45-50 m2 büyüklükteki 1+1 ve 2+1'den oluşan ikinci el apartman dairelerin fiyatı ise 40 bin, 2+1, 3+1'den oluşan sıfır apartman dairelerinin fiyatı ise 50-55 bin YTL'den başlıyor. Yaklaşık 130 m2 büyüklükteki apartman daireleri ise 90-100 bin YTL'den alıcı buluyor.
Coşkun'un söylediğine göre arz fazlasından dolayı kiralıkların getirisi eskisi gibi değil. Sıfır 2+1, 3+1 apartman daireleri, 300-500 YTL, dubleks daireler/villalar ise 400-600 YTL civarında kiracı bulabiliyor. Arsaya yatırımın çok karlı olduğunu söyleyen Coşkun'a göre Akyeni Köyü'ne bağlı Bozseki, Seyrantepe, Yeşiltepe, Balova, Yeşilsafir, Gürtaş ve Karapınar'da arsa yatırımı yapılabilir. Bu bölgelerde 300 m2 büyüklükteki arsalar 6 bin, 600 m2 olanlar 15 -20 bin, 5 bin m2 olanlarsa 50-75 bin YTL civarında satılıyor. Didim'e yakın Yalıköy ve Denizköy de yatırım yapmak için çok uygun yerler. Buralardaki arazilerin dönümü 10-50 bin YTL arasında değişiyor.
KUŞADASI
Yazlık fiyatları 50 bin YTL'den başlıyor
Aydın'ın en popüler ilçelerinden biri olan Kuşadası'nda da ortaya çıkan tablo bildik; yaklaşık iki buçuk-üç yıl öncesine kadar emlak piyasasının en parlak zamanlarını yaşadığı bölgede, şimdi tam tersi bir durum var. Fakat emlakçılara göre bu durum alıcılar için büyük bir fırsat. Zaten emlakçıların deyimiyle Kuşadası'nda şu an tam bir alıcı piyasası oluşmuş durumda. Kuşadası RemaxPasha Ofisi'nden Süha Kumbasar da yatırımcılara konut almalarını öneriyor. Çünkü diyor Kumbasar, Lüks ve pahalı konutlar dışında fiyatlar çok ucuzlamış, sayıları çok az olan alıcılar piyasayı kontrol altına almış durumdalar. Mülkünü satmak isteyenler ise fiyatlarını iyice ucuzlatmak zorunda kalıyorlar. Yapımı düşünülen ve halen yapımı süren golf alanlarıyla yakın gelecekte Kuşadası gayrimenkul piyasası hareketlenecek ve fiyatlar yükselecek
Kuşadası'nda yazlıklar genelde 70 bin YTL'den başlayan fiyatlardan satılıyor. Kumbasar'a göre özellikle Akyar bölgesi her zaman alıcı bulabilen ve prim yapma potansiyeli en yüksek olan bölge. Akyar'da, yaklaşık iki hafta önce 2+1'den oluşan 70 m2 büyüklükteki bir dairenin 65 bin euro fiyattan satıldığından sözediyor. Kumbasar'ın söylediğine göre daha önce böyle bir ev 80-100 bin euro'dan alıcı buluyormuş. Yüksek prim yapmaya aday olan Türkmen Mahallesi Çevre Yolu'nun üst kısımlarındaki deniz manzaraları apartman daireleri de ilgi görüyor. Yüzme havuzlu, siteler içerisinde 3+1'den oluşan 110 m2 büyüklükteki daireler 65-70 bin euro'ya alıcı bekliyor.
Kuşadası'nda konutun aksine arsa fiyatları ise değerini koruyor. Soğucak Köyü ve sahil siteleri arsa satışları için talep gören yerler arasında başı çekiyor. Buralarda deniz gören arsaların m2 fiyatları 60-80 YTL civarında. Kuşadası'nda dükkanlar da yüksek fiyattan satılıyor. Akyar, Özellikle Kuşadası'nın merkezinde, Kuyumcular Caddesi'nde ve turistlerin gezi alanları üzerindeki 10 yıllık kira bedeline satılması gereken dükkanlar yaklaşık 20 yıllık kira bedellerine satılabiliyor diyor.
Bölgede konutların kiralık fiyatı ise 300-750 civarında. Popüler semtlerde ise kira bedelleri bin- bin 250 YTL'ye kadar çıkıyor.
Kuşadası Emlak Müşavirleri Derneği(KUŞEMDER) Başkanı Hüseyin Şentoker ise, bölgede 6 bin üzerinde satılık konut bulunduğunu belirtiyor. Durgunluktan dolayı konut fiyatlarının en alt seviyede olduğunu söyleyen Şentoker, Bugün için Kuşadası'nda 50-60 binden 300 bin YTL'ye kadar geniş bir aralıkta konut bulmak mümkün diyor.
MARMARİS
Emlak fiyatları bir yıldır yerinde sayıyor
Gönenç Emlak'tan Kemal Gönenç, durgunluğa rağmen konut fiyatlarında herhangi bir düşme olmadığından sözediyor.
Gönenç'in söylediğine göre yeni yapılan 2+1 daire ve dublekslerin fiyatları 120-170 bin YTL'den alıcı bulurken 3+1'den oluşan sıfır dubleks dairelerin fiyatı 180-250 bin YTL civarında. 5-10 yaş ve üzerindekiler ise 140-240 bin YTL fiyattan satılıyor. 2+1'den oluşan vasat bir daire 500 YTL'ye kiracı buluyor. Yeni dairelerde kiralık fiyatları 600-750 YTL aralığında. 3+1'den oluşan daire ve dublekslerde ise aylık kiralar 600 YTL'den başlayıp bin YTL'ye kadar çıkıyor.
BODRUM
10 bin civarında arz fazlası var
Bodrum'da ise emlakçıların deyimiyle yaprak kıpırdamıyor. Remax Ersem Ofisi'nden Emrah Kahraman, son bir yılda sözlerini yerine getiremeyip piyasadan kaybolan müteahhitlerin sektöre büyük bir darbe vurduğunu ifade ediyor. Bölgede yarım kalmış inşaatlar nedeniyle mağdur durumda olan yerli ve yabancı birçok kişi; bundan dolayı mahkemelerde devam eden yüzlerce dava var. Yaşanan bu olumsuzluklar, satılık konutlara olan talebi de azaltmış. Birçok inşaat firmasının bekleme pozisyonunda olduğunu dile getiren Kahraman, Planı, projesi hazır olan ama kazması vurulmayan birçok proje var diyor.
Kahraman, yaşanan olumsuzluklara rağmen Aslında projeden mülk almak oldukça karlı bir yatırım. Hem alırken çok uygun koşullarla alıyorsunuz hem de proje bittiğinde yüzde 40-50'lere varan karlarla satıyorsunuz diyor. Kahraman, son dönemlerde yatırımların yoğunlaştığı Tuzla, Güllük, Kıyıkışlacık gibi yerlerde arsa fiyatlarının yükseldiğini belirtiyor. Kahraman'a göre buralarda büyük yatırımcılar için oldukça uygun fiyata arsalar mevcut. Proje yapmasalar bile 2 sene içinde fiyatını 2'ye 3'e katlayacak fırsatlar var diyor.
Bodrum'da 7 bin 500-10 bin civarında arz fazlası bulunduğuna işaret eden Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin ise emlak fiyatlarında yüzde 20-30 arasında bir düşüş olduğunu belirtiyor. Yetgin'in söylediğine göre bölgede deniz manzaralı 2+1'den oluşan bahçeli, denizi yaklaşık 300 m. mesafedeki inşaatı yeni bitmiş yazlıkların fiyatı 160 bin euro civarında. Bitez Gündönümü mevkiinde 2+1, 80 m2 büyüklükte, havuzlu zemin ya da birinci kattan bulunan apartman daireleri için 120-130 bin YTL isteniliyor.
Bodrum merkezde, 400 m2 büyüklükte, yüzde 15 imar izni olan deniz manzaralı arsaların fiyatı ise 230-300 bin YTL arasında bulunuyor. Bitez Gündönümü mevkiinde ise 585 m2 yüzde 20 konut imarlı arsalar yaklaşık 160-180 bin YTL'den satılıyor.
Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü, Torba, Gündoğan, Gökçebel, Akyarlar, Ortakent, Bitez belde ve köylerinde deniz manzaralı 130 m2 büyüklükteki orta sınıf müstakil konutların fiyatları ise 150-250 bin YTL arasında değişiyor. 1/25000'lik imar çalışmalarından dolayı Bodrum'da küçük oranlarda imarlı arazilerin yok denecek kadar az olduğunu belirten Yetgin, Mumcular, Dörttepe, Kızılağaç, Çiftlik, Dereköy gibi yerlerin prim yapma potansiyellerinden dolayı arsa yatırımına uygun olduğunu düşünüyor. Yetgin'in söylediğine göre buralarda arsaların m2 fiyatı 20-50 YTL arasında bulunuyor.
FETHİYE
Fiyatlar yüzde 40 düştü...
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, konut fiyatlarının yüzde 40 düştüğünü belirtiyor. Tilkici'nin söylediğine göre Fethiye merkezde 120 m2 büyüklüğünde apartman daireleri 100 bin YTL, 150 m2 büyüklükte villalar ise 100 bin sterlinden satılıyor. 1+1'den oluşan 60-65 m2 büyüklükteki apartman suitlerinin fiyatı ise 40-45 bin sterlin arasında. Satılmayı bekleyen 5 bin civarında konutun olduğunu söyleyen Tilkici, arz fazlası olduğu için inşaatların yavaşladığını belirtiyor. Bölgede yabancı talebi de oldukça azalmış. Hatta Tilkici bazı yabancıların ellerindeki konutları satarak Kıbrıs, Yunanistan ve Bulgaristan'a gitmeye başladığından söz ediyor.
Tilkici, bölgede konut almak isteyenler için Mart 2008'e kadar olan dönemin en uygun zaman olduğunu düşünüyor. Tilkici, Yaz sezonuna girmemiz ve mortgage yasasının tamamen oturmaya başlamasıyla fiyatlar yüzde 30-40 artacak diyor.
Fethiye'de konutun aksine arsalar ise yok satıyor. Talebin etkisiyle arsa fiyatları son dönemlerde hızla yükselmiş. Bölgede imar izninin kısıtlı olması ve arsa üretilmemesinden dolayı arsa bulmak çok zor.
Tilkici, arsa yatırımı yapmayı düşünenlere Seki-Erendağ'ı öneriyor. Bölgede Babadağ Kayak Merkezi'nin açıldığını söyleyen Tilkici'ye göre burası önümüzdeki dönemlerde oldukça prim yapacak. Seki-Erendağ'ı Kayak Merkezi bölgesinde tarım arazilerinin dönümü 5-10 bin YTL, 500-600 m2 imarlı arsaların fiyatı ise 25-30 bin YTL civarında. Tilkici, rantını her zaman koruyor dediği Fethiye merkeze yakın Üzümlü, Ovacık ve Ölüdeniz'in de yatırım yapılabilecek cazip yerler arasında olduğunu söylüyor.
Turyap Fethiye Ofisi'nden Hasan Sertel de Son iki yıldır fiyatlarda az da olsa aşağıya doğru bir seyir var ama çok değil. Satıcı ve alıcı karşılıklı direniyor. Yatırımcı değil, kullanıcı satın alıyor diyor. Sertel, diğer emlakçıların aksine şu an konut almanın mantıklı olmadığı görüşünde. Bu konuda gerekçesini ise şu sözlerle anlatıyor: Çünkü değer artışı söz konusu değil. Konut fiyatları geçtiğimiz yıllarda bütün tavan yaptı. Hatta tavanı deldi. Şimdi yerine oturması bekleniyor. Yavaş yavaş oturuyor. Aldığınızı kısa ve uzun vadede yüksek fiyata satmanız söz konusu değil. Fethiye'de yazlık yerine artık yaz-kış oturulabilen konutların olduğunu söyleyen Sertel fiyatların 85 bin YTL'den başlayıp 1 milyon YTL'ye kadar çıktığını belirtiyor. Sertel'in söylediğine göre Fethiye merkezde 3-5 arsa dışında satılık arsa hemen hemen hiç yok. Oldukça popüler olan Ölüdeniz beldesi, Ovacık ve Hisar Mahalleleri'nde ise az sayıda arsa var. Arsaların m2'si ise yerine göre 400 ila bin 500 YTL arasında değişiyor.
ALANYA
4 yıl öncesinden daha ucuz
Bir dönem yabancıların ilgisi nedeniyle inşaat patlaması yaşanan Alanya'da ise satılmayı bekleyen 12 bin civarında konut bulunuyor. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Kerim Balıktay, Alanya ve çevresinde inşaatı devam eden konut sayısının yaklaşık 5 bin olduğunu belirtiyor.
Balıktay, Bu yılın ilk yarısından sonra Alanya'da inşaat ve emlak sektöründe gözle görülür bir hızlanma var ama bu hızlanma 2003-2004 yıllarıyla kıyaslanamaz, emlak fiyatları arz fazlasından dolayı olabilecek en düşük fiyatlarda seyrediyor diyor. Balıktay, 2008'le birlikte fiyatların yüzde 30-40 oranında artacağını belirtiyor.
Balıktay'ın söylediğine göre Alanya merkezde yazlık fiyatları 2003- 2004 yıllarında 90-120 bin euro'yken bu yıl fiyatlar 60-85 bin euro arasında seyrediyor. Diğer belediye sınırları için kalan yerleşim bölgelerinde ise fiyatlar 3-4 yıl öncesine göre 80-100 bin euro'yken şu an 50-80 bin euro arasında bulunuyor.
Turyap Alanya Temsilcisi Yusuf Ziya Ergün ise seçimlerin sona ermesi, yabancılara yönelik eskisi kadar olmasa da satışların tekrar başlamasıyla emlak fiyatlarının 6 ay öncesine göre yüzde 10-20 civarında artmaya başladığını söylüyor. Ergün, otellerdeki her şey dahil sisteminin dükkanların satış fiyatları ve kira gelirlerini azalttığını, arzın yetersiz olmasından dolayı arsa fiyatlarının ise en üst seviyede olduğunu dile getiriyor.
Ergün, geçen ay yapılan Alanya-Gazipaşa Havalanı işletme ihalesini TAV'ın alması ve havaalanının Haziran 2008'de faaliyete geçecek olmasının emlak fiyatlarına etki edeceğini düşünüyor. Ergün'e göre özellikle Alanya'nın doğusunda, havaalanına yakın bölgeler yatırımcısına kısa sürede kazanç sağlayacak yerler arasında bulunuyor. Ergün, Alanya ve çevresinde havuzlu ve denize yakın dairelerin fiyatlarının 85-160 bin YTL arasında değiştiğini belirtiyor. Dairelerin kira getirisi ise 500-bin YTL arasında bulunuyor. Mahmutlar beldesinde dükkan yatırımının kısa sürede kazanç sağlayacağını söyleyen Ergün, burada 100 m2 büyüklükteki bir dükkanın fiyatının 100-150 bin YTL arasında olduğunu kaydediyor.
Kemal Gönenç
Gönenç Emlak-Marmaris
Marmaris'e yatırım yapan hep kazanıyor
Marmaris ve çevresinde gayrimenkul piyasasında durgunluk kronikleşti. Piyasa, yoğun arz fazlası nedeniyle, maalesef cılız talep karşısında kendisini durgunluğa bırakmış görünüyor. Binlerce satılık, emlak alıcısını bekliyor. Konut, arsa ve dükkan fiyatlarında ise düşme görülmüyor. Satışlar son derece zayıf ve isteksiz. Önemli bir çelişki, arz ve talep fiyatı belirler prensibinde aykırılıkta görülüyor. Normalde fiyatların düşmesi gerekir. Oysa fiyat seviyesinde aşağı kırılma yaşanmıyor. İhtiyaçtan acil olarak satanlar dışında münferit satışlar yok. Ancak bunu genellemenin mümkün olmadığını belirtelim. Şu an kesinlikle Marmaris'te yatırım yapılmasını öneriyorum. Çünkü Marmaris'te alan her zaman kazanır. Yeter ki doğru karar vererek doğru emlakçıyı seçin. Marmaris'te yaklaşık 7 yıl önce 2+1 kullanımı olan 90m2 daireler 15-20 bin YTL'ye satılırken bugün 100-120 bin YTL fiyattan gidiyor. Yine yedi yıl önce yüzme havuzlu 3+1 dubleks daire 65 bin YTL fiyata satılırken aynı daire bugün 250 bin YTL'ye satılıyor.
KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA
Osman Coşkun
Didim Emlakçılar Derneği Başkanı
Arsa 1 yılda yüzde 60 prim yapıyor...
Didim'de arsaya yatırım çok karlı. Didim'de merkez ve merkeze yakın yeni yerleşim bölgelerinde alınan arsaları bir yılda yüzde 50-60 civarında primle satma imkanı var. Hatta bazı yerlerde yüzde 100 getirisi oluyor. Özellikle küçük fiyatlarda satın alınan arsalar için bu geçerli. Akyeni Köyü'ne bağlı Bozseki, Seyrantepe, Yeşiltepe, Balova, Yeşil safir, Gürtaş ve Karapınar'da arsa yatırımı yapılabilir. Buralar yeni yeni gelişen bölgeler. Bu bölgedeki arsaların tamamı iki katlı dubleks konut ve yüzde 15 inşaat imarlı, Bu bölgelerde 300 m2 büyüklükteki arsalar 6 bin, 600 m2 olanlar 15 -20 bin, 5 bin m2 olanlarsa 50-75 bin YTL civarında satılıyor. Getirisi yüksek olan Didim'e yakın Yalıköy ve Denizköy de yatırım yapmak için çok uygun yerler. Buralardaki arazilerin dönümü 10-50 bin YTL arasında değişiyor. Tarla vasfında olan araziler genelde 15-50 dönüm büyüklükte bulunuyor. Didim'e 25-30 km mesafede bulunan Kıyıkışlacık ve Kazıklı'da ise turizm yatırımına uygun arsalar bulunuyor. Denize sıfır konumda olan bu arsaların dönümü 10 bin YTL'den başlayıp 50 bin YTL'ye kadar çıkıyor.
Emrah Kahraman
Remax Ersem Ofisi-Bodrum
Bu dönem, alıcılar için biçilmiş kaftan...
Yaz sezonu sonrası ivme kazanan Bodrum'daki gayrimenkul satışları kasım ayı ile birlikte yerini tamamen sessizliğe bıraktı. Müşteriler kayboldu. Telefonlar sustu. Kiralık arayışları bile son derece azaldı. Tabiri caizse yaprak kımıldamıyor. Kurban Bayramı'ndan ümitliyiz ama ondan sonra zaten ölü sezon a giriyoruz. Takriben mart ortaları ya da nisan başına kadar olağan hareketsiz döneme geçilecek. Aslında o dönem gerçek alıcılar için biçilmiş kaftan. Piyasanın down olduğu o dönemde belli bir birikime sahip alıcılar beğendikleri evi daha uygun koşullarla alabilirler. Bu durgun dönemde fiyatlar bazı yerlerde gerilemedeyse de bu gerileme yüzde 10'u geçmedi. Ancak, çok sıkı pazarlıkla bu oran biraz daha yukarı çekilebildi. Satış oranlarının çok düşük olduğu bu dönemlerde alıcılar atak davranmalı ve bu fırsatları iyi değerlendirmeli.
Yaşanan durgunlukta, konut kredisi faiz oranlarının hala yüksek seviyelerde olması, mortgage'ın tam olarak oturamaması gibi genel problemlerin yanı sıra, art arda yapılan seçimler, K.Irak'a operasyon ve riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan kriz gibi dönemsel faktörlerin etkisi var. Emlak piyasasının son yıllarda özellikle yabancıların talebiyle beslendiği bu bölgelerde talebin etkisi gibi olmaması da en önemli etken.
Bu bölgelerdeki emlakçılar şimdilerde ağız birliği etmişçesine başka bir şeyden daha söz ediyorlar: İhtiyaçtan ya da yatırım amacıyla konut almak istiyorsanız şimdi tam sırası ...Evet, emlakçılara göre durgun olan emlak piyasası, alıcılar için büyük bir fırsat. Çünkü arz fazlası, yetersiz talep nedeniyle bazı yerlerde emlak fiyatları 2-3 yıldır yerinde sayarken bazı yerlerde ise yüzde 30-40'lara varan düşüşler yaşanıyor. İstanbul'da gecekondu dahi almak mümkün değilken bugün Ege ve Akdeniz'deki gözde tatil beldelerinde denize yakın, bahçeli havuzlu, site içerisindeki konutlar 50-60 bin YTL'den başlayan fiyatlardan satılıyor. Peki, bu bölgelerde yazlık fiyatları nerede, ne kadar? Konutlar ne kadardan kira veriliyor? Arsa fiyatları nasıl? Yıldızı parlayacak ve prim yapacak yerler nereler? Ege ve Akdeniz'de kıyı şeridindeki popüler tatil bölgelerinde emlak piyasasını mercek altına aldık...
ÇEŞME
Yatırım için en uygun dönem
Emlak piyasasının en hareketli günlerini yaşadığı sırada yerli ve yatırımcılara arasında oldukça revaçta olan Çeşme'de şu aralar piyasa oldukça durgun. Turpa Emlak'tan Murat Erdoğan, bu durumu art arda gerçekleşen seçimler, K.Irak'a operasyon ve döviz piyasasındaki belirsizlik nedeniyle yatırımcıların yatırım kararlarını askıya almasına bağlıyor. Konut fiyatlarda bir artış yaşanmadığını belirten Erdoğan, Yatırımcılar arsa ya da konut almayı düşünüyorsa 2008'in Şubat-Mart ayına kadar tam zamanı. Fiyatlarda artış yok. Pazarlık yapma şansları çok yüksek diyor.
Örneğin Çeşme merkezde 2+1, 3+1'den oluşan apartman dairelerinin fiyatı 80-150 bin YTL arasında. Çiflikköy mevkiinde villa tipindeki yazlıkların fiyatı 100-250 bin, Dalyan'da 150-350 bin YTL arasında. Boyalık-Ilıca-Paşamlimanı'nda ise fiyatlar 400 bin YTL'den başlayıp 1 milyon YTL'ye kadar çıkıyor.
Bölgede villa yapılacak arsaların parsel fiyatı da 120-350 bin YTL aralığında bulunuyor. Örneğin tarım arazilerinin bulunduğu Ovakcık'ta arsaların m2 fiyatı 30-50 YTL arasında. Dört yıldızlı otellerin yapılmaya başladığı Süzer Otel'le Alaçatı Sörf bölgesi civarında ise arsaların m2 fiyatı 400-600 YTL'den gidiyor. Kiralık fiyatlarına gelince... Alaçatı'da eşyalı villalar, sezonluk olarak 7-25 bin YTL arasında değişen fiyatlardan kiraya verilebiliyor. Çarşı'da ise 20-30 m2 büyüklükteki dükkanların yıllık kiralık fiyatı 35-75 bin YTL arasında değişiyor.
DİDİM
45 bin YTL'ye dubleks ev...
Özellikle İngiliz ve İrlandalıların gözdesi olan Aydın'ın Didim ilçesinde ise durum Çeşme'den çok farklı değil. Durgunluktan dolayı bölgede emlak fiyatları oldukça düşmüş. Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, Son dört-beş aydır konut fiyatları yüzde 30-40'lara varan oranlarda düştü. Neredeyse maliyetine satılıyor diyor.
Bölgedeki arz fazlası da fiyatların düşmesinde etkili olmuş. Coşkun'un söylediğine göre Didim'de satılmayı bekleyen 5-6 bin civarında konut bulunuyor. İnşaatı devam eden konutların
sayısı ise 7-8 bin civarında. Bu durumun yazlık almak isteyenler için büyük bir fırsat olduğunu belirten Coşkun, gelecek yıl fiyatların yüzde 30-50 oranında artabileceğini söylüyor.
Didim'de 45 bin YTL'ye ikinci el dubleks yazlık satın almak mümkün. Coşkun, Didim merkeze 500 m uzaklıktaki Karakuyu'da, site içerisinde bahçeli ikinci el, biraz bakıma muhtaç 2+1'den oluşan, havuzlu dubleks bir konutun fiyatının 45 bin YTL'den başladığını belirtiyor.
Yeni yapılan projelerdeki sıfır dubleks ve tripleks konutların fiyatı ise 140 bin YTL'den başlayıp 300 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Didim merkeze yakın yerlerde ikinci el olan triplekslerin fiyatı ise 75-90 bin YTL arasında. 45-50 m2 büyüklükteki 1+1 ve 2+1'den oluşan ikinci el apartman dairelerin fiyatı ise 40 bin, 2+1, 3+1'den oluşan sıfır apartman dairelerinin fiyatı ise 50-55 bin YTL'den başlıyor. Yaklaşık 130 m2 büyüklükteki apartman daireleri ise 90-100 bin YTL'den alıcı buluyor.
Coşkun'un söylediğine göre arz fazlasından dolayı kiralıkların getirisi eskisi gibi değil. Sıfır 2+1, 3+1 apartman daireleri, 300-500 YTL, dubleks daireler/villalar ise 400-600 YTL civarında kiracı bulabiliyor. Arsaya yatırımın çok karlı olduğunu söyleyen Coşkun'a göre Akyeni Köyü'ne bağlı Bozseki, Seyrantepe, Yeşiltepe, Balova, Yeşilsafir, Gürtaş ve Karapınar'da arsa yatırımı yapılabilir. Bu bölgelerde 300 m2 büyüklükteki arsalar 6 bin, 600 m2 olanlar 15 -20 bin, 5 bin m2 olanlarsa 50-75 bin YTL civarında satılıyor. Didim'e yakın Yalıköy ve Denizköy de yatırım yapmak için çok uygun yerler. Buralardaki arazilerin dönümü 10-50 bin YTL arasında değişiyor.
KUŞADASI
Yazlık fiyatları 50 bin YTL'den başlıyor
Aydın'ın en popüler ilçelerinden biri olan Kuşadası'nda da ortaya çıkan tablo bildik; yaklaşık iki buçuk-üç yıl öncesine kadar emlak piyasasının en parlak zamanlarını yaşadığı bölgede, şimdi tam tersi bir durum var. Fakat emlakçılara göre bu durum alıcılar için büyük bir fırsat. Zaten emlakçıların deyimiyle Kuşadası'nda şu an tam bir alıcı piyasası oluşmuş durumda. Kuşadası RemaxPasha Ofisi'nden Süha Kumbasar da yatırımcılara konut almalarını öneriyor. Çünkü diyor Kumbasar, Lüks ve pahalı konutlar dışında fiyatlar çok ucuzlamış, sayıları çok az olan alıcılar piyasayı kontrol altına almış durumdalar. Mülkünü satmak isteyenler ise fiyatlarını iyice ucuzlatmak zorunda kalıyorlar. Yapımı düşünülen ve halen yapımı süren golf alanlarıyla yakın gelecekte Kuşadası gayrimenkul piyasası hareketlenecek ve fiyatlar yükselecek
Kuşadası'nda yazlıklar genelde 70 bin YTL'den başlayan fiyatlardan satılıyor. Kumbasar'a göre özellikle Akyar bölgesi her zaman alıcı bulabilen ve prim yapma potansiyeli en yüksek olan bölge. Akyar'da, yaklaşık iki hafta önce 2+1'den oluşan 70 m2 büyüklükteki bir dairenin 65 bin euro fiyattan satıldığından sözediyor. Kumbasar'ın söylediğine göre daha önce böyle bir ev 80-100 bin euro'dan alıcı buluyormuş. Yüksek prim yapmaya aday olan Türkmen Mahallesi Çevre Yolu'nun üst kısımlarındaki deniz manzaraları apartman daireleri de ilgi görüyor. Yüzme havuzlu, siteler içerisinde 3+1'den oluşan 110 m2 büyüklükteki daireler 65-70 bin euro'ya alıcı bekliyor.
Kuşadası'nda konutun aksine arsa fiyatları ise değerini koruyor. Soğucak Köyü ve sahil siteleri arsa satışları için talep gören yerler arasında başı çekiyor. Buralarda deniz gören arsaların m2 fiyatları 60-80 YTL civarında. Kuşadası'nda dükkanlar da yüksek fiyattan satılıyor. Akyar, Özellikle Kuşadası'nın merkezinde, Kuyumcular Caddesi'nde ve turistlerin gezi alanları üzerindeki 10 yıllık kira bedeline satılması gereken dükkanlar yaklaşık 20 yıllık kira bedellerine satılabiliyor diyor.
Bölgede konutların kiralık fiyatı ise 300-750 civarında. Popüler semtlerde ise kira bedelleri bin- bin 250 YTL'ye kadar çıkıyor.
Kuşadası Emlak Müşavirleri Derneği(KUŞEMDER) Başkanı Hüseyin Şentoker ise, bölgede 6 bin üzerinde satılık konut bulunduğunu belirtiyor. Durgunluktan dolayı konut fiyatlarının en alt seviyede olduğunu söyleyen Şentoker, Bugün için Kuşadası'nda 50-60 binden 300 bin YTL'ye kadar geniş bir aralıkta konut bulmak mümkün diyor.
MARMARİS
Emlak fiyatları bir yıldır yerinde sayıyor
Gönenç Emlak'tan Kemal Gönenç, durgunluğa rağmen konut fiyatlarında herhangi bir düşme olmadığından sözediyor.
Gönenç'in söylediğine göre yeni yapılan 2+1 daire ve dublekslerin fiyatları 120-170 bin YTL'den alıcı bulurken 3+1'den oluşan sıfır dubleks dairelerin fiyatı 180-250 bin YTL civarında. 5-10 yaş ve üzerindekiler ise 140-240 bin YTL fiyattan satılıyor. 2+1'den oluşan vasat bir daire 500 YTL'ye kiracı buluyor. Yeni dairelerde kiralık fiyatları 600-750 YTL aralığında. 3+1'den oluşan daire ve dublekslerde ise aylık kiralar 600 YTL'den başlayıp bin YTL'ye kadar çıkıyor.
BODRUM
10 bin civarında arz fazlası var
Bodrum'da ise emlakçıların deyimiyle yaprak kıpırdamıyor. Remax Ersem Ofisi'nden Emrah Kahraman, son bir yılda sözlerini yerine getiremeyip piyasadan kaybolan müteahhitlerin sektöre büyük bir darbe vurduğunu ifade ediyor. Bölgede yarım kalmış inşaatlar nedeniyle mağdur durumda olan yerli ve yabancı birçok kişi; bundan dolayı mahkemelerde devam eden yüzlerce dava var. Yaşanan bu olumsuzluklar, satılık konutlara olan talebi de azaltmış. Birçok inşaat firmasının bekleme pozisyonunda olduğunu dile getiren Kahraman, Planı, projesi hazır olan ama kazması vurulmayan birçok proje var diyor.
Kahraman, yaşanan olumsuzluklara rağmen Aslında projeden mülk almak oldukça karlı bir yatırım. Hem alırken çok uygun koşullarla alıyorsunuz hem de proje bittiğinde yüzde 40-50'lere varan karlarla satıyorsunuz diyor. Kahraman, son dönemlerde yatırımların yoğunlaştığı Tuzla, Güllük, Kıyıkışlacık gibi yerlerde arsa fiyatlarının yükseldiğini belirtiyor. Kahraman'a göre buralarda büyük yatırımcılar için oldukça uygun fiyata arsalar mevcut. Proje yapmasalar bile 2 sene içinde fiyatını 2'ye 3'e katlayacak fırsatlar var diyor.
Bodrum'da 7 bin 500-10 bin civarında arz fazlası bulunduğuna işaret eden Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin ise emlak fiyatlarında yüzde 20-30 arasında bir düşüş olduğunu belirtiyor. Yetgin'in söylediğine göre bölgede deniz manzaralı 2+1'den oluşan bahçeli, denizi yaklaşık 300 m. mesafedeki inşaatı yeni bitmiş yazlıkların fiyatı 160 bin euro civarında. Bitez Gündönümü mevkiinde 2+1, 80 m2 büyüklükte, havuzlu zemin ya da birinci kattan bulunan apartman daireleri için 120-130 bin YTL isteniliyor.
Bodrum merkezde, 400 m2 büyüklükte, yüzde 15 imar izni olan deniz manzaralı arsaların fiyatı ise 230-300 bin YTL arasında bulunuyor. Bitez Gündönümü mevkiinde ise 585 m2 yüzde 20 konut imarlı arsalar yaklaşık 160-180 bin YTL'den satılıyor.
Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü, Torba, Gündoğan, Gökçebel, Akyarlar, Ortakent, Bitez belde ve köylerinde deniz manzaralı 130 m2 büyüklükteki orta sınıf müstakil konutların fiyatları ise 150-250 bin YTL arasında değişiyor. 1/25000'lik imar çalışmalarından dolayı Bodrum'da küçük oranlarda imarlı arazilerin yok denecek kadar az olduğunu belirten Yetgin, Mumcular, Dörttepe, Kızılağaç, Çiftlik, Dereköy gibi yerlerin prim yapma potansiyellerinden dolayı arsa yatırımına uygun olduğunu düşünüyor. Yetgin'in söylediğine göre buralarda arsaların m2 fiyatı 20-50 YTL arasında bulunuyor.
FETHİYE
Fiyatlar yüzde 40 düştü...
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, konut fiyatlarının yüzde 40 düştüğünü belirtiyor. Tilkici'nin söylediğine göre Fethiye merkezde 120 m2 büyüklüğünde apartman daireleri 100 bin YTL, 150 m2 büyüklükte villalar ise 100 bin sterlinden satılıyor. 1+1'den oluşan 60-65 m2 büyüklükteki apartman suitlerinin fiyatı ise 40-45 bin sterlin arasında. Satılmayı bekleyen 5 bin civarında konutun olduğunu söyleyen Tilkici, arz fazlası olduğu için inşaatların yavaşladığını belirtiyor. Bölgede yabancı talebi de oldukça azalmış. Hatta Tilkici bazı yabancıların ellerindeki konutları satarak Kıbrıs, Yunanistan ve Bulgaristan'a gitmeye başladığından söz ediyor.
Tilkici, bölgede konut almak isteyenler için Mart 2008'e kadar olan dönemin en uygun zaman olduğunu düşünüyor. Tilkici, Yaz sezonuna girmemiz ve mortgage yasasının tamamen oturmaya başlamasıyla fiyatlar yüzde 30-40 artacak diyor.
Fethiye'de konutun aksine arsalar ise yok satıyor. Talebin etkisiyle arsa fiyatları son dönemlerde hızla yükselmiş. Bölgede imar izninin kısıtlı olması ve arsa üretilmemesinden dolayı arsa bulmak çok zor.
Tilkici, arsa yatırımı yapmayı düşünenlere Seki-Erendağ'ı öneriyor. Bölgede Babadağ Kayak Merkezi'nin açıldığını söyleyen Tilkici'ye göre burası önümüzdeki dönemlerde oldukça prim yapacak. Seki-Erendağ'ı Kayak Merkezi bölgesinde tarım arazilerinin dönümü 5-10 bin YTL, 500-600 m2 imarlı arsaların fiyatı ise 25-30 bin YTL civarında. Tilkici, rantını her zaman koruyor dediği Fethiye merkeze yakın Üzümlü, Ovacık ve Ölüdeniz'in de yatırım yapılabilecek cazip yerler arasında olduğunu söylüyor.
Turyap Fethiye Ofisi'nden Hasan Sertel de Son iki yıldır fiyatlarda az da olsa aşağıya doğru bir seyir var ama çok değil. Satıcı ve alıcı karşılıklı direniyor. Yatırımcı değil, kullanıcı satın alıyor diyor. Sertel, diğer emlakçıların aksine şu an konut almanın mantıklı olmadığı görüşünde. Bu konuda gerekçesini ise şu sözlerle anlatıyor: Çünkü değer artışı söz konusu değil. Konut fiyatları geçtiğimiz yıllarda bütün tavan yaptı. Hatta tavanı deldi. Şimdi yerine oturması bekleniyor. Yavaş yavaş oturuyor. Aldığınızı kısa ve uzun vadede yüksek fiyata satmanız söz konusu değil. Fethiye'de yazlık yerine artık yaz-kış oturulabilen konutların olduğunu söyleyen Sertel fiyatların 85 bin YTL'den başlayıp 1 milyon YTL'ye kadar çıktığını belirtiyor. Sertel'in söylediğine göre Fethiye merkezde 3-5 arsa dışında satılık arsa hemen hemen hiç yok. Oldukça popüler olan Ölüdeniz beldesi, Ovacık ve Hisar Mahalleleri'nde ise az sayıda arsa var. Arsaların m2'si ise yerine göre 400 ila bin 500 YTL arasında değişiyor.
ALANYA
4 yıl öncesinden daha ucuz
Bir dönem yabancıların ilgisi nedeniyle inşaat patlaması yaşanan Alanya'da ise satılmayı bekleyen 12 bin civarında konut bulunuyor. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Kerim Balıktay, Alanya ve çevresinde inşaatı devam eden konut sayısının yaklaşık 5 bin olduğunu belirtiyor.
Balıktay, Bu yılın ilk yarısından sonra Alanya'da inşaat ve emlak sektöründe gözle görülür bir hızlanma var ama bu hızlanma 2003-2004 yıllarıyla kıyaslanamaz, emlak fiyatları arz fazlasından dolayı olabilecek en düşük fiyatlarda seyrediyor diyor. Balıktay, 2008'le birlikte fiyatların yüzde 30-40 oranında artacağını belirtiyor.
Balıktay'ın söylediğine göre Alanya merkezde yazlık fiyatları 2003- 2004 yıllarında 90-120 bin euro'yken bu yıl fiyatlar 60-85 bin euro arasında seyrediyor. Diğer belediye sınırları için kalan yerleşim bölgelerinde ise fiyatlar 3-4 yıl öncesine göre 80-100 bin euro'yken şu an 50-80 bin euro arasında bulunuyor.
Turyap Alanya Temsilcisi Yusuf Ziya Ergün ise seçimlerin sona ermesi, yabancılara yönelik eskisi kadar olmasa da satışların tekrar başlamasıyla emlak fiyatlarının 6 ay öncesine göre yüzde 10-20 civarında artmaya başladığını söylüyor. Ergün, otellerdeki her şey dahil sisteminin dükkanların satış fiyatları ve kira gelirlerini azalttığını, arzın yetersiz olmasından dolayı arsa fiyatlarının ise en üst seviyede olduğunu dile getiriyor.
Ergün, geçen ay yapılan Alanya-Gazipaşa Havalanı işletme ihalesini TAV'ın alması ve havaalanının Haziran 2008'de faaliyete geçecek olmasının emlak fiyatlarına etki edeceğini düşünüyor. Ergün'e göre özellikle Alanya'nın doğusunda, havaalanına yakın bölgeler yatırımcısına kısa sürede kazanç sağlayacak yerler arasında bulunuyor. Ergün, Alanya ve çevresinde havuzlu ve denize yakın dairelerin fiyatlarının 85-160 bin YTL arasında değiştiğini belirtiyor. Dairelerin kira getirisi ise 500-bin YTL arasında bulunuyor. Mahmutlar beldesinde dükkan yatırımının kısa sürede kazanç sağlayacağını söyleyen Ergün, burada 100 m2 büyüklükteki bir dükkanın fiyatının 100-150 bin YTL arasında olduğunu kaydediyor.
Kemal Gönenç
Gönenç Emlak-Marmaris
Marmaris'e yatırım yapan hep kazanıyor
Marmaris ve çevresinde gayrimenkul piyasasında durgunluk kronikleşti. Piyasa, yoğun arz fazlası nedeniyle, maalesef cılız talep karşısında kendisini durgunluğa bırakmış görünüyor. Binlerce satılık, emlak alıcısını bekliyor. Konut, arsa ve dükkan fiyatlarında ise düşme görülmüyor. Satışlar son derece zayıf ve isteksiz. Önemli bir çelişki, arz ve talep fiyatı belirler prensibinde aykırılıkta görülüyor. Normalde fiyatların düşmesi gerekir. Oysa fiyat seviyesinde aşağı kırılma yaşanmıyor. İhtiyaçtan acil olarak satanlar dışında münferit satışlar yok. Ancak bunu genellemenin mümkün olmadığını belirtelim. Şu an kesinlikle Marmaris'te yatırım yapılmasını öneriyorum. Çünkü Marmaris'te alan her zaman kazanır. Yeter ki doğru karar vererek doğru emlakçıyı seçin. Marmaris'te yaklaşık 7 yıl önce 2+1 kullanımı olan 90m2 daireler 15-20 bin YTL'ye satılırken bugün 100-120 bin YTL fiyattan gidiyor. Yine yedi yıl önce yüzme havuzlu 3+1 dubleks daire 65 bin YTL fiyata satılırken aynı daire bugün 250 bin YTL'ye satılıyor.
KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA
Osman Coşkun
Didim Emlakçılar Derneği Başkanı
Arsa 1 yılda yüzde 60 prim yapıyor...
Didim'de arsaya yatırım çok karlı. Didim'de merkez ve merkeze yakın yeni yerleşim bölgelerinde alınan arsaları bir yılda yüzde 50-60 civarında primle satma imkanı var. Hatta bazı yerlerde yüzde 100 getirisi oluyor. Özellikle küçük fiyatlarda satın alınan arsalar için bu geçerli. Akyeni Köyü'ne bağlı Bozseki, Seyrantepe, Yeşiltepe, Balova, Yeşil safir, Gürtaş ve Karapınar'da arsa yatırımı yapılabilir. Buralar yeni yeni gelişen bölgeler. Bu bölgedeki arsaların tamamı iki katlı dubleks konut ve yüzde 15 inşaat imarlı, Bu bölgelerde 300 m2 büyüklükteki arsalar 6 bin, 600 m2 olanlar 15 -20 bin, 5 bin m2 olanlarsa 50-75 bin YTL civarında satılıyor. Getirisi yüksek olan Didim'e yakın Yalıköy ve Denizköy de yatırım yapmak için çok uygun yerler. Buralardaki arazilerin dönümü 10-50 bin YTL arasında değişiyor. Tarla vasfında olan araziler genelde 15-50 dönüm büyüklükte bulunuyor. Didim'e 25-30 km mesafede bulunan Kıyıkışlacık ve Kazıklı'da ise turizm yatırımına uygun arsalar bulunuyor. Denize sıfır konumda olan bu arsaların dönümü 10 bin YTL'den başlayıp 50 bin YTL'ye kadar çıkıyor.
Emrah Kahraman
Remax Ersem Ofisi-Bodrum
Bu dönem, alıcılar için biçilmiş kaftan...
Yaz sezonu sonrası ivme kazanan Bodrum'daki gayrimenkul satışları kasım ayı ile birlikte yerini tamamen sessizliğe bıraktı. Müşteriler kayboldu. Telefonlar sustu. Kiralık arayışları bile son derece azaldı. Tabiri caizse yaprak kımıldamıyor. Kurban Bayramı'ndan ümitliyiz ama ondan sonra zaten ölü sezon a giriyoruz. Takriben mart ortaları ya da nisan başına kadar olağan hareketsiz döneme geçilecek. Aslında o dönem gerçek alıcılar için biçilmiş kaftan. Piyasanın down olduğu o dönemde belli bir birikime sahip alıcılar beğendikleri evi daha uygun koşullarla alabilirler. Bu durgun dönemde fiyatlar bazı yerlerde gerilemedeyse de bu gerileme yüzde 10'u geçmedi. Ancak, çok sıkı pazarlıkla bu oran biraz daha yukarı çekilebildi. Satış oranlarının çok düşük olduğu bu dönemlerde alıcılar atak davranmalı ve bu fırsatları iyi değerlendirmeli.
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler