29 / 03 / 2024

Zonguldak'ta 2B arsalarının fiyatları yüzde 6 bin 666 arttı!

 Zonguldak'ta 2B arsalarının fiyatları yüzde 6 bin 666 arttı!

Zonguldak'ın en kalabalık nüfusuna sahip ikinci mahallesi olan Tepebaşı'nda vatandaşlar, yürürlüğe giren 2B Yasası kapsamında almak istedikleri arazileri alamayınca belediyeye tepki gösterdi


Zonguldak Belediyesi Kıymet Takdir Komisyonu tarafından 2010 yılında Tepebaşı Mahallesi'nde arsa metrekare birim değerini belirlerken, 12 TL olan Akşemsettin Caddesi bir anda 800 TL'ye yükseldi. 2B Yasası kapsamında evlerinin bulunduğu arsaları almak isteyen mahalle sakinleri, fiyatların yüzde 6666 artması nedeniyle başvuruda bulunamadı. Kendilerine komşu diğer 3 mahallede arsa metrekare birim fiyatlarının en yüksek 250 TL olduğunu belirten mahalle sakinleri, adaletsizliğin giderilmesini istedi.


12 TL'LİK YER 800 TL OLDU


Zonguldak Belediyesi Emlak Komisyonu'nun 2010 yılında aldığı kararla Tepebaşı Mahallesi'nde bazı sokaklarda birim fiyatlarının çok yüksek olmasına tepki gösteren mahalle sakinleri, fiyatların farklı oluşunun nedenini merak ettiklerini söyledi. Bu karardan yeni haberleri olduğunu belirten mahalle sakinleri, 12 TL olan yerin bir anda 800 TL'ye yükseldiğini, yüzde 6666 oranında artırıldığını kaydetti.


SOKAĞIN BİR TARAFI 30 TL, DİĞER TARAFI 800 TL


Komisyonun masa başında oturarak birim fiyatı belirlediğini öne süren mahalle sakinleri, fiyatların çok dengesiz olduğunu söyledi. Akşemsettin Sokak'ın Tepebaşı Mahallesi ve Yeşil Mahalle'yi ayırdığını belirten mahalle sakinleri, yolun bir tarafının 30 TL olduğunu, diğer tarafın ise 800 TL olduğunu, arada sadece 4 metre olduğunu kaydetti. 30 TL olan yerin manzarasının Fener, Site semtleri ile denizi gördüğünü belirten mahalle sakinleri, 800 TL olan yerin ise, denizin ve diğer semtlerin görünmediğini söyledi.


"KOMİSYON DEVLETİ ZARARA UĞRATMIŞTIR"


Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akaya, komisyonun devleti zarara uğrattığını belirterek, "Birçok sokağın arsa birim fiyatı 12 TL iken, 800 TL'ye kadar çıktı. Komşu mahallelerimize baktığımızda bunların birim fiyatları bariz düşük. Zonguldak'ta 19 mahalle arasında bize bir oyun oynanmış. Biz kalkınmada demek ki birinci sıraya alınmışız ki fiyatlarımız yüksek tutulmuş. Biz burada bir art niyet arıyoruz ya da mahallemizden kimse belediye meclis üyesi olmadığı için korunmamış durumdayız. Bu kararın ne şekilde döneceğine belediye bize söyleyemiyor. Mahallemde caddenin bir tarafı 800 TL, diğer tarafı 30 TL, 250 TL, mantığa sığacak bir şey olsa 'tamam' diyeceğiz. Vali Bey'e şikayetlerimizi ilettik. Tabii ki itirazda geç kaldık ama buna bir çözüm istiyoruz. Maliye Bakanlığına şikayette bulunacağız. Bu komisyon devleti zarara uğratmıştır. Bizim mahallemiz yükselmiş ise, devlet bir şekilde zarara uğratılmıştır" dedi.


Mahalle sakini Erdal Bostancı ise, "Biz vatandaş olarak eşitlik istiyoruz. Ben ekmeği 5 TL'ye alıyorsam, diğer taraf da aynı fiyata alıyor. Benim de arsam var, birim fiyatını 100 TL belirlemiş. Biz gerekli yerlere müracaat ettik. Yolun bu tarafı 30 TL, diğer tarafı 800 TL biz eşitlik istiyoruz" diye konuştu.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 10 Mayıs tarihinde açıklama yaparak, 2B arazilerinden hak sahiplerinin 6 ay beklemeden hemen başvurmalarını istemişti. Tepebaşı Mahallesi sakinleri ise, fiyatların bu kadar yüksek olması nedeniyle daha başvuramadıklarını, bu sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Zaman