16 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: 2B yasası ile kangren olmuş problemler çözülecek!

Veysel Eroğlu: 2B yasası ile kangren olmuş problemler çözülecek!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; "2B ile gerçekten kangren olmuş, şehirler, organize sanayi bölgeleri kurulmuş yerlerle ilgili problem tamamen çözülecek" dedi


 

Anadolu Ajansı nın haberine göre; Eroğlu, "Ahmet Şemsettin Karahisari Sanat Günleri" etkinliği kapsamında Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezinde izlenime sunulan Hat ve Tezhip Sergisini ziyaret etti.

 

Burada konuşan Eroğlu, Kültür Merkezinin Afyonkarahisarlılar tarafından en iyi şekilde kullanılması, her türlü kültür ve sanat faaliyetinin burada icra edilmesi ve adeta buranın dolup taşması gerektiğini kaydetti.

 

Bu konuda tüm milli eğitim camiasına, sanatla ilgili şahsiyetlere, üniversiteye, kamu kurum ve kuruluşlarına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

 

"Biz de hükümet olarak sanata, sanatçılarımıza çok büyük önem veriyoruz. Bunun bilinmesinde fayda var. Ben her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanı değilsem de İSKİ Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı dönemim ile şu andaki Orman ve Su İşleri Bakanlığım döneminde kültür faaliyetlerine çok büyük katkılarda bulundum. Türkiye’de ilk defa ebru sanatıyla ilgili kitabı İSKİ

olarak biz bastırmıştık. Kitabın adı ’Suyun Renklerle Dansı’ idi. Afyonkarahisar aynı zamanda kültürün ve tarihin merkezidir. Bu Kültür Merkezinin yanında İstiklal Savaşı’nın kazanıldığı şehitler diyarı bu güzel şehre, İstiklal Harbi’nin nasıl kazanıldığını gösteren bir Panoramik Müze yapma kararı da aldık. Şu anda projeleri yapılıyor. Hatta yarışma da yapacağız inşallah. Bunu kısa zamanda hayata geçireceğiz."

 

2B ARAZİLERİ

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, "2B arazileri düzenlemesine" ilişkin, orman vasfını kaybetmiş alanların değerlendirmesi

 konusunda, önce bu arazileri tespit ettiklerini söyledi.

 

Eroğlu, Orman Kadastrosu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün birlikte çalışma yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

 

"Neticede bunların büyük bir kısmı tespit edildi. Bu alanların Maliye Hazinesi adına, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü adına tescil işlemleri, hak sahiplerinin, kullanıcıların tespit işlemleri, büyük ölçüde tamamlandı. Bununla ilgili kanun tasarısını da hazırladık. Bunu Maliye, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları birlikte hazırladı. Bununla ilgili geçen haftaki bakanlar kurulundan sonra ilgili bakanlara sunum yaptık. Müzakere ettik, bazı teklifler oldu. Onları değerlendirdik ve teknik ekip tekrar çalıştı. Bana dün akşam elektronik posta gönderdiler. Tekrar okuyacağım. Bakanlar kuruluna önümüzdeki haftalarda sevk edeceğiz. Daha sonra yüce meclise gidecek. Böylece 2B ile ilgili gerçekten kangren olmuş, hükümetlerin yıllardan beri çözmek istediği, üzerinde şehirler, organize sanayi bölgeleri kurulmuş bu yerlerle ilgili problem tamamen çözülecek."

 

"FİYATLAR BAKANLAR KURULUNDA BELİRLENECEK"

 

Amaçlarının kangren olan, geçmişi 1981 yılı öncesine dayanan bu problemi sonlandırmak olduğunu ifade eden Eroğlu, "Herkes bir şey söylüyor ama hiçbirinin aslı astarı yok. Biz okuyunca gülüyoruz. 2B’de fiyatlar bakanlar kurulunda belirlenecek" diye konuştu.

 

Eroğlu, rant sağlayacak olan yerlerin rayiç bedel üzerinden dikkate alınacağını da anlatarak, şöyle devam etti:

 

"Ama bazen haksız şekilde, hatta devletin satıp da sonradan mahkeme kararıyla orman olduğuna karar verilen alanlar var. Dolayısıyla devlet tapu vermiş, hatta satmış, parasını almış. Oralar da tabi bedelsiz verilecek. Hakkını teslim edeceğiz. Bu para, depreme karşı yapılacak çalışmalarda, şehirlerin yeniden yapılandırılmasında, orman alanlarının ve orman köylerinin geliştirilmesinde kullanılacak. Şu anda devletin mülkü olan yerlerde vatandaş oturuyor fakat hiçbir bedel ödemiyor, o bedeli almış olacağız."

 

"BU CHP’NİN İÇ MESELESİ"

 

Bir gazetecinin, "TBMM’de Dersim tartışması yaşandı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" demesi üzerine Eroğlu, bu tür tartışmalara girmek İstemediğini belirterek, "Bu CHP’nin iç meselesi. Onlar kendi aralarında konuşsunlar, tartışsınlar, karar versinler. Bizim meselemiz değil. Kendi aralarındaki meseleleri çözsünler. Ondan sonra biz de meclis olarak devreye gireriz" dedi.

 

BEDELLİ ASKERLİK

 

Eroğlu, bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

 

"Şu anda hazırlık yapılıyor. Başbakanımız açıklayacak. Bedelli askerlik, özellikle şehit ailelerini rahatsız etmeyecek şekilde, hatta sağlanacak gelirlerden onlara yeni imkanlar sağlanacak şekilde düşünülüyor. Kaybolan değerleri, şehitlerimizi geri getirmek mümkün değil. Ateş düştüğü yeri yakıyor ama en azından onlarla ilgili birtakım çalışmalar yapılıyor. Biz şehit ailelerine büyük destek veriyoruz. Şehit ailesinden eşidir, çocuğudur, kardeşidir, babasıdır... Bir kişi devlet memuru, kadrolu işçi olarak alınıyor."

 

Sergi ziyaretine, Eroğlu’nun yanı sıra eşi Hatice Eroğlu, Vali İrfan Balkanlığolu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli de katıldı.

 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler