28 / 03 / 2024

Yeni Havalimanı'nın adında 'İstanbul' geçecek!

Yeni Havalimanı'nın adında 'İstanbul' geçecek!

Yıldırım, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri tarafından düzenlenen Airport Exchange 2015'te açılış konuşmasından sonra stantları gezdi.


Bakan Binali Yıldırım, "İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı gibi başı İstanbul olur da, orada bir başka isim daha olabilir" dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, boğaz geçişi sırasında füzeyle görüntülenen Rus askerine ilişkin, "Montrö rejiminin açıkça ihlali niteliğinde bir geçiş olmuştur. Gerekli cevap verilmiştir. Konu kapanmıştır, tekrarı olmaması en büyük beklentimizdir" dedi.


Yıldırım, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri tarafından düzenlenen Airport Exchange 2015'te açılış konuşmasından sonra stantları gezdi.


Yıldırım burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Rus gemisinin boğazdan geçişi sırasında sergilenen tahrik edici durumu değerlendiren Yıldırım, "Bu konuyla ilgili gereken değerlendirmeler yapıldı. Boğazlardan her ülkenin barışçıl amaçlı gemileri geçiş yapabilir. Bu geçişin adına masum geçiş denir. Masum geçiş demek tahrik unsuru barındırmayan, başka ülkenin hükümranlık haklarına karşı bir davranış içermeyen geçiştir. Dolayısıyla bu görüntü kabul edilemez. Montrö rejiminin açıkça ihlali niteliğinde bir geçiş olmuştur. Gerekli cevap verilmiştir. Konu kapanmıştır, tekrarı olmaması en büyük beklentimizdir" ifadelerini kullandı.


 "Yeni Havalimanı'nın adında 'İstanbul' geçecek"

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ismine ilişkin kamuoyu araştırması yapılacağını anlatan Yıldırım, "Araştırmaları yapacağız, İstanbul'a yakışan, Türkiye'ye yakışan en güzel ismi halkımızın fikirleriyle bulmuş olacağız. Benim burada bir önerim yok, benim işim yapmak, adını koymak değil" ifadelerini kullandı.


İlk fazı 2018'de hizmete girecek dünyanın en büyük havalimanı olması planlanan dev yatırımın isminde 'İstanbul' adının yer alacağını kaydeden Yıldırım, "İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı gibi başı İstanbul olur da, orada bir başka isim daha olabilir" diye konuştu. 


Akşam 


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Havacılık merkezinin 1990’larda Doğru Avrupa olduğunu vurgulayan Yıldırım, bugün ise daha da doğuya kaydığını ve İstanbul’un merkez seçildiğini kaydederek, “Bu nedenle İstanbul’da dev bir havalimanı inşa etmeye karar verdik. Amaç kıtaları bağlamak” dedi. 


‘Artık isim lazım’

Türkiye’nin son 13 yıllık havacılık başarısından bahseden Yıldırım, 2015’te havada yolcu sayısında 180 milyonun  aşılacağını belirterek Türkiye’nin havacılıkta çift haneli büyüdüğünü söyledi. Türkiye’nin 10 yılda Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın ise 9’uncu havacılık bölgesi haline geldiğini anlatan Yıldırım, “Bunu genel bütçe imkanları ile yapsaydık, bu projelerin değil 10 yılda, gelecek 40 yılda gerçekleşme şansı olmazdı” diye konuştu. ‘Büyük İstanbul Havalimanı’ ifadesini söylemenin zor olduğunu kaydeden Yıldırım, “Yavaş yavaş isim düşünelim” derken, şöyle devam etti:

“İhale bittikten sonra nasıl bulduğumu sordular. Dedim ki; bir maden çukuru verdik, üzerine dünyanın en büyük havalimanı yapılacak, 10.5 milyar euro yatırım yapılacak, 26.5 milyar euro da 25 yıllığına bize para verilecek, 25 yıl sonunda da en büyük havalimanı bonus olarak geri dönecek.”

 

1 milyar euro harcandı 2018’de tamam

Dünyanın havacılık sektöründeki önemli etkinliklerinden olan ‘Airport Exchange’ İstanbul Yeni Havalimanı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da 8-10 Aralık arasında gerçekleştiriliyor. İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, havalimanının planlandığı gibi 2018’in ilk çeyreğinde açılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek şimdiye kadar 1 milyar euro harcandığını söyledi. 


Milliyet



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı