28 / 03 / 2024

Türkiye ile İran arasına yeni sınır kapısı!

 Türkiye ile İran arasına yeni sınır kapısı!

Türkiye ile İran arasında uzun süredir değerlendirelemeyen üçüncü sınır kapısı için formül bulundu. Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı için gereken 75 km yolun yapımını finanse edemeyeceğini açıklayan İran’dan, Türkiye’ye ‘Siz yapın, biz size ödeyelim” teklifi geldi.




Türkiye ile İran arasında uzun süredir değerlendirelemeyen üçüncü sınır kapısı için formül bulundu. Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı için gereken 75 km yolun yapımını finanse edemeyeceğini açıklayan İran’dan, Türkiye’ye ‘Siz yapın, biz size ödeyelim” teklifi geldi. Gümrük Bakanlığı, İran’daki 300 milyon liralık yol için acil ihaleye çıkacak.


Türkiye, İran’a üçüncü sınır kapısını açabilmek için ilginç bir anlaşmaya hazırlanıyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nın hayata geçirilmesi için İran tarafında 75 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. İran ekonomik gerekçelerle bunu şimdi finanse edemeyeceğini dile getirince, Türkiye yola talip oldu. Yolun finansmanı Türkiye üstlenecek, İran bize borçlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu anlaşma için bugün İran’da görüşmeler yapacak. İran ziyaretinin ayrıntılarını anlatan Bakan Canikli şunları söyledi:


ANLAŞMA BUGÜN İMZALANACAK


“Türkiye ile İran arasındaki üçüncü gümrük kapısını hayata geçirmek istiyoruz. Kapıköy’ün açılması için İran tarafında 75 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. İran, ekonomik gerekçelerle ‘biz bunu şimdi yapamayız. Siz yaptırın finanse edin, biz size ödeyelim’ önerisi getirdi. Bunu masaya yatırdık. Finansmanını nasıl sağlayacağımızı araştırdık.


300 MİLYON LİRALIK İHALE


Teknik heyetler İran’da gerekli görüşmeleri yaptı. İran tarafındaki 75 kilometrelik bölümü Türkiye yaptıracak. Daha sonra İran’dan parasını alacak. Yolun maliyetinin 250-300 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor. Buna ilişkin anlaşma imzalanacak. Türkiye açısından çok önemli. Gürbulak kapısından daha kısa ve daha kullanışlı bir yol. İhale, Türk ve İran firmalarına açık olacak.”


VAN'IN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR


VAN’ın komşu ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi konusunda büyük önem taşıyan Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uzun süredir değerlendirilemiyordu. Yıllardır açılması beklenen Kapıköy Sınır Kapısı’ndan başta İran olmak üzere Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesinin amaçlandığı Van’da, gerekli tüm altyapı çalışmaları tamamlanırken, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi kapının açılmasını engelliyordu. Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasıyla çok önemli bir gelişmenin yaşanacağını belirterek şunları söylemişti: “İran tarafına çok gittim. Bizim köy yollarımız bile İran’ın uluslararası yolunun durumundan çok daha iyi. Pek çok yerde köprü, menfez, tünel yapılması gerekiyor. İran tarafı yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bu nedenle sınır kapımız çok daha büyük yolcu kapasitesine, yüksek ticaret hacmine sahip olacak ve Van’ın kaderini değiştirebilecek durumdayken şu anda sınırlı hizmet veriyor. Bundan iki taraf da zarar ediyor” dedi.


GÜRCİSTAN'A YENİ KAPI MAYIS'TA


Bakan Nurettin Canikli, geçen hafta Gürcistan’a yaptığı ziyarette de Türkiye açısından önemli adımlar attıklarını anlattı. Canikli, “Orada da ikinci kapıyı devreye sokuyoruz. Çıldır Aktaş Kapısı Mayıs’da açılacak. Sarp kapısının trafiği çok yoğun ve gittikce de artıyor. Yolcu geçişinde birinci sırada, araç geçişinde ise üçüncü sırada. Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan tek kapısı olduğunu için de alternatif yaratmak zorundayız.Bu ikinci kapı yolu 120 kilometre daha kısaltıyor”dedi.



Nuray Babacan / Hürriyet