28 / 03 / 2024

İstanbul'da elektrikli otobüs için geri sayım başladı!

 İstanbul'da elektrikli otobüs için geri sayım başladı!

Elektrikli otobüs çalışmalarının devam ettiğini ve bununla ilgili yaptıkları test uygulamalarının başarıyla sonuçlandığını işaret eden Kahveci, "Kısa bir süre içerisinde İstanbulluları elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla taşımaya başlayacağız. 2019'da filomuzun yüzde 25'ini elektrikli, yüzde 30 civarını da CNG'li hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.


İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Mümin Kahveci,  İstanbulluları elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla taşımaya başlayacaklarını belirterek, 2019'da filonun yüzde 25'ini elektrikli, yüzde 30'unu CNG'li hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. 


Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İETT'nin Türkiye'nin en eski kurumlarından biri olduğunu ve son yıllarda toplu ulaşımda büyük bir atak içine girdiklerini söyledi.


İETT'nin araç filosunu yenilemeye başladıklarını dikkati çeken Kahveci, son 2 yılda bin 850 yeni aracı filolarına kattıklarını, halk otobüsü ve diğer toplu taşıma araçlarından yaklaşık 3 bininin yenilendiğini kaydetti. 


Kahveci, şu an filoda 360 CNG'li aracın bulunduğunu kaydederek, bu araçların daha az yakıt tüketip çevreyi daha az kirlettiğini ve daha az gürültü çıkardığını, bunun için de filodaki CNG'li araç sayısını arttıracaklarını ifade etti. 


- 2019'da filonun yüzde 25'i elektrikli olacak 


Elektrikli otobüs çalışmalarının devam ettiğini ve bununla ilgili yaptıkları test uygulamalarının başarıyla sonuçlandığını işaret eden Kahveci, "Kısa bir süre içerisinde İstanbulluları elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla taşımaya başlayacağız. 2019'da filomuzun yüzde 25'ini elektrikli, yüzde 30 civarını da CNG'li hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.


Kahveci, elektrikli araç teknolojisi konusunda özellikle metrobüs hatları üzerinde çalıştıkları belirterek, "Hem daha uzun hem de daha kolay yönetilebilen sürücüsüz çalışabilen araç üzerinde çalışıyoruz. Tabii kolay değil, zor bir şey. Köprü problemi var. Boğaz Köprüsü'nün üzerine katenerden elektrik alarak tahrik edilen araç sistemi kuramıyoruz. O bölgeyi de akü ile geçebilecek sistem üzerinde çalışıyoruz. Güvenilir bir teknolojik seviyeye eriştiğimizde bunu da halka duyuracağız ve çalışmaya başlayacağız" ifadesini kullandı.


Son dönemde yaşanan otobüs kazalarının ardından tedbirleri önemli ölçüde arttırdıklarını bildiren Kahveci, şunları söyledi:


"Hem emisyon kontrolleri yapmaya başladık hem de araç bakım yönetim sistemlerini ve kendi yetkili servislerini denetlemeye başladık. Bakım standartları yeterli olmayan araçları hizmet dışına ayırıyoruz. Eskiden yılda bir TÜVTÜRK'ün yaptığı muayeneye bakarak çalışma ruhsatı veriyorduk. Şimdi prosedürü güncelledik. Artık yılda bir değil de yılda üç kere ya da anlık kontrollerini yapıyoruz. Tabii işin ekonomik boyutu var. Bunun için de devletin çeşitli kuruluşlarıyla iş birliği halindeyiz."


- Avrupa'nın en genç ve teknolojik filosu


Kahveci, geçen hafta gerçekleştirdikleri bir ihale kapsamında 125  körüklü otobüsün bir ay sonra hizmete gireceğini vurgulayarak, "Filo yaşımız 5,5. Avrupa'nın en genç ve en teknolojik araç yaşı bizde. Bunu sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.


Kendilerine  yurt dışındaki ulaşım otoritelerinden çok sık yardım talebi geldiğine dikkati çeken Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Pakistan'dan Suudi Arabistan'a, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden İsrail'e kadar yetkililer bize gelip ulaşım yönetimi, araç seçimi ve bakım yönetimini iyileştirme konusunda bilgi alıyorlar. Her yıl 20-25 ülkeyle bu şekilde iş birliğimiz var. Ayrıca İstanbul büyüklüğündeki New York, Londra, Paris, Hong Kong ve Kuala Lumpur gibi şehirlerle bir grup kurduk. Onlarla da ortak toplantılar yapıyoruz. Dolayısıyla bilgi aktarımımızı da bu dayanışma grubu vasıtasıyla sürdürüyoruz."


Kahveci, toplu ulaşım fiyatları konusunda bir düzenleme yapmayı düşünmediklerini belirterek, öğrencileri sübvanse etmeye devam ettiklerini, öğrencilerin her akbil kullanışında büyükşehir belediyesinin ulaşım otoritelerine ilave 15 kuruş ödeme yaptığını sözlerine ekledi.


AA