28 / 03 / 2024

Avrasya Tüneli'nin açılışı bugün!

Avrasya Tüneli'nin açılışı bugün!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla açılacak olan tünel, Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki 1 saatlik mesafeyi 15 dakikaya indirecek.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla açılacak olan tünel, Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki 1 saatlik mesafeyi 15 dakikaya indirecek. Günlük ortalama 100-120 bin aracın kullanması Avrasya Tüneli’nde güvenlik en üst seviyede tutuluyor. Deprem ve tsunamiye dayanıklı yapılan tünelde yangına dayanıklı yüzey kaplaması ve acil tahliye sistemleri bulunacak. Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak.  


GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE


Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak.  Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Geçiş ücretleri TL’ye çevrilecek kamuoyuna duyurulacak. Avrasya tünelindeki hazırlıklar vatandaşlar tarafından da ilgiyle izlendi. Projenin millete çok önemli fayda sağlayacağını belirten vatandaş Aziz Şengül, “Devletimizle gurur duyuyoruz. Söyleyecek bir şey bulamıyoruz. Böyle bir projeyi ülkemize kazandırdılar. Marmaray, Avrasya Tüneli, 3. Havalimanı, arkası geliyor. Bir sürü proje var. Başkomutanımız ile gurur duyuyoruz” diye konuştu.  


Dünyanın en iyi tünel projesi


1) Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14.5 kilometre.


2) Proje 5.4 kilometrelik denizin tabanına inşa edildi. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.


3)  Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. 


4) Günde 120 bin aracın geçeceği tahmin ediliyor.


5) Denizde dünyada 106 metre derinlikte yapılan başka tünel yok. Avrasya Tüneli, bu yönüyle dünyada bir ilki temsil ediyor. Proje bu özelliği ile ABD’de 1874 yılından beri yayımlanan ENR Dergisi tarafından 2016 yılı için ‘Dünyanın En İyi Tünel Projesi’ seçildi.


6) Projede iki milyon metreküp kazı yapıldı. 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle; 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı. 18 stadyum yapacak kadar beton ve 10 tane Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı.


7) 1 milyar 245 milyon dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. 


Star Gazetesi 





Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı