28 / 03 / 2024

3 Katlı Büyük İstanbul Tünel projesi için teklifleri bugün alınacak!

3 Katlı Büyük İstanbul Tünel projesi için teklifleri bugün alınacak!

İstanbul Boğaz’ını üçüncü kez birleştirecek olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için ihale teklifleri bugün alınacak. İdom, Tecnimont ve Yüksel Proje'nin de aralarında bulunduğu bu 6 firma, teknik ve mali tekliflerini sunacak.


İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Avrupa ve Anadolu yakalarını hem karayolu hem de demiryolu ile bağlayacak olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için çalışmalar hızla sürüyor.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, ilk olarak 2015 yılında duyurulan tünelin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için mühendislik, etüt ve proje ihalesini bugün gerçekleştirecek. 


6 firma teklif verecek

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ihalesine, 30 Kasım 2016'da yapılan ilk ihalede ön yeterlilik alan 6 firma davet edildi. İdom, Tecnimont ve Yüksel Proje'nin de aralarında bulunduğu bu 6 firma, teknik ve mali tekliflerini sunacak. 


3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesinin yatırım bedeli 35 milyon lira olarak belirlendi. Proje için bu yıl 7.5 milyon lira ödenek ayrılan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılacak ve zemin verileri belirlenecek. 


3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesinin ihale sürecinin ardından, mühendislik projelerinin 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.


TEM otoyolu, E-5 karayolu, Kuzey Marmara otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek Büyük İstanbul Tüneli sayesinde, Avrupa yakasında Hasdal kavşağından Anadolu yakasında Çamlık kavşağına karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek.


Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen Büyük İstanbul Tüneli'nin, yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Hattan günde 6.5 milyon yolcunun yararlanması planlanıyor. 


Öznur YASLI / Emlakkulisi.com