28 / 03 / 2024

İzmir'de kruvaziyer liman ihtiyacı var!

 İzmir'de kruvaziyer liman ihtiyacı var!

Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamada, İzmir'e önceki gün gelen 4 kruvaziyer gemiyle kentte bayram havası yaşandığını, Costa Crociere'ya ait "Deliziosa, Pacifica ve Neoromantica" gemileri ile MSC Crociere'ye ait "Preziosa" gemilerinden 10 bin 470 yolcu, 4 bin 614 tayfanın indiğini ifade etti.


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamada, İzmir'e önceki gün gelen 4 kruvaziyer gemiyle kentte bayram havası yaşandığını, Costa Crociere'ya ait "Deliziosa, Pacifica ve Neoromantica" gemileri ile MSC Crociere'ye ait "Preziosa" gemilerinden 10 bin 470 yolcu, 4 bin 614 tayfanın indiğini ifade etti.


"Yanaştıracak yerimiz olsa da 5-6-7 gemiyi aynı anda ağırlayabilsek ve  İzmir  daha fazla pay alabilse. Tüm çabalarımız bu hayalimizi gerçekleştirmek için" ifadelerini kullanan Demirtaş, gemilerden inen turistlerin büyük bölümünün Efes, Bergama gibi planlı turlar yerine İzmir'i gezmeyi tercih ettiğini belirtti.


Demirtaş, şunları kaydetti: 


"Kentimizde bir günde bu kadar turisti ağırlamak çok önemli. Çerezden giysiye kadar birçok farklı kalemde alışveriş yaptılar. Restoranlarda büyük doluluk yaşandı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bazı şirketler rotalarına İzmir’i de katıyor. Artık İzmir’in 2-3 gemi ile değil aynı günde dev gemiler ile konuşulmaya ihtiyacı var. Şu anda direkt uçuşlarla ilgili çalışma gerçekleştiriyoruz. Eğer çalışmamız sonuç verirse İzmir’de yolcu değişimi yapılması için yol açılmış olacak."


Limanda özellikle taksicilerin sorun yarattığını savunan Demirtaş, müşteri kavgası yapan taksicilerin hoş olmayan görüntülere neden olduğunu, bu konuda Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın girişimde bulunması gerektiğine değindi.


-İhtiyaç ortaya çıktı


Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise kente gelen toplam gemi ve turist sayılarında düşüş yaşansa da İzmir'in kruvaziyerler için uğrak bir liman olduğunu, son dönemdeki hareketliliğin bunu gösterdiğini söyledi.


Aynı gün 4 geminin gelmesiyle kentin liman kapasitesinin yetersiz olduğunun ortaya çıktığını, yolcu limanına yanaşamayan bir geminin İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nün çabasıyla yük limanına yanaştırıldığını anlatan Öztürk, "Kruvaziyer limanının İzmir'in acil bir ihtiyacı olduğu bir kez daha ortaya çıktı" diye konuştu.


AA