28 / 03 / 2024

Azerbaycan Türkiye'den turizm yatırımcılar arıyor!

Azerbaycan Türkiye'den turizm yatırımcılar arıyor!

Azerbaycan, tarım, gıda, inşaat, kimya, tekstil, turizm gibi petrol dışı sektörlerde Türkiye'den yatırımcılar arıyor. Azerbaycan Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, "Mevcut lüks otellerimizin yanı sıra 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayısının artırılması gündemde. Turizm yatırımcılarını ülkemize davet ediyoruz" diyor.


Azerbaycan, tarım, gıda, inşaat, kimya, tekstil, turizm gibi petrol dışı sektörlerde Türkiye'den yatırımcılar arıyor. Özellikle turizmde birçok fırsat bulunduğuna dikkat çeken Azerbaycan Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, "Mevcut lüks otellerimizin yanı sıra 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayısının artırılması gündemde. Turizm yatırımcılarını ülkemize davet ediyoruz" diyor. 


2016 yılı Azerbaycan'da çok kültürlülük yılı olarak ilan edildi. Arap ülkeleri, Çin ve Japonya dahil 13 ülkeyle vize kolaylığı sağlandı. Türk vatandaşlarına uygulandığı gibi kapıda vize uygulaması getirildi. Bu sayede özelikle Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin sayısı dikkat çekici oranda arttı. 


Azerbaycan, ülkedeki turizm faaliyetlerini artırmak hedefiyle şubat ayında Türkiye'de Azerbaycan Turizm Temsilciliği açtı. Bu temsilcilik, her iki ülkede her yıl devam edebilecek film festivallerini başlatacak, tanıtım amaçlı devamlı kültürel ve sanatsal etkinlikler yapacak, kısa belgeseller, kısa reklamlar hazırlayacak. Azerbaycan Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, "Azerbaycan'da alışveriş zenginliği var. Türkiye'de yapılan 'Shopping Festivali'ni Azerbaycan'da uygulamayı düşünüyoruz. Türkiye'yi örnek alıyoruz. Mevcut lüks otellerimizin yanı sıra, 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayısının artırılması şu anda gündemde. Özellikle turizm yatırımcılarını ülkemize davet ediyoruz" diyor. 

Nurlana Çakmak, sorularımızı şöyle yanıtladı: 


Azerbaycan Türk girişimciler için hangi açılardan fırsatlar sunuyor? 


Azerbaycan'ın en önemli yeraltı kaynağı petrol ve doğalgazdır. Yıllık petrol rezervi 8 milyar varilin üzerinde. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra Azerbaycan'ın 450 milyon ton demir ve 150 milyon ton alüminyum rezervi de bulunuyor. Son yıllarda yoğun olarak ülkede altyapı çalışmaları ve köprü, konut, işyeri merkezleri gibi üst yapı çalışmaları hız kazandı. Diğer bir deyişle, inşaat sektörü hareketli günler geçiriyor. Sanayileşme yolunda yatırımlara açık olan ülkede, tarım ve hayvancılık yönünde de yatırım sağlanması için, devlet destekli programlar yürütülüyor. Türkiye'den Azerbaycan'a gelen mühendisler, mimarlar, iş adamları da birbirleriyle entegre olarak oluşturdukları sinerjiyle, ticaret ve inşaat başta olmak üzere başarılı çalışmalara imza atıyorlar. 


Başta Türk yatırımcılar olmak üzere diğer yatırımcıların da yatırımları devam ediyor. Tarım ve hayvancılık ülkenin sosyoekonomik gelişimine etki edecek önemli faktörler arasında. Hayvancılık da ülke talebini karşılayacak seviyede. 


Sanayi ülkenin gelişmekte olan sektörlerinden. Azerbaycan son dönemde petrol dışı sektörünü geliştirmeye büyük önem atfetmekte ve bu alanda da olumlu sonuçlar alınıyor. 


Bu konularda ne gibi yatırımlar yapılabilir? 


Türkiye'nin birikimi ve imkanları bu sürece katkı yapmasına uygun. Özellikle, tarım, gıda imalatı, inşaat, kimya sanayi, tekstil, turizm gibi petrol dışı sektörlerde ortak çabaların arttırılması ve iş adamlarımızın güçlü ortaklıklar temelinde bu alanlarda daha fazla yatırım yapmaları olumlu ve isabetli bir gelişme teşkil edecek. İktisadi ilişkilerin daha da pekiştirilmesi ve ileriye götürülebilmesi için ulaştırma altyapısı, taşımacılık, gümrükler, sosyal güvenlik ve insanlar ile malların serbest dolaşımı gibi birçok alanda yapılacak işler bulunuyor. 


Peki mikro girişimciler Azerbaycan'a neler satabilir? 


Azerbaycan'ın talepleri ile Türkiye'nin küçük işletmecilerinin imalatları örtüşüyor. Son dönemde özellikle de Azerbaycan'da imalata önem veriliyor ki, bundan dolayı da mikro girişimcilerin Azerbaycan'da pazar bulacağını düşünüyorum. Halihazırda Türkiye'nin ticaret odalarının bu konuda bazı çalışmaları da bulunuyor. Şu anda mesela Bursa Ticaret ve Sanayi Odasfnın (BTSO) Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında yapı sektörü firmaları Azerbaycan'da ilk defa düzenlenen Recexpo Uluslararası İnşaat Yapı Fuarı'na katılıp farklı görüşmeler gerçekleştirdiler. 


Son yıllarda Azerbaycan'ın turizme yönelik çalışmalarının arttığını da görüyoruz. Türk yatırımcılar için bu konularda ne gibi fırsatlar var? 


Ülkemize gelen turistlerin sayısı git gide arttığından ve daha da artması beklendiğinden konaklama yerlerinin sayısının artırılması şu an gündemde. Bundan dolayı turizm sektöründe de Türkiye'nin tecrübesi önemseniyor. Bu yıl alınan bir kararla Tax Free sistemini getirmeyi düşünüyoruz. Azerbaycan'da alışveriş zenginliği var. Turistlerin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü mağaza ve restoran mevcut. Türkiye'de yapılan 'Shopping Festivali'ni Azerbaycan'da uygulamayı düşünüyoruz. Türkiye'yi örnek alıyoruz. Türkiye'nin tecrübesi bizim için önemli. Çok güzel otellerimiz var. Mevcut lüks otellerimizin yanı sıra 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayısının artırılması şu anda gündemde. Özellikle turizm yatırımcılarını da ülkemize davet ediyoruz. 


Turizmde Türkiye ile Azerbaycan arasında ne kadarlık bir ticaret hacmi bulunuyor? 


2015 yılında Azerbaycan'a ihracat 1,9 milyar dolar, Azerbaycan'dan ithalat ise 1,6 milyar dolar oldu. Ham petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi Azerbaycan ekonomisini olumsuz etkiledi. Ekonomi 2015 yılında yüzde 1,1 oranında büyüdü. Kişi başına düşen milli gelir 5 bin 559 dolar olarak hesaplandı. Türkiye, Azerbaycan'a yapılan petrol dışı doğrudan yabancı yatırım stogu bakımından birinci sırada bulunuyor. Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, ülkede yaklaşık 2 bin 700 Türk şirketi faaliyette. 


Bu şirketlerin sektör dağılımları nasıl? 


Azerbaycan'daki Türk şirketlerinin yatırımları ağırlıklı olarak enerji, telekomünikasyon, bankacılık/sigorta, ulaştırma, gıda ticareti, tekstil, eğitim, mobilya ve inşaat malzemeleri sektörlerinde yoğunlaştı. Azerbaycan'da Türk firmalarının bugüne dek yatırımları, 6 milyar doları enerji sektöründe olmak üzere toplam 9 milyar doları buldu. Azerbaycan'da yatırım yapan Türk iş adamları 25 bin kişiye istihdam sağlıyor. 


2015 yılında Türk müteahhitlik firmaları 686 milyon dolar tutarında iş üstlendiler. Türkiye, Azerbaycan'ın en çok yatırım yaptığı ülkedir. Bunun yanı sıra sadece SOCAR'ın 2013-2020 döneminde Türkiye'de 17-20 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor. Türkiye-Azerbaycan girişimcilerinin, üçüncü ülkeleri de içerecek şekilde ortak yatırımlara yönelmeleri gündemde bulunuyor. 



"Kalıcı ve etkili faaliyetlerde bulunacağız" 


Azerbaycan Turizm Temsilciliği olarak ne gibi çalışmalarınız bulunuyor? 



"Şubat ayından temsilciliğimizin açılışından itibaren Azerbaycan'ın iyi bir turist destinasyonu olduğunu anlatmaya başladık. Azerbaycan hakkında Türkiye'de bilinirliği yükseltmek, potansiyel olarak Türk turistlerinin ihtiyaçlarım karşüayacak her şeyin ülkemizde var olduğunu göstermek ve bu bilgileri geniş kitlelere ulaştırmak için birçok kültürel ve basın etkinliklerimiz oldu. Amacımız, sadece reklam ve kısa tanıtım değil, kalıcı ve etkili faaliyetlerde bulunmak. Turizm fuarlarında liikftmizi temsil etmek, her iki ülkede her yıl devam edebilecek film festivallerini başlatmak, tanıtım amaçlı devamlı kültürel ve sanatsal etkinlikler yapmak, kısa belgeseller, kısa reklamlar ha^ırla.ma.k ve yazilı-görsel basının aktif olarak kullanılması önceliklerimiz arasında olacak." 


Ekonomist KOBİ Girişim