29 / 03 / 2024

TOKİ Emekliye 2. Bahar Projesi’ne yeni yılda hız verecek!

 TOKİ Emekliye 2. Bahar Projesi’ne yeni yılda hız verecek!

Yeni yıl milyonlarca kişinin hayatını değiştirecek.Bugünden itibaren vergi ve harçlar yüzde 5.58 oranında artış gösterirken, hem asgari ücretli hem de emeklinin yüzü gülecek.


Milyonlarca çalışanın, emeklinin yeni yılla birlikte yüzü gülecek. Bu yıl genç girişimcilere 100 bin, esnafa 30 bin liraya kadar kredi desteği sağlanacak. Kıdem tazminatı sorunu için işçi ve işveren yeni yılda bir araya gelecek.


Bugünden itibaren asgari ücret net 1.300 Türk Lirası olurken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen ayda 100 lira zam yapılacak. Kıdem tazminatı sorunun çözümü için işçi ve işveren yeni yılda bir araya gelecek. 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 santimetreküpe kadar olan otomobillerin 591 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, bugün 623 liraya çıktı. Pasaport harcı 6 aya kadar 111.7 lira oldu. B sınıfı sürücü belgesi için yeni yılda vatandaşın cebinden 402,9 lira çıkacak. 2016 Eylem Planı kapsamında gençlere 100 bin, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi ve çiftçilere sera desteği sağlanmasına yönelik düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yıl genç girişimcilere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile çiftçilere sera desteği sağlanacak. Yeni yılın en önemli gündem maddelerinden biri de doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı konusu olacak. Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, 3. Köprü gibi mega projeler ile yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hatları 2016 yılına damgasını vuracak vizyon yatırımlar olarak ön plana çıkıyor.


BUGÜNDEN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?


- Vergi ve harçlar: Yeniden değerleme oranı (yüzde 5.58) kapsamında düzenlenen vergi, harç ve cezalara ilişkin tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 2015 yılı için 44 lira olan Özel İletişim Vergisi, bugünden itibaren 46 lira olarak uygulanacak.


- Hakem heyeti üst sınırı: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezaları bugünden itibaren yüzde 5.58 artırılarak uygulanacak. İlçe hakem heyetlerine başvuru üst sınırı 2 bin 320 lira, il hakem heyetlerine başvuruda ise 3 bin 480 lira olarak belirlendi.


- Asgari ücret: Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret net 1.300 Türk Lirası oldu.  Halen brüt bin 273.5 ve net bin lira 5 kuruş olan asgari ücret, bugünden itibaren net bin 300 liraya çıktı.


- Asgari geçim indirimi: Asgari ücretin 1.300 lira olmasının ardından Asgari Geçim İndirimi (AGİ) rakamları da yükselecek. Halen bekar bir çalışan için 90.11 lira olan AGİ’nin 122-123 liraya çıkacağı hesaplanıyor.


- Emekliye ödeme: Emekli maaşlarına bu aydan itibaren ayda 100 lira seyyanen zam yapılacak.


- Rusya yasağı: Rusya’nın, Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirleri kapsamında birçok meyve, sebze ve et ürününün Rusya’ya girişi bugünden itibaren tamamen yasaklandı. Limon ve et gibi ürünlerde ise yasak yok.


- Muayene yaptırmayana ceza: Emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine uygulanan 500 TL’lik idari para cezası, bugünden itibaren 1.016 TL olacak.     


2016’DA BİZİ NELER BEKLİYOR?


- Kredi kartı aidatına çözüm: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kart aidatları ve dosya masrafı konusunda tüketicileri rahatlatacak yeni bir düzenleme için ocak ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’yle (TBB) görüşecek.


- 30-40 araçlık yerli oto filosu: 2016 yerli otomobil açısından büyük önem taşıyor. Yılın ilk çeyreğinde yerli otomobili üretecek babayiğitin belli olması bekleniyor. Toplam 4 segmentte 16 aracın test filosunda olması planlanıyor.


- Yeni nesil yazarkasaya geçiş: 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon- 500 bin lira olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 bin-150 bin lira olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017’den itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak.


- Emeklilere ucuz konut: Emekliler için düşük taksitle satılacak konutlara 2015 yılı sonunda rekor talep gelmesinin ardından 2016 yılında da çok sayıda konut için başvuru alınacak. Dar gelirli ve emeklilere konut üretimine devam eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ‘Emekliye 2. Bahar Projesi’ne yeni yılda hız verecek.


- 24 milyon ehliyet yenilenecek: Yeni yılla  yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, sürücü kursları ve ehliyeti bulunan ya da bu belgeyi edinmek isteyen kişiler için yeni uygulamayı içeriyor. Yeni yönetmelikle verilen 9 ehliyet sınıfı 18’e yükselecek. Türkiye’de 24 milyonun üzerindeki ehliyet bugünden itibaren yenilenecek.


- Kalıcı bütçe ve OVP: Yılbaşından itibaren 3 aylık geçici bütçe yürürlüğe girerken kalıcı bütçe çalışmaları hız kazanacak. Öncelikli olarak Orta Vadeli Program’ın (OVP)  güncelleneceği belirtiliyor.


- Çeyiz yardımı: Çeyiz hesabı yönetmeliği 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba ödeme yapılması ve katılımcının 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması gerekecek.


- Çiftçiye destek: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni yıla ilişkin plan ve hedeflerini belirledi. Bakanlık 2016 yılında üreticilere yaklaşık 11,6 milyar Türk Lirası nakit hibe desteği vermeyi planlıyor.


- Türkiye 4.5 G hızı ile tanışacak: Türkiye’yi 3G hizmetleri ile tanışmasının ardından 4,5G yetkilendirmelerini de 2015 yılı içerisinde gerçekleştirildi. 1 Nisan 2016’da Türkiye, 4.5G hızı ile tanışarak, yeni bir döneme girecek.


BES kesintilerine yeni düzenleme


Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) ‘giriş aidatı’ ve ‘yönetim gider kesintisi’ne üst sınır getiren düzenleme yeni yılda yürürlüğe girecek. Hazine Müsteşarlığınca BES’te kesintilerle ilgili yeni düzenleme yapıldı. Buna göre, bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yanı sıra katılımcının birikimi üzerinden de yönetim gider kesintisi alınabilecek. Ödemeye ara verilmesi halinde ara verme süresi boyunca, katılımcının birikiminden ek yönetim gideri kesintisi yapılabilecek.


Star/ Ercan Baysal



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler