16 / 04 / 2024

TOKİ 100 bin konut başvuruları başladı mı?

 TOKİ 100 bin konut başvuruları başladı mı?

TOKİ'nin ucuz konut başvuruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021'de 100 bin dar gelirli ailenin konut sahibi olacağını açıklamıştı. Peki TOKİ ucuz konut başvuru tarihleri ne, kurasız konut başvurusu için şartlar neler? İşte detaylar...


TOKİ'nin ucuz konut başvuruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. TOKİ, devlet eli ile yatırımlarını hayata geçiriyor ve vatandaşlara ucuza konut sahibi olma imkanı sunuyor. TOKİ, 2021'de de ucuz konut projelerini hayata geçiriyor. 


Takvim'de yer alan habere göre; 2020'de 100 bin dar gelirli ailenin konut sahibi olmasına imkan sunan TOKİ, 2021'de de aynı yatırımlarını sürdürecek.  TOKİ  tarafından yapılan açık satışlarına başvuruda bulunanlar, başvuru sırasının dikkate alınmasıyla ve başvuru koşullarına sahipse konut sahibi olmak için hak kazanıyor. TOKİ'nin açık satışlarına başvurmak için Halkbank ve Ziraat Bankası aracı oluyor. 


TOKİ UCUZ KONUT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021'de 100 bin dar gelirli ailenin konut sahibi olacağını duyurmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da 100 bin konut projesiyle ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Murat Kurum, konuya ilişkin açıklamalarında dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması için hayata geçirilecek projeden 100 bin kişinin yararlanacağını dile getirdi. Bu yıl inşa edilecek 100 bin konut ise 81 il genelinde bulunacak.


TOKİ UCUZ KONUT PROJELERİ BAŞVURU KOŞULLARI

-Türk vatandaşlığına kayıtlı olmak,


-Başvuruda bulunulacak olan konut projesinin olduğu şehir ve ilçe sınırlarında en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak ve bu il nüfusunda kayıtlı bulunmak,


-Daha önce TOKİ'den ev almamış olmak veya TOKİ kredisi çekmemiş olmak,


-Ev başvurusunda bulunacak olan kişinin kendisine, eşine veya bakmakla sorumlu olduğu velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkul olmaması, 


-Başvuru yapacak kişi en az 25 yaşında olmalı,


-Aylık toplam hane halkı geliri 2 bin 600 TL'yi geçmemeli (yani aynı konut içerisinde yaşayan bireylerin toplam gelirlerinin 2 bin 600 TL'yi aşmaması, İstanbul için bu sınır 3 bin 100 TL şeklinde) 


TOKİ'YE EV BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

TOKİ'den konut sahibi olmak ve ev satın almak isteyen kişilerin TOKİ'nin internet sitesi üzerinden yayımlanan ilanlara erişerek, ilanın başvuru şartlarını detaylı olarak inceleyerek, istenen peşinatı da Halkbank ya da Ziraat Bankası'na yatırması gerekli. TOKİ tarafından açıklanan tarihlerde, başvuru formu ve peşinat olarak yatırılan tutarın dekontu ile başvuru yapılması yeterli olacak.


TOKİ EV BAŞVURUSU SIRASINDA NELER GEREKİYOR?

TOKİ'den konut ve iş yeri alacak olan kişilerin T.C. vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması yeterli sayılıyor. Kurasız konut çekilişine Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun kurulmuş tüzel kişilikler başvuruda bulunabiliyor.


TOKİ'den kurasız konut çekilişi için; vergi sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve fotoğraflı nüfus kayıt örneği ile başvuru yapılması gerekiyor.


TOKİ KURA ÇEKİLİŞİ

"Hak Sahibi Belirleme Kurası" noter huzurunda yapılacak olup; Banka ve İdare yetkilileri denetiminde çekiliyor.


1) Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri için ev sayısının yüzde 10'u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek olduğu durumda hak sahipleri kura ile belirlenir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile beraber kura çektirecektir.


2) "En Az yüzde 40 Engelli Vatandaşlara" ev sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan verilecek ve gerek olduğu durumda kura ile hak sahiplerinin belirlenmesi gerçekleştirilecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak kazanamayan başvuru sahiplerinin kurası diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile beraber çekilecektir.


3) Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde hak sahipleri kura çekilerek belirlenecektir.


-Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra duyurulur.


-Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru ücretlerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 2 (iki) iş günü sonrasında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'nin yetkili tutulan şubelerinden iade alabilir.


-Projenin bağımsız bölüm listesi ve ev fiyatlarının belirlenmesinin ardından "Konut Belirleme Kurası" İdare tarafından belirlenecek tarihte gerçekleştirilecek.


-İhalenin ardından ev sayılarında azalma olması halinde konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından ev sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilir.


TOKİ AÇIK SATIŞ DUYURULARI

TOKİ'nin web sitesinde açıklanan kura ve çekilişsiz verilen konut ilanları açık satış kapsamına giriyor. Açık satış duyuruları TOKİ tarafından 6 ayda bir açıklanıyor, ancak talebe göre değişiklik de yapılabiliyor. Eğer talep beklenenden fazla olursa açık satış duyuruları 6 aydan az sürelerde de ilana verilebiliyor. 

TOKİ AÇIK SATIŞLARI NASIL YAPILIR?

TOKİ tarafından gerçekleştirilen açık satışlara başvuruda bulunanlar başvuru sırasına göre, eğer başvuru koşullarını sağlıyorsa konut sahibi olabiliyor. TOKİ açık satış için başvurular Halkbank ve Ziraat Bankası'na yapılıyor. TOKİ açık satış başvurularında peşinatlar ise projenin durumuna göre yüzde 10 ile yüzde 25 arasında değişiklik gösteriyor. Açık satışlarda geriye kalan tutar konut ve iş yerine göre değişik vadelerde ödeniyor.  TOKİ'den açık satışla konut alan bir kişi 240 ay vade ile ödeme yapabilirken, iş yeri alan bir kişi 60 aya kadar vade ile ödemelerini yapabilir. 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016