29 / 03 / 2024

Zarrab'ın ortağı Zencani'nin Tahran'daki çılgın projesine iptal edildi!

Zarrab'ın ortağı Zencani'nin Tahran'daki çılgın projesine iptal edildi!

Reza Zarrab'ın İran’daki ortağı olduğu iddia edilen Babek Zencani’nin Tahran’daki dev alışveriş ve eğlence merkezi projesi iptal edildi. Milyar dolarlık projesinin iptaline tepki gösteren Zencani, “Kimsenin zorbalık yapmasına izin vermem” dedi...


Türkiye'yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit isimlerinden Reza Zarrab'ın arkasındaki asıl ismin "Reis" ve "Kont" diye de bilinen Babek Zencani olduğu iddiaları üzerine, İranlı dolar milyarderi konuyla ilgili bir açıklama yaptı.



Zencani, açıklamasında şöyle dedi:


"Türk basınında hakkımda çıkan ve anlam vermekte zorlandığım haberlerle ilgili olarak açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Ticari faaliyetlerimin hiçbirinde en küçük bir yasa dışı davranışım olmamıştır. Kaynağı asla gizlenemeyecek hacimde bulunan ticari faaliyetlerim ile ilgili olarak İran vatandaşlarına uygulanan bir takım kısıtlamalar dışında hakkımda herhangi bir soruşturma ve kısıtlama da bulunmamaktadır.


REZA ZARRAB İLE HAYATIMDA BİRKAÇ KEZ GÖRÜŞTÜM

Türkiye’de yapmış olduğum ticari faaliyetlerin tamamı kayıt altındadır ve herhangi bir yasa dışı davranışım olmamıştır. Türkiye’de gündemde olan soruşturmada adı geçen kimseler içinde İranlı olması nedeniyle tanıştığım Reza Zarrab dışında tanıştığım herhangi bir kimse de bulunmamaktadır. Onunla da hayatımda birkaç kez görüştüm. Hiçbir şekilde yürütmekte oldukları ticari faaliyetlerin içinde de değilim, yaptıkları işlerden bilgi sahibi de değilim. İş yerlerinin nerede olduğunu da bilmem. Yasa dışı işlere karışmışlarsa da kendi sorumluluklarındadır. Onlar hakkındaki hiçbir işlem ve iddia ile ilgili olmak istemiyorum.


REZA ZARRAB İLE ANTALYA'DA BULUŞACAĞIM HABERİ TAMAMEN YALANDIR

Yaklaşık altı aydan bu yana İran dışına çıkmadım. Halen Tahran’da bulunuyorum. Raza Zarrab ile Antalya’da buluşacağım haberi tamamen yalandır. Ben tanınan bir kimseyim. Yasa dışı yöntemlerle seyahat etmem veya sahte belge kullanmam mümkün değildir.

UÇAKLA ALTIN TİCARETİ TAMAMEN YASAL ZEMİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR

Haberlerde sözü geçen uçakla altın ticareti tamamen yasal zeminde gerçekleşmiştir. Yasalara uygun olarak Gana’dan 1500 kg altın satın aldım. Bunun 500 kg’lık kısmını Türkiye’ye satmayı, kalanını ise Dubai’ye satmayı planlıyordum. Atatürk Havaalanı’nda, altının kaynağı ile ilgili belgelerin talep edilmesi üzerine, bu belgelerin Gana’dan getirilmesi için geçen süre kadar uçak havaalanında kalmıştır. Belgelerin gelmesi üzerine uçak Türkiye’den ayrılmıştır. Konu Türk makamları tarafından bütün yönleriyle ve defalarca incelenmiş, hakkımda bir suçlama yapılmamıştır.


REZA ZARRAB'IN PATRONU DEĞİLİM

Reza Zarrab’ın patronu değilim. Aramızdaki iş ilişkisi toplam ticaret hacmimin binde birinden bile daha azdır. Bunların da tamamı resmidir.


TÜRKİYE DE YATIRIM YAPTIM ÇÜNKÜ...

Son yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gelişen Türkiye, sadece benim için değil, Müslüman ülkelerin sermaye sahipleri için bir cazibe merkezi haline dönüşmüştür. Ben Başbakan Erdoğan’ın liderliğine olan güvenim nedeniyle Türkiye’de yatırım yaptım. Gelişen dünyada en önde giden Türkiye ve Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir Müslüman olarak gurur duyuyorum.

Sahip olduğum grup 65 şirketten oluşmaktadır ve yıllık cirosu 6-7 milyar euro civarındadır. Benim haberlerde bahsi geçen küçük işlere ihtiyacım bulunmamaktadır. Bu büyüklükteki bir mal varlığının, yasa dışı ve denetim dışı yollardan edinilmesi de korunması da mümkün değildir.


TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPMAYA DA DEVAM EDECEĞİM

Bir İran vatandaşı olarak, İran vatandaşlarına uygulanan tecrit ve potansiyel suçlu politikasının bedelini ödüyorum.

Ancak her şeye rağmen, Türkiye ve hayatımda hiç karşılaşmadığım ve tanışmadığım Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgimde bir azalma olmayacaktır.

Türkiye’de yatırım yapmaya da devam edeceğim. Hakkımda sahte haberler yayarak beni bıktırmaya çalışanları da sevindirmeyeceğim.


Hakkımdaki iddialarla ilgili olarak tarafımdan istenecek her türlü bilgi, belge ve yardımı sağlamaya hazırım.


Saygılarımla Türk halkının bilgisine arz ederim.”


ÇILGIN PROJESİ İPTAL EDİLDİ

Bu arada Zencani’nin Tahran’daki milyar dolarlık projesi iptal edildi. İptal kararına sert tepki gösteren Zencani, “Kimsenin zorbalık yapmasına izin vermem” dedi.

İran asılı işadamı Reza Zarrab’la ticari ilişkisi nedeniyle Türkiye’de gündeme gelen  Zencani’nin Tahran’daki kazı çalışmaları süren projesinin ruhsatı iptal edildi.


Zencani, “İran Zemin” olarak adlandırılan proje kapsamında, başkent Tahran’da çatısı bahçe şeklinde olan 27 katlı dev bir alışveriş ve eğlence merkezi yapmayı planlıyordu.


Tahran Belediye Konseyi, geçen hafta aldığı bir kararla, alçak katlı binaların bulunduğu bir alanda dev bir gökdelenin yapılamayacağını belirterek projenin iptaline karar verdi.


“MÜSAADE ETMEM”

İptal kararına sert tepki gösteren Zencani, “Kimsenin zorbalık yapmasına ve mantık dışı eylemde bulunmasına müsaade etmeyeceğim ”  dedi. Zencani’nin yargıya gitme hakkı bulunuyor.

İran’daki bazı medya kuruluşları, Zencani’nin geçen hükümetteki etkisini kullanarak söz konusu projenin ihalesini kanunsuz şekilde elde ettiğini iddia ediyor.


İran medyası, Zencani’nin eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın gitmesiyle hükümet nezdindeki desteğini kaybettiğini ileri sürüyor.

İptalin, Türkiye’deki olaylar ve Babek Zencani hakkındaki suçlamalarla alakasının olmadığı düşünülüyor.


Hürriyet