28 / 03 / 2024

Yüzde 25’lik emsal hakkının uzaması sektörü memnun etti!

Yüzde 25’lik emsal hakkının uzaması sektörü memnun etti!

Kentsel dönüşüme giren projelerde uygulanmakta olan ve 1 Ocak 2017’de sona ermesi beklenen yüzde 25'lik emsal hakkı uygulamasının, 30 Haziran 2017’ye kadar devam edecek olması sektörü rahatlatacak. Bu değişiklik, ruhsat almayı bekleyen çok sayıda müteahhide can suyu olurken sektörde de büyük bir memnuniyetle karşılandı.


Kentsel dönüşüme giren projelerde uygulanmakta olan ve 1 Ocak 2017’de sona ermesi beklenen %'lik emsal hakkı uygulamasının, 30 Haziran 2017’ye kadar devam edecek olması sektörü rahatlatacak. Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan bu değişiklik, ruhsat almayı bekleyen çok sayıda müteahhide can suyu olurken sektörde de büyük bir memnuniyetle karşılandı. 


Kentsel dönüşüm projesi yapan müteahhitleri ve hak sahiplerini yakından ilgilendiren konu ile ilgili açıklama yapan Artı Deneyim Gayrimenkul Danışmanlığı Yöneticilerinden Ufuk Kayador, “Yönetmeliğin 6 ay gibi kısa bir süre için ertelenmesi ile birlikte hem müteahhitler hem de hak sahipleri hızla harekete geçecekler. Kentsel dönüşüme çeşitli nedenlerle katılmak istemeyen hak sahipleri artık bu konuda apartmanlarındaki diğer mülk sahipleri ile bir nevi "Uzlaşma Yönetimi" sürecini kendi aralarında çözerek müteahhitlerle anlaşma yönüne gidecek. Bu da eski ve dayanıksız binaların yerine güvenli ve çağdaş binaların yapılmasına olanak sağlamakta” dedi. 


Ertelemenin, müteahhitler için de ciddi avantaj sağlayacağını belirten Artı Deneyim Gayrimenkul Danışmanlığı Yöneticilerinden Sevgi Uyanık, “Dönüşüm yapan şirketler yüzde 25’i bulan ek emsali alabilmek için acele ediyordu. Ancak çok sayıda firma yetişememişti. Bu ertelemenin gelmesi ile birlikte inşaat şirketleri zora düşmekten, sektör de tamamlanamayan pek çok kentsel dönüşüm projesi ile karşı karşıya kalmaktan kurtulacak. Özellikle Kadıköy Bölgesi’nde yaşanan değişimi olumlu yönde etkileyen bu karar belediye kaynakları içinde yine katma değer yaratacak ortamlar oluşturacak” diyerek sözlerini tamamladı.