28 / 03 / 2024

Yeni yılda konut fiyatları en az yüzde 4 artacak!

Yeni yılda konut fiyatları en az yüzde 4 artacak!

Yılı yeni bir rekorla kapatmaya hazırlanan gayrimenkul sektörüne güven geldi. Ekim ayında satışların 1 milyonu aşması ve yılı yeni bir rekorla kapatacağına yönelik sinyallerin oluşmasının ardından şimdi de sektöre duyulan güvende ibre yukarıyı gösterdi.


İnşaat sektörü güven endeksi kasım ayında yüzde 5 artarak 84,29 değerine yükseldi. Siparişlerin artması ve yeni istihdam, yukarı yönlü eğilimde etkili oldu. Konuta yeni yılda zam beklentisi de arttı.


Yılı yeni bir rekorla kapatmaya hazırlanan gayrimenkul sektörüne güven geldi. Ekim ayında satışların 1 milyonu aşması ve yılı yeni bir rekorla kapatacağına yönelik sinyallerin oluşmasının ardından şimdi de sektöre duyulan güvende ibre yukarıyı gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 80,2 iken, kasım ayında 84,29 değerine yükseldi.

 

YENİ SİPARİŞLER ETKİLİ OLDU

 

Güven endeksinin yükselmesinde alınan kayıtlı siparişlerin artması etkili oldu. Endeks hem bir önceki aya göre hem de bir önceki yılın aynı ayına göre yükseldi. Geçen aya göre yükseliş yüzde 5.9 olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 1,41 oldu. Böylece alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzey endeksi 64,7’ye yükseldi.

 

Yeni yılda konut fiyatları en az yüzde 4 artacak!


YENİ YILA ZAM SİNYALİ 

 

İnşaat sektörü eğilimine ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış soru bazında endekslerde gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi de sorgulandı. 

 

Sektörün bu konudaki beklentisi önümüzdeki döneme ilişkin konut fiyatlarının en az yüzde 4 artacağı yönünde sinyal verdi. Bir önceki yıl kasım ayında satış fiyatları beklenti endeksi 107,5 iken endeks Kasım 2015’te yüzde 4,28 artarak 112,1’e yükseldi.



İLK ÇEYREKTE YÜZDE 4 ARTAR


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da konutta yeni yılla birlikte zam beklediğini, ilk çeyrekte artış oranının en az yüzde 4 olacağını aktardı. Konut almak isteyenlerin bu dönemi iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Dumankaya, “Türkiye 2 seçim geçirdi ve sektör bu dönemde artan maliyetleri fiyatlara yansıtmadı. Ancak yeni yılla birlikte zam kaçınılmaz olacak. Konut almak isteyen ve bu talebini öteleyenlere zam öncesi alımı öneriyorum” dedi.



Yeni yılda konut fiyatları en az yüzde 4 artacak!


2016 DAHA İYİ OLACAK


Sektör temsilcileri de konutta zam beklentisini teyit etti. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bu yılın bitmesine 1 ay kaldı. Konut satışlarındaki yukarı yönlü ivmeyi bozmamak için yıl sonunda konuta zam yapılacağını düşünmüyorum. Ancak yeni yılla birlikte konutların inşaat maliyetlerine bağlı olarak artması kaçınılmaz olacaktır. Beklentim sene genelinde en az yüzde 10 zam. Bunun yanı sıra 2016 yılında konut satışlarının 2015’in de üstüne çıkacağı ve en az bu yılın yüzde 15 üstünde satış yapılacağını bekliyorum” şeklinde konuştu.



Yeni yılda konut fiyatları en az yüzde 4 artacak!


İŞŞİZE İŞ İMKANI


Sektörün işsizliğe de önemli bir katkı sağlayacağını aktaran Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, yeni rekorlara hazırlanan sektörde önümüzdeki dönemde de ibrenin yukarıyı gösterdiğini bunun da istihdama olumlu katkı yapacağını söyledi. Nitekim sektörde toplam çalışan sayısı beklentisi önümüzdeki 3 aylık süre içinde bir önceki aya göre yüzde 4,42 arttı. Endeks Ekim 2015’te 99.5 iken Kasım 2015’te 103.9’a çıktı.


Emine ACAR - Bugün Gazetesi



Önerilen Bağlantılar : NEF Foldhome