28 / 03 / 2024

Tapu harçlarının düşmesiyle ev satışları yüzde 15 artacak!

Tapu harçlarının düşmesiyle ev satışları yüzde 15 artacak!

Şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15'e düşürüldü. Yapılan bu indirimle birlikte gayrimenkul sektöründe yüzde 15’lik bir artış yaşanması bekleniyor.


Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15'e düşürüldü. Yaşanan bu indirimle birlikte gayrimenkul sektöründe yüzde 15’lik bir artış yaşanması bekleniyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş; “Sektörü hareketlendirmesi adına uzun süredir beklediğimiz bir indirim. Emlak sektöründe satış adetlerinde yüzde 15’lik artış olacağını düşünüyoruz.  Özellikle düşük satış bedelli gayrimenkul satışlarında önemli ölçüde artış olmasını bekliyoruz.  Geçtiğimiz günlerde emlak sektörünü canlandırmak adına atılan adımların devamının gelmesiyle birlikte de 2017 yılında emlak sektöründe ciddi bir büyüme öngörüyoruz” dedi.


Emlak fiyatlarına etkisi olmayacak

Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı. Ayrıca gayrimenkul danışmanlığı hizmet ve satış aracılık sözleşmesinde damga vergisinin de kalkmasıyla birlikte satış masraflarında ciddi oranda düşüş sağlandı. 


Taş, “Yapılan indirimin etkisiyle birlikte emlak fiyatlarında düşüş yaşanmayacak alım satım masraflarında düşüşler yaşanacak. Binde 5 rakamı düşündüğünüzde çok küçük bir rakam gibi gözükse de tüketiciler için değerlendirilmesi gereken büyük bir fırsat. 250 bin TL’lik bir gayrimenkul için hem alıcı hem de satıcı bugüne kadar binde 20'lik bedel üzerinden ayrı ayrı 5'er bin TL ödüyordu. 30 Eylül'e kadar devam edecek düzenleme ile bu rakam 3 bin 500 TL'ye düşürüldü” dedi.