19 / 03 / 2024

Rant vergisi nedir? İnşaat sektörü bu sisteme ne diyor?

Rant vergisi nedir? İnşaat sektörü bu sisteme ne diyor?

Henüz tasarı aşamasında olan rant vergisi hakkında açıklamada bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "“Kentsel rantların daha fazla kamuyla paylaşılması için çalışma yapılıyor..." dedi. Peki Rant vergisi nedir? İnşaat sektörüne bu sisteme ne diyor?


Rant vergisi nedir?

Rant'ın kelime anlamı;  Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir demektir. Toprak, bina ve daire gibi taşınmazların hizmetlerinden yararlanma karşılığı, belirli süreler sonunda ödenen bedel, fiyattır. Böylece bir daire veya toprak kirasından söz edilir.


Rant iktisatçılar tarafından "Doğanın getirisi" olarak anlamlandırılıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ise "Getirim" olarak ifade ediliyor. Peki rant vergisi neden ödenir?



Rant vergisi neden ödenir?

Rant vergisi hakkında "Devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımıdır." açıklaması yer alıyor. 



Rant vergisi nedir?

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz rant vergisi hakkında şu şekilde bir açıklama yaptı; “Kentsel rantların daha fazla kamuyla paylaşılması için çalışma yapılıyor. Mesela bir eviniz var ve imar değişikliği nedeniyle değeri 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıktı. Bu artan değerin bir kısmı şeffaf kurallar çerçevesinde kamuyla paylaşılmalı. Bu hem kamu için yeni kaynak, hem de adil bir düzenleme olur.” 



İnşaat sektörü bu sisteme ne diyor?

Henüz tasarı aşamasında olan rant vergisine inşaat sektörünün temsilcilerinin ne diyeceği merak konusu. GYODER ve Torunlar GYO Başkanı Aziz Torun, İnder ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya'nın rant vergisi hakkındaki açıklamaları şu şekilde;


GYODER ve Torunlar GYO Başkanı Aziz Torun, yeni vergilerin yatırım iştahında azalmaya yol açabileceğini düşünüyor. Torun, “Yabancı yatırımcı zaten kazanmak için alım yapıyor. Bizde böyle bir vergi olursa endişe ederler ve yatırımdan vazgeçerler” şeklide açıklama yaptı.



İnder ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kazanımlar kesinlikle kamu yararına kullanılmalı. Bir bölgeye yapılması planlanan büyük bir tesisin civarı daha proje aşamasında rantlara sebep oluyor. Bu kazanımlar kamuya harcanırsa spekülasyon olmaz” ifadelerini kullandı. 


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise “Halkın parası ile yapılan yatırımlarda piyango önceden duyup o bölgeye yatırım yapanlara vuruyor. Emlak sektörüne adalet getirecek bu yeni çalışma perde arkasındaki kirli işlerinde önüne geçer. Sağlanan gelir sayesinde gereksiz dolaylı vergiler de ortadan kalkar” diye konuştu.


Esra Nur AÇKI/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler