29 / 03 / 2024

Murat Kurum: “Vatandaşlık hakkı yabancıya satışı ciddi oranda arttıracak!

Murat Kurum: “Vatandaşlık hakkı yabancıya satışı ciddi oranda arttıracak!

Yabancıya mülk satışı için 2012’de yasal düzenlemeler yapılsa da istenilen noktaya henüz gelinemediğini belirten sektör temsilcileri uzun süreli oturma ve vatandaşlık düzenlemesi ile hedef büyüttü.


AZERBAYCAN’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2’nci RECEXPO Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı dün kapılarını açtı. Bakü EXPO Center’da yapılan ve 3 gün sürecek fuarda 100’den fazla proje tanıtılacak. Fuara Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut GYO ile sektörün önemli derneklerinden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de katıldı. 11 ülkeden katılım sağlanan fuarda 15 Türk firması yer aldı.


HEDEF BÜYÜTTÜLER


Yabancıya mülk satışı için 2012’de yasal düzenlemeler yapılsa da istenilen noktaya henüz gelinemediğini belirten sektör temsilcileri uzun süreli oturma ve vatandaşlık düzenlemesi ile hedef büyüttü. Geçen yıl yabancılara yaklaşık 23 bin konut satıldığını ve 4-5 milyar dolar gelir sağlandığını belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Vatandaşlık hakkı yabancıya satışı ciddi oranda arttıracak. Önümüzdeki yıl en az 10 milyar doları görürüz” dedi.


GÜVENLİ LİMAN



Türkiye’nin 15 Temmuz sonrası gösterdiği demokrasi mücadelesiyle güvenli bir liman olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Kurum, “Yakın coğrafyamıza ülkemizdeki yatırım fırsatlarını çok iyi anlatmalıyız. Bu hedefle Körfez bölgesinde son yıllarda ciddi tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik. Bu yıl ikincisi düzenlenen bu fuar ile kardeş ülke Azerbaycan’dan Kafkaslara ve Türk Cumhuriyetlere yaptığımız açılımı bir adım daha öteye taşıyoruz’ dedi. Türkiye’de gayrimenkulün her dönem cazip yatırım aracı olarak görüldüğünü ve son dönemde gayrimenkulün cazibesinin daha da arttığını belirten Kurum, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde noter huzurunda çekilişle satışa çıkarılan Gebze Emlak Konutları 3. Etap projesine gösterilen yoğun ilgi, gayrimenkulün son dönemdeki cazibesinin önemli bir göstergesi oldu. Toplamda 1850 konutluk projeye kısa sürede 4 bin 277 gibi çok ciddi sayıda başvuru aldık.”


TÜRKLERİ YATIRIMA DAVET ETTİ


AZERBAYCAN Emlak Meseleleri Devlet Komitesi Bakan Kerem Hasanov da fuarı ziyaret etti ve GYODER Başkanı Aziz Torun ile görüştü. Türk şirketlerinin fuarda yoğun şekilde yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Hasanov, Azerbaycan’ın toplu konutta TOKİ’ye benzer kurumları olduğunu belirterek, inşaat ve proje odaklı büyüme modelini benimsediklerini söyledi. Türk yatırımcılara Azerbaycan’da yatırım yapmaları çağrısında bulunan Hasanov, “Biz ülkemize Türk şirketlerinin yatırım için de gelmesini bekliyoruz. Zaten şu an ülkemizde faaliyet gösteren ve şirket sayısı en fazla olan yabancı ülke Türkiye. Özelleştirme alanında önemli adımlar atıyoruz. Cumhurbaşkanımız da yabancı yatırımcıların önünü açacak düzenlemeler yapıyor. Kardeş ülke Türkiye’de burada yerli ortaklıklarla projeler geliştirsin isteriz” dedi. Torun Azeri bakandan gelen daveti Türk gayrimenkul şirketlerine ileteceğini söyledi.



DOLARI BOZUN EV ALIN


GYODER Başkanı Aziz Torun, dövizdeki artışın iç piyasada alıcıda bekle-gör etkisi yarattığını, yabancı için de önemli bir avantaj olduğunu dile getirdi. Torun, “Bizde dövizin yükselişi vatandaş tarafından krizin barometresi olarak görülüyor. Oysa bu doğru bir yaklaşım değil. Şu anda doların yükselmesini gerektirecek ekonomik bir bozulma yok. Tamamen spekülatif bir kur görüyoruz. Vatandaş oyuna gelmesin. Dolar yatırım aracı değil. Dolar bu kadar yükselmişken, vatandaş elindeki dövizi bozdurarak borsa ve gayrimenkul gibi reel ekonomiyi canlı tutacak enstrümanlarına yatırım yapmalı” dedi. Murat Kurum ise “Vatandaşlarımız spekülatif hareketlere aldanmasın. En doğru yatırım Türk piyasasına ve gayrimenkule yapılan yatırımdır. Yüksek kur gayrimenkul için alım fırsatı yaratıyor” diye konuştu.


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ





Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016