29 / 03 / 2024

Konut teşvikinin devlete maliyeti ne kadar olacak?

Konut teşvikinin devlete maliyeti ne kadar olacak?

Türkiye’de hanehalklarının yüzde 23.8’i kirada oturuyor. Kiradakilerin tamamı ev sahibi olmak için 5 yılda 50 bin TL biriktirirse, devlet yaklaşık 35 milyar lira katkı ödeyecek.


Türkiye’de hanehalklarının yüzde 23.8’i kirada oturuyor. Bu, 4.6 milyon ailenin ev sahibi olmadığı anlamına geliyor. Kiradakilerin tamamı ev sahibi olmak için 5 yılda 50 bin TL biriktirirse, devlet yaklaşık 35 milyar lira katkı ödeyecek.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İnşaat Sektörü Zirvesi’nden sonra açıkladığı ‘ev’leneceklere yüzde 15 devlet katkısı, ev sahibi olmayan kitleyi harekete geçirecek. Bu kitlenin büyüklüğü hem konut sektörünü hem de tasarrufları önemli ölçüde canlandıracak. Çünkü Türkiye genelinde yaklaşık 4.6 milyon hanehalkı ev sahibi değil. Bu hanehalkının tamamı, teşvikten yararlanmak isteyip, 200 bin liralık ev için 50 bin lira peşinat biriktirirse, devletin kasasından yaklaşık 35 milyar lira katkı çıkacak.


4.6 milyon hane kiracı


Türkiye’de kaç kişinin ev sahibi olduğu en son 2011 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ‘Nüfus ve Konut Araştırması’nda ortaya çıktı. Ülkemizdeki 19.4 milyon hanenin, konut sahipliği oranı yüzde 67.3 seviyesinde bulunuyor. Buna göre 13.1 milyon aile kendi evinde oturuyor. İkamet ettikleri konutta kiracı olan hanehalkı oranı ise yüzde 23.8 seviyesinde bulunuyor. Bu da, 4.6 milyon hanenin kiracı olduğu anlamına geliyor. Lojmanlarda hanehalklarının yüzde 1.5’i ikamet ederken, konut sahibi olmayan fakat kira da ödemeyenlerin oranı ise yüzde 7.3 seviyesinde bulunuyor. Bu haneler de eklendiğinde, ev sahibi olmayan kesim 6 milyon haneye kadar ulaşıyor.


Söz konusu teşvik, konut fiyatı üzerinden yüzde 3.75’lik bir katkı sağlıyor. Bu oran, ev satın alacak tüketiciler için az bulunsa da başlangıç teşviği olarak olumlu karşılandı. Kira ödeyen tüm hanehalkları, teşvikten yararlanmak ister ve 200 bin liralık bir ev için birikim yapmaya başlarsa, hesabında 50 bin lira biriktirmesi gerekiyor. Bunun için de 5 yılda aylık 833 lira ödemesi gerekiyor. Devlet de bu birikime 7 bin 500 lira katkı sağlayacak. Herkes ‘ev’lenmek isterse, bu teşviğin devlete maliyetinin ise 35 milyar lirayı bulması bekleniyor.


 

Vatan