16 / 04 / 2024

Konut fiyatlarına bahar zammı!

 Konut fiyatlarına bahar zammı!

Konut maliyetleri bir ay içinde yüzde 5 artış gösterdi. Düşüşte olan konut kredisi faizlerinin etkisiyle talepteki yükseliş ve konut maliyetlerindeki artış fiyatlara yansıdı...


2018’de yaşanan kur krizi sonrasında girdi maliyetlerinin yükselmesi ile hızla artışa geçen konut maliyetleri yaklaşık iki senedir yükseliş yönünde hareket ediyor. 


Son açıklanan verilere göre Ocak 2020’de İnşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,31 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,79, işçilik endeksi yüzde 12,07 yükseldi. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 5,85, işçilik endeksi yüzde 16,63 arttı.

Konut maliyetlerinde bir süredir süredir devam eden artış sonrasında yeni konut fiyatları yükselerek piyasaya çıkıyor. İkinci el konuta yönelim ve konut stokunun etkisi ile piyasaya tam olarak yansımayan fiyat artışının hızla tükenmekte olan konut stoku ile piyasayı sert yükseltmesi ön görülüyor. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları 2019 yılı Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,32, Ekim ayında yüzde 6,74, Kasım ayında yüzde 7,19 ve Aralık ayında yüzde 9,92 arttı. 



Konut fiyatlarındaki artışın hızla devam etmesi beklenirken önümüzde bir de mevsimsel etki bulunuyor. Kış aylarında azalan talebin bahar ayları itibariyle yeniden hızlanması ile fiyat artışının önümüzdeki aylarda daha net arması öngörülüyor. 


Konut kredisi faiz oranları da konuta yönelimi destekler şekilde son yılların en düşük seviyesinde bulunuyor. 2018’in ikinci yarısından sonra tarihi en yüksek seviyesini yaşayan konut kredisi faizleri 2019’un ikinci yarısından sonra düşüşe geçerek pek çok bankada yüzde 1’in altına geriledi. 


Kredipazarı'nın araştırmalarına göre konut için en düşük faiz oranı yüzde 0.79 seviyesinde. Söz konusu  oran kamu bankaları tarafından sadece sıfır konut alımlarında kullandırılıyor. Tüm konut tercihleri için ise sunulan en uygun faiz oranı yüzde 0.87 olarak uygulanıyor. 


Mart ortasında bankalardan 200.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında 10 yıl vade için kredinin aylık taksitleri 2.600 TL oluyor. Masraflar hariç toplam geri ödeme tutarı ise 330.200 TL’ ye denk geliyor. 


Koronavirüs konut kredisi faizlerini etkiledi mi?