29 / 03 / 2024

Konut fiyatları yeni yılda artacak mı?

Konut fiyatları yeni yılda artacak mı?

Bir ülkenin ekonomik olarak büyümesi ve güçlenmesi beraberinde modern mimari, planlı yapılaşma,sosyal yaşam alanlarının ön plana çıkmasıyla ölçülür.


İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu, beraberinde 200'den fazla sektörü ayakta tuttuğunu hepimiz biliyoruz. 


Bir ülkenin ekonomik olarak büyümesi ve güçlenmesi beraberinde modern mimari, planlı yapılaşma,sosyal yaşam alanlarının ön plana çıkmasıyla ölçülür. 


Yani gelişmiş ülkelerin fotoğraflarına baktığınızda modern yapıları, büyük binaları, müstakil villalarına hayranlık duyarsınız. Ancak metrekare yaşam alanları olarak bizim daha küçük konutlarda yaşadığımız bir gerçek, bu gerçeğin nedeni ise arsa ve metrekare fiyatlarının her geçen gün yükseliyor olması. Zamanında köyünde koyunlarını, ineklerini ve tarlalarını satıp büyükşehirden arsa alanlar ya da ev alanlar, yıllarca okumuş meslek sahibi, kariyer sahibi olmuş kişilerden daha zengindir. Bu gerçek yıllar öncede böyleydi, bugün de... Aslına bakarsanız Türkiye'de inşaat sektörünün büyümesi, modern yapılaşma, sosyal alanlar, kaliteli ve akıllı evler vs olması bir yandan  iyi bir yandan kötü ! 


İyi ve kötü yönlerini teraziye koyuyorum denge aynı, yani ortada. İyi yönleri; Türkiye ekonomisini bu zamana kadar ayakta tutan, deprem gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda daha sağlam binalar, dünya ile mimaride rekabet, planlı yapılaşma vs vs... 


Kötü yönleri; Önlenemeyen fiyat yükselişleri, çok yüksek kiralar, yüksek faiz gerçeği, gençlerin evlenme isteklerinin azalması ve sosyal dokunun bozulması, planlı yapılaşmadan çok rant ortamının çok olması vs vs... 


Biz sektörü fiyat, rant ve kâr tarafıyla ele alalım, yani alan mı kârlı, satan mı ? 15 yıldır hep alan kazandı hemde öyle böyle değil... Herkes mütaahhit, emlakçı, gayri menkul uzmanı oldu. Musluk nerden akıyorsa yön oraya çevrildi, diğer bir gerçek şu: “15 yıldır kendi kalitemizi test edecek bir doğal felaket yaşamadık.” 

Kim nasıl konut yapıyor, alt yapı nasıl, can ve mal güvenliğimizi kimlere teslim ettik halen göremedik. 


Gördüğümüzde inşaAllah geç kalmayız, inşaAllah herkes işini layıkıyla yapıyordur diye umut ediyoruz. 


Maliyetlerin her geçen gün artması sadece döviz fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanmıyor, rant ortamında arsa sahiplerini doyurmak ayrı bir mesele. Kimse kimsenin nasıl kira ödeyeceğini, nasıl ev sahibi olacağını düşünmüyor bu sektörde kim ne istiyorsa verilir üste kâr konulup satışa çıkar adına “Arz talep” dersiniz. Türkiye'de konut sektörü ekonomik güçlenmeyle direk alakalı olduğundan konut fiyatlarında düşüşler yaşanacağını şimdilik öngörmüyorum. Hane halkının ekonomik gücü ve finans sektörünün sağlam olması talep tarafında azalma olmayacağını işaret ediyor. 

Konut fiyatları bölgesel olarak farklılık gösterse de genel itibariyle düşüşler sınırlı kalıyor ya da durgunluk yaşanıyor. 2017 yılında konut sektöründe tekrar canlanma başlayabilir, özellikle bahar ve yaz aylarında bu hareketliliği hissedeceğiz diye tahmin ediyorum. Konut fiyatlarının kaldığı yerden yükselişlerine devam etmesi beraberinde 200'den fazla sektörün canlanacağına işaret ediyor. Bugünlerde konut stoklarının azaltılması için yapılan kampanyalar konut alacaklar için iyi bir fırsat olacağını düşünüyorum. 


Metrekare fiyatları üzerinden değerlendirmek gerekirse 2017 yılında emlak piyasalarında yüzde 20 artışlar yaşanabilir. Bu fiyat artışlarını döviz fiyatları üzerinden değil, talep üzerinden değerlendirmeniz gerekiyor. 


Çünkü döviz kurlarında beklenilen kadar yükselişler görelemeyebilir, aksine düşüşler yaşanabilir. 


Bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB ) politika faizlerinde indirime gidebilir. 


TCMB faizleri düşürdüğünde, maliyetler azaldığında ve talep arttığında fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olur. 


Toparlayacak olursak yüzde 20 peşinatı hazır olan, tedirginlik yüzünden beklemeyi tercih edenler varsa bence boşuna bekliyor. 


Bugünlerde yapılan kampanyaların gayet makul ve fırsat verdiğini söyleyebilirim. 


2017 yılında konut fiyatları yükselir... 


İslam Memiş / Güneş