28 / 03 / 2024

Konut fiyatları yaklaşık yüzde 2 reel değer kazandı!

Konut fiyatları yaklaşık yüzde 2 reel değer kazandı!

'Yeni konut fiyatlarındaki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artmış olan TÜFE’nin oldukça altında kalıp, TL bazında ve reel olarak yüzde 4,9 değer yitirirken, genel olarak konut fiyatları, TÜFE bazlı olarak yaklaşık yüzde 2 reel değer kazandı.'


Kasım ayına ilişkin konut satış rakamları yayınlandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk sekiz ayında aşağı yukarı geçen yılla paralel bir düzeyde giden konut satışları son üç ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık olarak yüzde 23 artmış görünüyor.


Çok geniş bir kesimin konut/gayrimenkul sektöründe işlerin kötü gittiğini söylediği bir ortamda gerçekleşen ve medyanın genel olarak, “konut satışları patladı’’ diyerek kamuoyuna duyurduğu bu artışı Odatv'den Ahmet Müfit yorumladı.


'Konuyla ilgili olarak medyada yer alan yorumlara göre satışlarda yaşanan artışın temel nedeni, hükümetin de bastırmasıyla göreli olarak düşen/düşürülmek zorunda kalınan konut kredi faiz oranlan. Toplam konut satışları arasında ipotekli satış oranlarının artıyor olması da bu tespiti doğrular nitelikte. Nitekim Ekonomist Güngör Uras da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Kasım ayı konut satış rakamları açıklanınca konut sektöründe durgunluk değil, adeta patlama olduğunu anlaşıldı. Bu önemli artışta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla faizdeki gerileme ve Emlak Konut’un kampanyası etkili oldu” diyerek bu genel tespite katıldığını belirtti.


TÜİK tarafından yayınlanan Hizmet Sektörü Güven Endeksi’nin Aralık ayı sonuçları da benzer bir eğilimi gösteriyor. Endeks genelinde, Aralık ayında yüzde 3,5 azalma söz konusuyken inşaat sektöründe az da olsa (yüzde 0,5) bir artış söz konusu.


Ancak bu tespitle uyuşmayan bazı göstergeler de mevcut. Bunların başında da konut satış fiyatlarındaki değişim geliyor. Doğal olarak satışlar yani talep artınca fiyatların da artması gerekiyor ama bizde durum tersi gibi.


Televizyonlarda bolca reklamını gördüğümüz “markalı” diye ifade edilen konutların satış fiyatları yıllık yüzde 2,89 oranında artarken, Türkiye genelinde yeni eski, markalı markasız tüm konutların satış fiyatlarındaki artış yüzde 9,74 olarak gerçekleşti. Yeni konut fiyatlarındaki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artmış olan TÜFE’nin oldukça altında kalıp, TL bazında ve reel olarak yüzde 4,9 değer yitirirken, genel olarak konut fiyatları, TÜFE bazlı olarak yaklaşık yüzde 2 reel değer kazandı.'


Odatv