16 / 04 / 2024

Konut almadan önce nelere dikkat etmek gerekir?

Konut almadan önce nelere dikkat etmek gerekir?

Faizlerin inmesi ile artan talep konut fiyatlarını son bir yılda yüzde 10 arttırdı. Konut fiyatlarında artışın devam etmesi beklenirken konut kredisi faizleri de yükselişe geçti. Peki konut almadan önce nelere dikkat edilmeli?



Merkez Bankası’nın seri halde devam eden politika faiz indirimleri ile bankaların kredi faiz oranları son dokuz aydır hızla düşüş yönünde ilerliyordu. Konutta son yılların en düşük seviyelerine gerileyen faiz oranları sonrası beklemekte olan talep patlamaya dönüştü. Geçtiğimiz aylarda kredili konut satış rekorları kırıldı. 


Konutta özellikle 2019’un son çeyreği itibariyle görülen talep artışı konut fiyatlarını yükseltti. İlk yarıda konut satışlarının oldukça düşük izlediği 2019 yılında ikinci yarıdaki indirimlerin etkisi ile talep rekor düzeyde yükseldi. Yükseliş son aylarda konut fiyatlarını hızla yükseltirken yıl genelindeki konut fiyat artışı ise yüzde 9.92 seviyesinde kapandı. 


Konut piyasasına ilişkin merakla beklenen veriler gelmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı yapı izinlerini açıkladı. Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları 2019 yılında bir önceki yıla göre konut için yüzde 48.3 azaldı. Bu veri yeni konut başlangıçlarının yarı yarıya azaldığını gösteriyor. 


Konut arzındaki azalma son aylarda artan taleple yükselişte olan konut fiyatlarının daha yükseleceğinin habercisi konumunda. Son iki senelik verilere bakıldığında konut maliyetlerinin hemen her kalemde iki katından fazla arttığı görülüyor. Konut maliyetlerindeki artışın ve arzdaki azalma fiyatlara artış şeklinde yansıması bekleniyor. 


Konut kredisi faizleri 2019’un ikinci yarısından beri süren indirim serisine ara verdi. Son haftada beş banka konut kredisi faizlerini arttırdı. Konutta psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inen faiz oranları bazı bankalarda tekrar yüzde 1’in üstüne çıktı. Salgın hastalık riski ve jeopolitik riskler karşısında olumsuz etkilenen ekonomiden konut kredisi faizlerinin nasıl etkilemeye devam edeceği merak konusu. İçinde bulunduğumuz dönem konut fiyatlarındaki artış kesinken kredi faiz oranları da artmadan konut almak için uygun bir dönem olabilir.


Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre bankalardan 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 15 yıl vade için aylık taksitleri yaklaşık 3.100 TL oluyor. Aynı tutarda kredinin 10 yıl vadeli aylık taksitleri ise yaklaşık 3.900 TL’ ye karşılık geliyor.