28 / 03 / 2024

Konut alacaklara devlet desteği uygulaması başladı!

Konut alacaklara devlet desteği uygulaması başladı!

Beklenen uygulama başladı. Konut hesabında en az 3 yıl birikim yapıp ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek. 5 yılda 75 bin lira biriktiren, 15 bin lira alacak...


Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk konutlarını almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen 'konut hesabı' uygulaması dün başladı. Devlet katkısından yararlanarak ev almak isteyenler, bankada hesap açıp birikim yapmaya başlayabilecek. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus 30 bin liraya varan bir tutar yatırılabilecek. Devlet katkısından yararlanmak için konut alım tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en düşük 250, en çok 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık dönemler halinde de yapılabilecek. Bu durumda 3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL yatırılabilecek. Ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak. 60 ayda 75 bin lira biriktirene, 15 bin lira ödenecek. Devlet katkısı ödemesi için ev alım tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya başvurulacak.


DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Konut hesabıyla ilgili yönetmelik değişikliği yapıldı. Buna göre; hesabın açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Konut hesabının vade sonu tarihinin resmi tatile gelmesi durumunda takip eden ilk iş gününde ödeme yapılabilecek.





Takvim