29 / 03 / 2024

İstihdam artışında inşaat sektörü açık ara önde!

İstihdam artışında inşaat sektörü açık ara önde!

2017 yılının ilk üç aylık dönemdeki toplam istihdam artışının dörtte biri, kış aylarına rastlamasına rağmen bina inşaatı sektöründe gerçekleşti...


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında 81 ilin SGK ve İŞKUR il müdürleriyle video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, Müsteşar Ahmet Erdem, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, müsteşar yardımcıları, danışmanlar ve İŞKUR bürokratları hazır bulundu. Müezzinoğlu'nun paylaştığı verilere göre, yılın üç aylık döneminde istihdam seferberliği kapsamında 457 bin kişilik net istihdam artışı sağlandı. Seferberlik kapsamında 2017 yılında 4-a statüsünde işçi olarak 1 milyon 457 bin kişilik artı istihdam sağlanması hedefleniyor. Yılın ilk üç ayında hedefin 3'te l'ine ulaşıldı. Bu dönemde 3 milyon 330 bin kişinin 4-a statüsünde işe girişi yapılırken, 2 milyon 873 bin kişinin ise çıkışı yapıldı. Böylece net 457 bin 362 kişilik artı istihdam yaratıldı. Müezzinoğlu, aslında brüt rakamlara göre 500 bini aştıklarını ancak işten çıkışlar SGK'ya 10 gün içinde bildirildiğinden, en son on gün önceki verileri kesin kabul ettiklerini anlattı. Müezzinoğlu, kesin verilere göre İstanbul'da 109 bin istihdam göründüğünü, kesin olmayan en son verinin ise 131 bin olduğunu ifade etti. İlk 3 ayda iller bazında artı istihdamın yaklaşık dörtte biri İstanbul'da gerçekleştirilmiş oldu. İstanbul'u turizmin de etkisiyle 39.6 bin kişiyle Antalya, 29.4 binle Ankara, 23.7 binle İzmir, 18.5 binle Bursa izledi.. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ İSTİHDAMI SIRTLADI 

İlk üç aylık dönemdeki toplam istihdam artışının dörtte biri, kış aylarına rastlamasına rağmen bina inşaatı sektöründe gerçekleşti. Perakende ticaret 47.1 bin kişiyle ikinci sırada yer alırken, konaklama 27 bin kişiyle 3. oldu. Nisan ayından itibaren konaklama başta olmak üzere hizmet sektöründe istihdam artışının hızlanması öngörülüyor. 


HATAY MARTTA GAZA BASTI 

Videokonferansta ilk bağlantının yapıldığı Hatay SGK İl Müdürü Hamit Bal, 31 Mart itibarıyla 4 bin 970 kişilik ilave istihdam rakamına ulaştıklarını, bu artışın tamamının Mart ayında gerçekleştiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, Bal'ın ev ziyaretlerinde emeklilere de gittiklerini anlatması üzerine, promosyonlarının ödenip ödenmediğini sordu. Bal, konuştukları bir emeklinin promosyonu alıp oğlunun düğünü için harcadığını söylediğini anlattı. 


İSTANBUL'DA HİZMETLER SEKTÖRÜ HAREKETLENDİ 

SGK İstanbul il Müdürü Murat Göktaş, ocak ayı itibarıyla İstanbul'da işçi statüsünde 5 milyon 84 bin sigortalı bulunduğunu, 3 Nisan itibarıyla 131 bin 606 artı istihdam rakamına ulaştıklarını anlattı. Göktaş, İstanbul'da en fazla istihdam artışının imalat sanayinde olduğunu ancak Nisan ayında hizmet sektörünün hareketlendiğini belirtti. Göktaş, her ne kadar turizmde sıkıntılar görülse de yerli turistten dolayı konaklama ve restoranların açılmaya başladığını, bunun da istihdama yansıdığını ifade etti. 



Habertürk