18 / 04 / 2024

İshak Kurtuluş Altun: Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapular var!

İshak Kurtuluş Altun: Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapular var!

Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS), oluşturduğu 40 kişilik ekiple gayrimenkul hareketlerini izliyor. Kurucusu Ishak Kurtuluş Altun, "Gayrimenkul arzlarını, gelişmeleri anlık raporlayabiliyoruz. Büyük projeler hareketi etkiliyor. Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapu var" dedi.


Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS), oluşturduğu 40 kişilik ekiple gayrimenkul hareketlerini izliyor. Güncel verilerle analiz yapıyor. Kurucusu Ishak Kurtuluş Altun, "Gayrimenkul arzlarını, gelişmeleri anlık raporlayabiliyoruz. Büyük projeler hareketi etkiliyor. Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapu var" dedi.


Geçtiğimiz yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta faaliyete başlayan Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS) bünyesindeki ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası, 40 kişilik ekibiyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin gayrimenkul hareketini izliyor. Elde ettiği bulguları işleyerek sorgu çıktıları ile kullanıcılara veri sağlıyor. 


Güncel verilerle analiz yapan TUVIUS, piyasaya gayrimenkul arzlarına ait sonuç göstergelerini, İstanbul'da adreslendiği il, ilçe, mahalle, semt, ada, sokak ve noktasal detayları grafik ve harita ğörselleriyle anlık raporlayab iliyor. 


2005 – 2009 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kentsel dönüşüm projesinde koordinatör olarak çalışan ve 2010’da kendi şirketini kuran İshak Kurtuluş Altun, “Belediye döneminden önemli bir deneyim edindim. Piyasada bilgi açığı vardı. Bu konuda yatırım kararı aldık. İstanbul’da özel sektöre, İstanbul dışında devlete iş yapıyoruz. Erzincan, Trabzon ve Rize’de kentsel dönüşüm programında çalışan şirketimiz var. Ayrıca büyük lojistik ve yatırım firmalarına raporlama yapıyoruz. 40 kişilik ekibimiz var. Gayrimenkul’Borsası kurulması da gündemde. Bizim çalışmamız bu konuda temel de oluşturuyor”dedi.


İ. Kurtuluş Altun’un anlatımına göre şirketin amacı dağınık, düzensiz ve karmaşık durumdaki yüksek boyutlu verileri istenilen şekilde düzenlemek ve akıllı hale getirmek.


İş hayatında biriktirilen ve artık çözümlenemez kadar büyüyen veriler iş yarar şekilde süzmek, kullanılabilir veriye dönüştürmek… Şimdiye kadar “Gayrimenkul Borsasına Doğru İstanbul Piyasası, İstanbul Gayrimenkul ve Trendleri 2016, Yasa Dışı Kiralama Faaliyetleri İstanbul Raporu 2016, Yabancı Yatırımcı Açısından İstanbul – 2016, ADR Güven Endeksi ve INBroker” başlıklı araştırmalar yaptı. Bünyesinde “Gayrimenkul Bilgi Bankası” ADR – Alternatif Karar Raporlaması davar. Gayrimenkuller hakkında “Noktasal” araştırmalar yaparak, bir gayrimenkulun tüm iş aşamalarını belirliyor.


"İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Milano ayarında"


İstanbul’da gayrimenkul gelişmeleri hakkında konuştuğumuz İ.Kurtuluş Altun, büyük kamu alt yapı projelerinin emlak fiyatlarına etkisi konusunda şöyle konuştu: “Kanal İstanbul bölgesinde 7 kez el değiştiren tapu var. Bu projelerin alım satımı hareketine etkisi oluyor. Firmalar, kişiler doğru seçim yapmak istiyorlar. Arsa paylaşımında bazı projelerde müteahhit satmış çıkmış.’Kalanlar için aidatlar çok yüksek vaatler karşılanmamış. Ayamama kokulu daire ‘dere manzaralı’ diye satılabiliyor. İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Milano ayarında. Doğru seçim önemli. Bunun için de veriye, bilgiye ihtiyaç var. TUVIUS bunu sağlıyor. ADR Güven Endeksi’ni uluslararası danışmanlık şirketleri, emlak ofisleri, müteahhitler, değerleme firmaları, avukatlar, mülk sahipleri ve emlak arayanlar kullanıyor.”


Dünya