29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü konut desteğinden memnun!

 İnşaat sektörü konut desteğinden memnun!

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen 'İnşaat Sektörü Zirvesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut almayı düşünenlere yönelik yaptığı açıklamalara İzmir'den de olumlu tepkiler geldi.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, hem toplumun tasarrufa yönlendirilmesi açısından, hem de konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara destek anlamında, ev almak isteyenlere Hükümet desteği sağlayan uygulamayı son derece olumlu bulduklarını söyledi. 


Necip Nasır, "Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması inşaat sektörü açısından olumlu ve çok güzel bir yaklaşım. Vatandaşa destek anlamında da güzel bir düşünce. Merkez Bankası faiz oranlarında da indirip yaparsa sektörün daha da hareketleneceğine inanıyorum" dedi. 


Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15-20 oranında destek sağlayacak olmasının sektörde büyük bir beklentiyi de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Nasır, "Faiz indirimi beklentisi var. Her ne kadar 2014'te satışlar iyi gözükse de sektör daha önceki yıllara nazaran beklediğimiz ivmeyi bulamamıştı. Bu yıl umutla bekliyoruz. Faizler indirilirse piyasa epey hareketlenir diye düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi halinde bu umut kredi faizlerine de yansıyacaktır. Böyle olursa inşaat sektörü daha da hareketlenir. 


Kredi faizlerinin indirilmesi halinde hareketlenme kentsel dönüşümle birlikte bir ivme kazanır" diye konuştu.  İzmir  Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman da söz konusu açıklamanın toplumda heyecan yarattığını belirterek, "Müteahhitlerimiz markalı konuttan çok, orta segment konut üretimine ağırlık vererek talebi karşılama adına proje hazırlıklarına başlayacaklardır" dedi. 


CAN SUYU GİBİ 


Bu açıklamayı gayrisafi milli hasılanın tek başına yüzde 7'sini oluşturan inşaat sektörü için bir can suyu olarak nitelendiren Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "İnşaat sektörü Türkiye'deki sektörlerin toplam yüzde 30'unu ilgilendiriyor. Böyle bir teşvik özellikle İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de oluşmuş konut stoğunun sene sonuna kadar hızlı bir şekilde erimesine katkıda bulunacak ve ülkenin lokomotifi olan inşaat sektörünün hareketlenmesine ve genel ekonomiye ciddi anlamda katkı koyacaktır. Bu çok isabetli bir karar. Faiz indirimi beklentisi de hala devam ediyor. Verilen teşvik ve faizlerin düşme beklentisi ciddi anlamda hareketlilik getirecek ve ülke ekonomisinin büyüme hedeflerini çok rahat gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır" dedi.