24 / 04 / 2024

İnşaat işçileri eğitimli olmalı!

İnşaat işçileri eğitimli olmalı!

İnşaat sektöründe son günlerde artan iş kazaları üzerine Nazilli Mimarlar Odası Başkanı Hüsnü Erturan ile Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Yüzügüler İnşaatın sahibi Gürdal Yüzügüler iş güvenliği hakkında önemli tespitlerde bulundu.


Nazilli Ticaret Odası Başkanı Gürdal Yüzügüler iş güvenliği hakkında önemli tespitlerde bulundu. Yüzügüler, işçilerin ve ustaların daha eğitimli ve bilinçli olmasını gerektiğini savundu.


İnşaat sektöründe son günlerde artan iş kazaları üzerine Nazilli Mimarlar Odası Başkanı Hüsnü Erturan ile Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Yüzügüler İnşaatın sahibi Gürdal Yüzügüler iş güvenliği hakkında önemli tespitlerde bulundu. 


İnşaat sektöründe iş kazalarının önüne geçilebilmesi daha caydırıcı yasaların çıkması gerektiğini savunan Nazilli Mimarlar Odası Başkanı Hüsnü Erturan, müteahhitlik kavramının da gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Nazilli Ticaret Odası Başkanı ve aynı zamanda Yüzügüler inşaatın sahibi Gürdal Yüzügüler ise işçilerin ve ustaların daha eğitimli ve bilinçli olmasını gerektiğini savundu. 


"DENETİMSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ" 


İnşaat sektöründe iş kazalarının önüne geçilmesi için uygulanan denetimin sadece kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyleyen Nazilli Mimarlar Odası Başkanı Hüsnü Erturan, "Yönetmelik çıkartılırken bir boşluk oluşuyor. İşçiler belediyeye gidiyor. Ben ustayım diyip belgelerini imzalatıp geliyorlar. Bu işlerin sertifikası olmalı. Okullarda veya çıraklık eğitim ya halk eğitimde kurslar açılmalı. İşçi bilinçlendirilmen. 


İnşaat sektöründe Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri denetimsizlik olarak göze çarpıyor. Her şey kağıt üzerinde eksiksiz ama pratikte hiçbir şey yok. İşçi kazalarını şartlar değil orada bulunan kararlar engeller. Müteahhitlik kavramının geliştirilmesi lazım. Herkes müteahhit oluyor. 500 TL, bin TL yatıran müteahhit oldum diye geziyor. Haydi diyelim müteahhit oldu birisi ama yanında mimarı, mühendisi olsun bari. Ekipmanı olsun. Bakıyoruz bunlarda yok. Nazilli'de iş güvenliği ile alakalı olarak şirketler kuruldu. Ama kontrol mekanizmalarımız ne yazık ki işlemiyor. Türkiye'de güçlü firmaların müteahhitlik yapması lazım. Bu konunun hangi ayağı varsa usta ayağı, yapı denetim ayağı, müteahhit ayağı, OSB ayağı, mimar ve mühendis ayağının hepsinin bir arada bir sisteme oturtulması lazım" diye konuştu. 


EĞİTİMSİZLİĞE VURGU YAPTI 


İnşaat sektöründe çalışan işçi ve ustaların belli bir eğitime tabii tutulması gerektiğini savunan Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Yüzügüler İnşaatın sahibi Gürdal Yüzügüler, "Baretsiz işçi çalışımını örneğin ben yasaklıyorum, bir daha böyle baretsiz güvenlik kemeri olmaksızın çalışırsan işten çıkartırım diyorum. Bir daha söylememe kalmadan çıkartıyorum fakat başka bir arkadaşımız işe alıyor. İnşaatta çalışan tüm işçilerimiz güvenlik bakımından bilgilendirilmeli. 

Bununla ilgili kurslar olmalı. Burada müteahhitlere de büyük iş düşüyor. İlla daire satayım, olayı ne kadar ucuza getiririm diye düşünülürse bu iş olmaz. Türkiye'de iş güvenliği tedbirsizliği hat safhada. Bunu önleyen yasalar, yönetmelikler olmalı. İnşaat sektörünün Türkiye'de ne kadar büyüdüğünü herkes tarafından bilinen bir şey. Ülke ekonomisinde önemli bir payı olan bu sektörde gelişim şart. Yoksa zamanla bu sektör de sekteye uğrayacaktır. 


Türkiye'de şöyle de bir sorun var. Herkes belirli miktarda bir para vererek müteahhit olabiliyor. Devlet yasalarla bu işi düzeltmelidir. Herkes doktor, eczacı, avukat olabiliyor mu? Tabi ki olamıyor. Bu işlerinde ne kadar ciddi olduğu kavranmak Gölcük depreminde kendilerini müteahhit diye adlandıran kişiler yüzünden insanlarımız can verdi. Bir şeyleri illa bir daha yaşamamız mı gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Aydın Ses Gazetesi