20 / 04 / 2024

İklim Değişikliği Paneli ne zaman yapılacak?

İklim Değişikliği Paneli ne zaman yapılacak?

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından 20 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da “İklim Değişikliği Paneli” düzenlenecek. Panele kamu kurumları başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan temsilciler, akademisyenler ve özel sektörden geniş katılımın olması bekleniyor.


İklim Değişikliği Paneli Ankara'da düzenlenecek. Bölgesel Çevre Merkezi ( REC ) Türkiye tarafından 20 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da “ İklim Değişikliği Paneli ” düzenlenecek.


Söz konusu Panelde 1-12 Aralık 2014 tarihleri arasında Peru/Lima’da gerçekleştirilen 20. Taraflar Konferansı’nın sonuçlarının değerlendirilmesi ve bir sonraki taraflar konferansına  (COP 21, Paris) hazırlık süreci üzerine bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.  


Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler kapsamında Kyoto Protokolü’nün ardından hayata geçecek olan yeni bir küresel iklim anlaşmasının müzakerelerini sürdürmekte. 2015 yılı sonunda Paris’te tamamlanması ve 2020 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen mezkûr anlaşmanın müzakerelerinde yoğun bir sürece girildi.


Lima’da gerçekleştirilen yoğun müzakerelerde taraf ülkeler, 2015 sonunda Paris’te kararlaştırılması planlanan yeni anlaşmanın temel unsurlarına ve 2015 yılında yeni anlaşmaya nasıl katkı sunabileceklerine ilişkin temel kurallar üzerine anlaşmaya varmışlardır. Türkiye de Lima’da; Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik resmi bir heyetle temsil edildi. Türkiye açısından konferanstaki en önemli gelişmelerden biri de ülkemiz adına alınan karar oldu.


Türkiye tarafından, 2010 yılında gerçekleştirilen 16. Taraflar Konferansı’ndan beri yürütülen ve ülkemize iklim değişikliği mücadele kapsamında finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasına yönelik müzakereler Lima’da 20. Taraflar Konferansı’nda başarı ile sonuçlandırıldı.


Lima iklim zirvesinin genel bir değerlendirilmesinin yapılacağı “Paris yolunda Lima Durağı” isimli iklim değişikliği panelinin açılış konuşmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Almanya’nın  Ankara  Büyükelçisi Eberhard Pohl yapacak.


Panele kamu kurumları başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan temsilciler, akademisyenler ve özel sektörden geniş katılımın olması bekleniyor.